Trends i nørdkultur og i norsk rollespil

Konzack og Dall er ikke de eneste, der spår om nørdernes fremtid. Her er et essay fra Fear the Boot om geeksnes fremtid, og ganske interessant er det langt mere pessimistisk end den konklusion, som Konzack og Dall kom frem til i deres bog Netgeneration og nørdkultur (se min anmeldelse her). Essayet er pessimistisk med et lille håb, da den betragter nørdernes domænetab til ikke-nørder, som et tab, mens Konzack og Dall ser det som en gevinst.

Her er et uddrag:

Now being geeky is less about technical savvy or intelligence, and more about useless trivia and obsession. Granted, there has always been a bit of fanboy-ism in geek culture, but doesn’t it seem that we’ve gone off the deep end? Geeks are no longer considered by the broader community to be bookish or bright, but to be boring, lecturing teetotalers. We are no longer the Kubricks. We are the Whedons.

The major ramification of this loss of focus is that while we cling to a term that is no longer used to describe us, the term itself is losing its association with us. Not only is it not used on us, but it no longer should be. Perhaps it is my own geek conservatism at work, but that makes me a little bit sad. The Britiney Geeks might be phony, but so are we.

Læs mere her.

Imellemtiden rykker nordmændene igen. De har præsteret to spændende publikationer (Itras by – anmeldt her; se også scenariet Drengen og byen og Nørwegian Style – anmeldt her), og nu er der en serie nye spil fra deres hånd:

Trends in Norwegian Game Design

Der er 13 scenarier/spil på listen, samt en række konklusioner baseret på de seneste designs. Her er to af de interessante konklusioner:

 • No dice. Right now, it doesn’t seem like most people are using dice much; even hardcore traditionalists are experimenting with freeform, card interpretation and the like. There are a few exceptions, of course (Morgenfri and some of the RISK games), but in general, freeform is the rule.
 • GM decides or GM-less. In games designed to be run by others, we often end up going GM-less. I think probably half of this year’s designs go in that direction. Freeform GM’ed games being run at HolmCon tended towards the “GM decides everything” style – the GM selects techniques, owns the scenario (although he/she usually solicits and uses player input), sets the situation, resolves the climax.
 • Hvor dansk rollespil på vej hen?

  Mekanik, Jeep og systemer er i alle fald populært.

  Offentliggjort af Morten Greis

  Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

  Skriv, skriv, skriv

  Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

  Twitter picture

  Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

  Facebook photo

  Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

  Connecting to %s

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  %d bloggers like this: