[D] Indlæg nr. 500

Da jeg begyndte med bloggen for omtrent 3½ år siden havde jeg ingen anelse om, hvor det ville føre mig hen.

Bloggen er vokset stødt fra mine forsøg med forskellige indie-regler i klassiske rollespil til beskrivelser af de enkelte spilgange, til præsentationer af de forskellige kampagner, jeg spiller eller planlægger at spille, og dertil er der kommet en lind strøm af anmeldelser eller diskussioner af diverse rollespilsudgivelser. Et resultat har været oprettelsen af undersider, så de forskellige indlæg lettere kan graves frem igen. Således er alle spilrapporter og kampagner, alle anmeldelser og mange diskussioner af rollespil blevet samlet og kategoriseret.

Bloggen er blevet et værktøj, nærmest en dagbog for mig, når det gælder mine refleksioner over det rollespil, jeg praktiserer. I stedet for en masse løse noter liggende spredt blandt alle mine kampagne-noter, hvor ingen andre end jeg selv får dem set, kan jeg nu dele mine refleksioner med andre.

Jeg savner blade som Fønix og Saga, og selv fik jeg aldrig bidraget med en artikel til de blade, så jeg bruger lidt min blog til at skabe alt det læsestof, jeg savner. Det er naturligt for mig at grifle mine ideer ned, og jeg har altid en notesbog eller lignende i nærheden af mig, og det er ligeledes naturligt for mig at sætte ideerne ned i digital form. Det kan dog nogle gange tage tid førend en note bliver til et blogindlæg. Nogle gange et par uger, andre gange et par måneder eller et par år. Der ligger en 30-40 kladder og venter på at blive til endelige indlæg. Nogle gange tager jeg ideerne og genanvender i andre indlæg, andre gange må de vente til jeg finder dem egnede til publikation.

Jeg er begyndt at spekulere på at skrive indlæggene på engelsk eller på at oprette en engelsksproget blog ved siden af, hvor udvalgte indlæg gengives i en engelsk-sproget version for at ramme et større publikum. Det er omtrent mine planer for bloggen her – men forslag modtages gerne til videreudvikling af bloggen. Er der former, der skal ændres, emner der skal dækkes oder hur? (længden på indlæggene bliver ikke ændret)

Lodtrækning om tre flasker mjød

Det imaginære bryggeri har i forbindelse med jubilæet skænket tre flasker mjød, som vil blive skænket væk som en lodtrækning blandt mine tålmodige læsere, der kommenterer dette indlæg senest 10. august (et lod pr. person). De tre vindere vil blive offentliggjort, som en kommentar her på indlægget, og de vil få deres præmie næste gang vi ses.

Kun 500 indlæg tilbage til M.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

22 kommentarer til “[D] Indlæg nr. 500

 1. Hej Morten,

  Jeg tror du vil komme langt med at lave en søsterside, og ikke skrive hovedindlæggene på engelsk i denne blog. Desværre sker der ofte det når blogs bliver engelske, at de bliver fremmed-gjort fra deres oprindelige publikum – sprog er blandt andet, et af de helt store problemer, når man vil globalisere lokaliserede weblogs.

  Jeg ved at jeg selv læser engelske tekster mindre intenst end danske – det er jo også derfor Carsten Lykke kun synger på dansk! (med undtagelse af hans duet med Dario på “perhaps love” – smukt)

  Like

 2. Jeg har noen ganger villet linke til din blogg, og så tenkt “oi shit, amerikanere leser jo ikke dansk”. Så noen engelske innlegg er sikkert ikke dumt.

  Hvis du ønsker å skrive spesifikt for MEG, noe jeg selvsagt regner med alle ønsker, kan du gjerne skrive mer om rollespillteori, eller skille ut dine generelle funderinger fra de konkrete kampanjenotatene. Jeg leser lite actual play, men tror det ligger en del gode tanker gjemt inne i AP-artiklene.

  Like

 3. Jeg kunne for mit vedkommende godt tænke mig flere artikler om praksis, som du bl.a. har gjort det med dine artikler om kamp og jeg er rørende enig om ideen med en søsterside, for jeg for mit vedkommende har det på samme måde som Kristoffer Mads at jeg læser engelsk mindre intens end dansk (egentlig ikke synderlig smart). Og så vil jeg da glæde mig til at læse flere af dine artikler (og lige genlæse dine artikler om indie-live og jeg kunne skrive noget om det).

  Like

 4. 500 indlæg er godt nok meget. Jeg har selv lige rundt de 100 (som jeg i øvrigt forbigik i tavshed fordi min opmærksom var et andet sted i den periode), og jeg synes det er meget. Men du skriver jo mindst dobbelt så lange indlæg som mig og de er for det meste mere gennemtænkte og sprogligt bedre formuleret. Så det er sgu’ et kæmpe stykke arbejde du har lagt der!

  Engelsk var en af de ting jeg overvejede da jeg startede min egen blog. Jeg gik fra det igen af fire årsager;

  1) Selvom jeg til hverdag læser mere engelsk end dansk og både skriver og taler det flittigt gennem mit arbejde, så er det ikke mit modersmål, og jeg formulerer mig bare ikke så hurtigt og klart på engelsk som på dansk. Jeg har heller ikke noget sprogøre som sådan, men jeg ved det ville blive en hindring for mig i at skrive de tanker jeg gik med og jeg var bange for at det ville koste min entusiasme for projektet i det lange løb.

  2) For nogle mennesker er det en hindring at læse. Vi glemmer nogle gange i vores engelsk-orienterede samfund, at der findes folk som har svært ved at læse og forstå det. Også blandt rollespillere (omend det er lidt mindre her end så mange andre steder).

  3) En del af mit indhold er meget specifikt for den danske liverollespilsscene, og måske mindre relevant for udlændinge. Men derfor kunne de måske stadig have gavn af at læse det.

  4) Den mindst vægtede – jeg har et sprogkorstog i det danske liverollespilsmiljø. Til meget af det jeg spiller (fantasy rollespil) er en blanding af dansk og engelsk forfærdeligt at høre på. Så jeg vil gerne slå et slag for, at vi bliver bedre til at finde danske ord. Og hvis jeg skriver hele min blog på engelsk så bliver det lidt svært.

  I dit tilfælde er 3) og 4) lidt irrelevant og 2) er måske også til dels for din målgruppe. Men 1) – det er spørgsmålet. Hvis du ikke mener det bliver en hindring på nogen måde, så synes jeg du skulle gøre det, for indholdet har kvalitet (og relevans) til at det kan spredes udenfor den gruppe af danskere der læser det nu.

  Derudover så har jeg ingen gode forslag til ændringer som ikke er en smagssag. Jeg så gerne flere ideer, tanker og refleksioner omkring rollespil generelt, men det er vist også det eneste jeg kan nævne.

  Like

 5. På min selvdøde blog har jeg lystigt blandet dansk og engelsk, bla. fordi jeg skriver mine NaNoWriMo ting på engelsk. Men det føles hurtigt rodet, og det er heller ikke altid oplagt hvilke indlæg der er ‘interessante nok’ til at være på engelsk. Så lige som de fleste andre, så vil jeg tro at en søsterside er det bedste, hvis du vil begive dig ud i den slags. Også selv om det kan give nogle ulemper med dobbeltarbejde og at debat og kommentarer blvier splittet over flere indlæg.

  Like

 6. Morten, du er jo den mand der indeholder uforbeholdent flest ord i (og om) dansk rollespil. Tillykke med tallet, det er velfortjent.

  Jeg vil melde mig til koret om at holde det engelsksprogede i sit eget spor, det er noget helt andet når man blogger til den store sfære end til vores lille klub. På de punkter er jeg helt enig med d’herrer ovenfors pointer.

  Jeg synes bloggen kører fint, det er interessant at høre om både dine tanker og aktuelle spiloplevelser. Specielt har jeg været glad for dine anmeldelser af bøger og spil, det er der klart potentiale for mere i den dur. Og måske i forsøget på at formulere hvad hulen det er vi leger. Og så støtter jeg op om Matthijs ønske om at skille AP og dybere tanker fra hinanden: Jeg har meget svært ved at læse de ellers gode pointer ud af kampagner jeg ikke kender.

  Keep up the good work!

  Like

 7. Kan også kun slutte mig til koret der siger nej til gøre det hele engelsk, da det vil gøre det mindre interessant at læse bare af det er engelsk.
  Rollespil står os alle nært, og ting på ens modersmål er ofte bare mere nært.

  Men om der ellers er noget der skal ændre er vel sært for os at sige. En blog er jo netop en persons talerør til sige de ting han/hun gerne vil.

  Personlig så jeg langt heler mere fokus på anmeldelser og hvad skal man kalde det, snak om teori, ideer og hvad du har oplevet, mens dine indlæg om dine spilgang i kampagnen ingen ting siger mig(der er sikkert guldkort imellem, men orker ikke læse en masse om en kampagnen jeg aldrig komme til have noget med at gøre), men ja en blog er jo en dit talerør så forsæt med det også springer jeg de indlæg der ikke interessere mig over (men lad nu være gem klog tanker i en fortælling om en spilgang 😉

  Like

 8. Jeg synes noget af det mest interessante er netop indlæggene om tidligere spilgange. Både for de ting jeg selv har haft fornøjelsen at være med til og i lige så høj grad fra de kampagner jeg ikke selv er spiller i. Og det er netop der jeg synes de små ideer og indfald kommer bedst til deres ret, og hvor man kan se hvordan en ide fungerer.

  Like

 9. Tillykke. Glæder mig til indlæg nummer 1000, med tilhørende snapsereception. Din blog var min hovedoverspringshandling mens jeg skrev speciale, og det siger ikke så lidt.

  Jeg synes det samme som de andre: Flere indlæg om mig, og ikke engelsk som hovedsprog.

  (PS: Jeg vil gerne frivilligt udtræde af mjød konkurrencen, da jeg glemmer at få det drukket. Med mindre det er den der ingefær lime, en vi fik i weekenden.)

  Like

 10. Stort! Og stort tillykke. Det med engelsk er sgu en svær én. På den ene side er mange af dine indlæg yderst relevante for et engelsktalende publikum, på den anden side er det ret fedt med en dansk blogger på så højt niveau…
  Keep up the good work!

  Like

 11. Hej folkens,

  Tak for de mange kommentarer.

  Ud fra jeres kommentarer, er jeg kommet til den konklusion, at jeg vil oprette en søsterblog, hvor jeg fra tid til anden vil poste et indlæg på engelsk. Ideelt set vil det være over ting, som jeg allerede har haft oppe og vende på dansk. Den engelske vil have den slet skjulte agenda at ramme et bredere publikum – og opøve mig i at skrive på engelsk.

  Flere af jer efterlyser tanker, teori og refleksioner omkring rollespil, og det vil jeg forsøge at komme ind på. I den forbindelse er der nogle, der foreslår, at jeg adskiller refleksionerne fra mine spilrapporter. Det er jeg imidlertid ikke meget for, da jeg synes de to ting hænger sammen – eller rettere at spilrapporterne bliver mere interessante, hvis de ikke kun er referater af det spillede, men også betragtninger over det spillede, og hvorledes mekanikkerne i spillet har virket. Jeg får anbragt teori og praksis side om side.
  Jeg har i nogle tilfælde spaltet mekanik ud i et separat indlæg (f.eks. NPC-spil i Delta Green: https://mgreis.wordpress.com/2010/05/26/npc-spil-tanker-og-erfaringer-med-en-ny-type-bipersonsspil/), og det vil måske ske lidt oftere frem over. Ellers vil jeg prøve at markere refleksionsafsnittet tydeligere i spilrapporten, så folk kan finde mine refleksioner uden at skulle gennemlæse hele rapporten (det sker allerede et mindre omfang nu).

  Til sidst vil jeg gerne sige tak for de mange roser. Det er rart med så mange flinke læsere.

  @ Kasper: lime-ingefær-mjød – det kan sagtens lade sig gøre, skulle du vinde lodtrækningen, tjek. Og en snapsereception ved nr. 1000, det lyder som et godt mål.

  Like

 12. Kære Morten.

  For det første: Tillykke med jubilæet, 500 indlæg er noget af en præstation.

  Som en af dine spillere (der har en elendig notatteknik, når det kommer til spillet) bliver din blog også min lille notesbog. Og da jeg heller ikke er god til det der med at nørde i bøger, som ikke hører specifikt til kampagner jeg deltager i, bliver denne blog min mulighed for at få regler og teori tilgængeliggjort.

  Jeg er enig med resten i pointen med den engelske blog.

  Og personligt har jeg det som Nis med teorien: Dine spilgangsreferater sætter netop dine refleksioner over regler og teori i kontekst, så man får en fornemmelse af, hvad man kan opnå med at introducere regelelementer fra andre systemer.

  Like

 13. Tillykke. Og naar du gaar i luften med soesterbloggen saa skal du huske at hype den lidt inden de rigtige steder saa den starter med et brag. God vind.

  Like

 14. Tillykke tillykke med de mange indlæg, jeg har desværre ikke læst dem alle og har primært kun læst dem der er referater af vores og andres kampagner. Det har jeg så også gjort med stor glæde og nysgerrighed! Referaterne fra vores kampagne har generelt altid været spændende at læse og har været gode til at genopfriske sidste gangs oplevelser. Du skal have mange tak for dit gode arbejde på denne blog og held og lykke med din engelske.

  Like

 15. Tillykke med “jubilæet”. Denne blog har bidraget til at gøre det væsentligt sjovere og mere interessant at være eftertænksom dansk rollespiller.

  MVH Troels

  Like

 16. Hey Morten. Tillykke med jubilæet – det er fedt at du poster så stabilt og varieret, specielt når nu vi andre lader vores blogs stå og samle støv i månedsvis.

  Like

 17. Hej Morten.

  Tillykke med jubilæet. Du er en inspiration for os andre!

  Jeg stemmer i med de, der taler for en søsterblog på engelsk. Jeg har af og til fortrudt at jeg startede min blog på engelsk – men det er fordi, mit publikum stort set udelukkende er dansk. Når jeg alligevel fortsætter på engelsk, er det, fordi jeg gerne vil give mine udenlandske bekendte mulighed for at følge med.

  Med din blog synes jeg der er en masse gods, som jeg tror de amerikanske m.v. rollespilsblogs vil finde inspirerende. Og du har et momentum, der gør, at du vil kunne få følgesvende til sådan en blog.

  Jeg så også gerne flere teknik-posts. Dels at du i højere grad spalter dine triks ud fra spilrapporter – dine rapporter er tit meget lange, og selvom de også ofte er interessante at læse, er de blandt dem, jeg ofte skipper af tidsmangel. Derfor ville det være rart, at man ikke af vanvare kommer til at misse en interessant diskussion af en regel.

  Dertil kommer, at det kunne være fedt med nogle beskrivelser af, hvordan du gør tingene meget konkret. Hvordan spilleder du, helt ned på sceneniveau? Hvordan gør du, når du skriver scenarier? Osv. Det er noget af det, der kan skræmme mange, og som vi typisk ikke er gode til at udtrykke.

  Så; endnu engang tillykke med jubilæet – jeg ser frem til at læse mere fremover.

  Like

 18. Hej folkens,

  En gang mere tak for de mange roser, og de mange gode råd omkring at blogge på engelsk. Jeg kan se, at løsningen er en søsterblog på engelsk.
  Jeg vil tage teoretiske overvejelser her på bloggen lidt mere, og så vil jeg prøve at fremhæve nogle af mine erfaringer og tanker over mekanikker lidt tydeligere. De vil i et vist omfang stadig være en del af spilrapporterne, men jeg vil forsøge at fremhæve refleksionerne på en sådan måde, at I kan finde dem uden at trawle referatet igennem – I bliver dog stadig nødt til at klikke ind på indlægget.

  Vinderne er ved terningernes visdom udpeget til at være Nis, Oliver og Kasper. Tillykke med jer tre fra Det imaginære bryghus. Næste gang vi ses, følger der en bonus 🙂

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: