[Gæsteoplæg] D&D Skill Challenges – praktiske erfaringer

Troels gæster i dag med nogle af sine erfaringer, han gjorde på Sommerspil, da han testede et par historierne til vores Viking-Con-scenarie “Legenden om …” (tidligere beskrevet her). Vi har besluttet os for, at scenariet skal udspilles med D&D fjerde udgaven, og her Troels’ erfaringer med Skill Challenges (som er en sær, lille gøgeunge i det nye D&D).

I tiden før 4th edition D&D udkom, fulgte jeg med i forskræppen, og var som så mange andre spændt på nogle ting, mistænksom over andre. En af de ting jeg var rigtig spændt på, var “skill Challenges”, for det så ud som om det måske kunne løse et problem, der har hjemsøgt mange systemer: Eksperternes tyranni. Når gruppen står over for en diplomatisk udfordring, skubber de uanset systemet den diplomatiske spilperson frem, hvorefter dén spiller morer sig kosteligt i tyve minutter, mens de andre spillere læser tegneserier. Eller det drejer sig om at dirke låse op og afmontere fælder, eller køre stridsvogn eller hvad det nu måtte være. Kedsomheden er den samme.

Skill challenges bruger nogle “kunstige” begrænsninger til at afmontere den trælse situation for at involvere alle spillere i situationen, og det er fantastisk. Det ville have været endnu mere fantastisk, hvis reglerne fungerede som skrevet. Det er desværre ikke tilfældet, selv med errata (undskyld, “updates”, Wizards of the Coast begår ikke fejl). I et system, hvor der generelt er ofret megen opmærksomhed på den bagvedliggende matematik, er Skill Challenges sat ret sloppy op. En af “opdateringerne” er et forslag om at begrænse antallet af assistenter til et SC-slag til én eller to, så man ikke kommer tilbage i ekspert-problemet. Fornuftigt, så man ikke har en hel gruppe til at stille sig op bag eksperten med kedsommelige DC 10 assist-slag der giver eksperten +2 pr. stk., men forskellen fra 0 til 2 assistenter på et slag er enorm! Og en gruppe, der bekymrer sig på nogen måde om succes eller fiasko, vil altid give så meget hjælp som muligt. Her er brug for regler, ikke vage retningslinjer!

Jeg står selv for at skulle skrive 4. udgave D&D-scenarie til Viking Con (Legenden Om…, sammen med Morten), og jeg vil have skill challenges med, pine død! Så til to af mini-scenarierne har jeg skrevet og testet skill challenges, og det kan godt virke. Hvad jeg gjorde var at tage et godt blik på karaktererne, og så tilrettelægge matematikken ud fra det, således at spillerne vil have en overvejende men ikke overvældende chance for succes, som kan forbedres ved kløgt og samarbejde. Her er den grundlæggende matematik: Hvis man skal klare 8 slag for at overvinde udfordringen, og taber hvis man misser 4, har man ca. 50% chance for at overkomme udfordringen, hvis man i gennemsnit har 2/3 chance for at klare hvert enkelt slag, altså: # nødvendige successer/# mulige fiaskoer giver den chance for succes ved skill checks, som vil producere 50% chance for succes i alt. Så langt, så godt.

For at give lidt mere struktur og lidt flere spilmekaniske håndtag for spillerne at gribe fat i skrev jeg en anelse om på reglerne. For det første checkede jeg, hvad de relevante spilpersoner rent faktisk have i skill bousser (generelt +7 til +10, enkelte på +6 og én karaktér havde to ferme færdigheder på +11). For det andet opdelte jeg udfordringen i grupper på fire (baseret på antallet af spilpersoner), hvoraf de fleste var sat til normal sværhed og skulle tages uden mulighed for assistance, mens “udgangsslaget” var sat til at være svært, men med mulighed for assistance, for at give udfordringen noget spændingskurve og tekstur. I øvrigt er rummet mellem to grupper velegnet til Cut Scenes, hvor man opruller plottet og forskygger modstandere. For det tredje satte jeg sværhederne ud fra de tilgængelige skills, så matematikken kom til at passe nogenlunde. Ikke mindst gik jeg væk fra idéen om at assistslag altid er mod DC 10, noget som gav mening i 3. udgave men ikke i 4., hvor færdigheder automatisk stiger med levels. Sværhederne satte jeg til 12 for assist-slag (lille men ikke helt fraværende chance for at fejle, specielt hvis man er nede i +6 eller +7 på slaget), 15 for normale slag (15-40% chance for at fejle, 20% på de +10 slag som var de mest almindelige) og 21 for de svære (hvis alle tre assist-slag lykkes for i alt +6, er vi igen nede på 15, to gode assists for en sværhed på 17 er ret almindeligt, flere spilpersoner vil kræve højere sværhed). Endelig bør man være opmærksom på, at nogle powers og ritualer potentielt kan rykke ret kraftigt ved en skill challenge. I vores tilfælde viste Ranger Utility 2: Crucial Advice sig at være ret vild.

Desuden skulle der være noget konkret på højkant. I den ene skill challenge var det udgangspositionen i den afsluttende kamp, i den anden antallet af healing surges de havde tilbage, med samt om de overhovedet kunne få skatten med. I første tilfælde i spiltesten var Vore Helte ret uheldige og tabte udfordringen, hvorfor de løb i et baghold og havde en temmelig hård kamp. I andet tilfælde vandt heltene, og fik både skatten og en pæn portion healing surges med sig ind i den afsluttende kamp.

Jeg er overbevist om, at grundidéen kan eksporteres til andre systemer for at slippe for den irriterende situation med alt spotlyset på én spiller i lang tid, men for at det skal virke ordentligt skal man lige have tallene med sig. Det er nok også værd at bemærke sig, at min variant henvender sig til folk, der sætter udfordring og drama over simulation af en anden virkelighed. Den kunstige begrænsning i muligheden for at “grinde” med en færdighed vil givetvis irritere nogle.

En stor tak til Troels for indlægget. Troels har også planer om at optræde med science fiction-scenariet Sociology Bay, der er i samme univers, som hans GURPS science fiction-kampagne, og det tidligere VC-scenarie På en Tømmerflåde.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: