Genfortælling eller omfortælling

Jeg følger forskellige blogge om rollespil. Her er et uddrag fra tre af disse blogge. Fælles for dem alle er, at de gengiver handlingen fra deres spil.

Hvilke af disse tre episoder fandt sted?

Tao of Zen Nihilism

Everything is dark. I turned off all the lights and lit a candle. Then, the Mr. Finger phone call. Then, the knock on the door…

Lilith opens the door and five vampires stand outside. One of them holding a body bag. “Hello,” one of them says. “My name is Donahue. You can call me Don. May we come in?”

Lilith stutters, “Sh-sh-sure.”

The other Girls immediately object. “What are you doing inviting them in?”

One of the vampires, the one called Will, says, “We come in peace.” He holds up French bread and cheese.”

The Girls immediately run to different corners.

(In fact, they do. The Girls scattered to different parts of the apartment. There’s no light in here, so the Blood Boys are just shadows. Nobody can make out any faces.)

Trent asks, “Where should I put the body?”

“The body?” the Girls ask, their voices shaking.

“Right there,” Don tells him. Trent sets down the body.

“We come in peace,” Don says. “And we fulfill the contract you signed with the messengers.”

“The contracts are broken,” the Girls tell them.

Don shakes his head. “No,” he says. “Not the contract with us.” He takes out a piece of velum paper with many signatures on it. Most of them are crossed out. “This contract.”

Reading Deleuze at Airports

Cady has been released from the spooks’ custody. She meets the others by wayside, as they come driving two cars – Valerj in the SUV, the rest chatting and having a great time in the T-bird. After they pick Cady aboard, they fill her in on recent events, including the inhuman swarm. Dmitri goes to deliver his loot to the restaurant, where they all agree to meet the next morning at 10. So breakfast at the Russian restaurant, with Gennadi not present. Cold okroshka, great as always. Seven at the table. Viktor asks the PCs whether they got a nice enough loot.

Here, a flashback: Cady being interrogated. First it’s polite questions about the Russian mobsters (they claim she’s related to them) and the explosion in Canada, later on it ends up in brutal waterboarding (which Cady, knowing she’ll regenerate, tolerates rather well). She’s eventually released with a “don’t leave town”. The worrying thing is that these brutal government officials seem to have some information about Canada, but are not the same group that instigated the bomb incident.

Back in the now, Runner asks what the guys wanted, and says she hopes Cady made no deals. Cady replies that she just went swimming with them. After a bit more details, the PCs debate whether the men were from the same group or not. Cady says their primary interest was her connection to the Russian mob, to which Dmitri replies with “oh, how very nice…” The Russians then start a very quick debate, in Russian, about the risks involved. Runner asks Amelie for a translation, gets an edited version. She then scans the restaurant for bugs, finding none. Dmitri recommends a new trip, to visit Cady’s place of experiencing the Visitation. She responds by saying they should meet Amelie’s dad, provoking a bunch of jokes about the Russians’ risky situation.

Runner and Vasilj go test the T-bird – in various ways. On the way there, she presses him for more details about Viktor’s zone visits. After Runner has left, Amelie calls her father, well knowing he’ll ask about her. Amelie gets angry with him, provoking him to respond in a very condescending manner. She, in turn, gets so mad that she hangs up on him, and then blames the others for her failure to communicate. Valerj drives Nyx back to her hotel, Runner accompanying them. Amelie sends her regards, prompting some strange talk about horniness, leading to Runner saying that she’d have been happy to have screwed even Jeremiah.

Musings of a Chatty DM

Things started slowly with Franky’s Swordmage fending off the trap’s pulling effect and fighting the Ape-Demon. Wrath climbed down from the top deck and engaged it too. During the first 2 rounds, nothing happened in the conference room. I was actually baiting my other players to leave and join the demon fight below so I could start the planned slaughter of the warforged envoys.

However, Math’s Warden spotted the Viscount trying to hide a clockwork machine (the detonator) and tackled him hard,dragging the poor boy in his nearest quarters for a good, manly smacking and strip search. That’s when I activated the Gith Mindmage, his Deva Zealots and the Human guards to assault the Warforged.

Yan: Wait, the guards are attacking? WTF!

I think the 2 rounds of delays completely caught him off guard. Totally worth it.

The humans readied clockwork limpet mines and threw them on the Warforged guards. The mines did nothing for a full round and then…

Limpet Mines: + 20 vs Reflex. Hit: Mine sticks to metal-wearing targets, flashing. At the start of user’s next turn the attached mine explodes, automatically dealing 4d8+6 Lightning damage to target and slowing living construct targets(Save ends), 1st failed save: Dazed (Save Ends) 2nd failed save: Stun (Save Ends)

Yan (After they exploded): Ahhhh! Don’t you dare throw one at me man.

Chatty: Why Yan, when have I ever screwed you over?

Yan: STFU!

When I realized that Math was not going to join the fight (he focused on interacting with the Viscount who wasn’t a combatant), I tried being more generous in letting him do story stuff in each round. He recovered a few Limpet mines from him and discovered that the Viscount’s body was covered with Arcane runes. Rod failed to identify their function.

Math (In character, fuming): I bet your father put these on you to protect you!

Viscount (Sitting numbly with a blank look, mouth bleeding): Boom! We’re all going to die! It’s going to be beautiful.

Yan: Phil’s in full psychopath NPC mode again, someone get his meds!

I really was into that NPC… and he did nothing else but taunt people and spew gibberish all fight long… and he survived!

Sidstnævnte er min foretrukne blog, når det kommer til gengivelse af spil, og det fordi det er tydeligst at se, hvad der sker i spillet, når man læser den rapport. Næstbedst er den første, da man af og til kan læse lidt om, hvordan de spiller, men som regel skal man læse noget mellem linjerne, og jeg kan ikke andet end være noget skeptisk over for gengivelserne af dialogen – har han båndet dem, eller er de frit efter hukommelsen? Eksempel nummer to hører til typen, jeg aldrig læser. Handlingen er generelt ikke interessant nok, og da det er så godt som umuligt at læse det konkrete spil ud af indlægget, mister det sin værdi. For ikke-involverede er det et handlingsreferat, som ligger langt, meget langt, fra det konkrete spil. Der er mere om mine overvejelser om at skrive handlingsreferater i dette blogindlæg.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

3 kommentarer til “Genfortælling eller omfortælling

 1. Jeg giver dig ret i din rækkefølge når det kommer til læsbarhed. Den sidste er også den mest underholdende, idet den har den yderligere appel at den genfortæller de rigtige menneskers reaktioner frem for de fiktives, det synes jeg er sjovere at læse.. Den første og anden lugter rigtig meget af Story After, altså at man reviderer spillet til at give mere af en historie.

  Men det er okay at genfortælle fiktionen man byggede i spillet frem for selve spillet, hvis det er den man gerne vil formidle. Det kan tit være en fordel at skille fiktion og spilteknik i genfortællingen, og se på dem hver for sig. Man kan ret hurtigt opsummere en hel spilgang i fiktionen, men hvis man inkluderer spildetaljer trækker det ud og bliver forvirrende med skift i perspektivet. Jeg foretrækker selv at give en kort synopsis af fortællingen eller et par detaljer og så zoome ind på selve spillet i eksemplerne.

  Problemet med den midterste tekst er at den går lidt for langt ned i detaljen, så man mister overblikket med det overordnede plot. Rollespil består ofte af en hel masse detaljer der kun er relevante i øjeblikket, som man skal sortere ud hvis man vil give en meningsfyldt genfortælling. Ellers ender man med alen-lange warstories, der kun er interessante for dem der var der i første omgang.

  Som med al formidling handler det om fra start at vide hvem man fortæller til og hvad man vil fortælle om, ellers bliver det hejs.

  Like

 2. Det er ingen regler for, hvorledes man skal skrive en gengivelse af et spil, og det står derfor de enkelte frit for, om de gengiver det spil, der finder sted ved bordet, det, der skete i fiktionen, eller om de omformer det spillede til en ny fiktion. Des flere skridt vi kommer væk fra det spillede, des mindre brugbart er det for mig som udenforstående læser – og nogle gange er det decideret vanskeligt at afgøre, hvad der overhovede blev spillet.
  Mine egne referater er til dels dokumentation over handlingen til senere brug – for D&D-kampagnen er det enormt praktisk, da mængden af baggrundsmateriale er ved at være meget stort – og til dels er det mine reflektioner over, hvad der skete, og hvordan regler og mekanik fungerer.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: