Anmeldelser af bøger om rollespil

Jeg har begået en lang serie af anmeldelse af bøger om rollespil. Af de danske udgivelser er der følgende:

Samtlige anmeldelser kan findes på denne side.

Er der en udgivelse, som du gerne ser, at jeg anmelder? Er der et værk, du savner anmeldt? Skriv en kommentar.

Blandt mulighederne er er Elias Helferts novelle-serie Rollespil (tak til Susanne for henvisningen) og Rollespil fra Aarhus’ universitetsforlag.

Fotos og illustrationer

 • Bøger om live-rollespil: Fotos
 • Bøger om bordrollespil: Illustrationer

En gennemgående forskel mellem bøger om live-rollespil og bøger om rollespil er valget af illustrationer. Der findes næsten ingen fotos af bordrollespil – og ganske vist er det ikke så visuelt flot som live-rollespil, men ikke desto  mindre så jeg gerne, at der produceredes fotos af det. På samme vis ser jeg også gerne flere illustrationer af, hvad der foregår rundt om bordet og ikke, hvad der foregår i fiktionen.

Der mangler meget endnu

Det har været interessant at pløje sig igennem alle disse værker. Og det har for en rollespiller som mig været frustrerende at pløje sig gennem alle disse værker, da de ofte har svært ved at komme ind under overfladen af, hvad rollespil er, og hvad rollespil kan. De rollespil, der er samlet på Alexandria, demonstrerer spændvidden i bordrollespil. I live-rollespil er spændvidden også meget stor, og der er produceret lige så imponerende værker på dette felt, Vi mangler desværre den store database over disse spil – både med fotos fra afspilningerne, og vejledninger, instrukser og andet godt i trykt format.

Der er stadig meget, som kan udgives, og som mangler at blive udgivet om rollespil. Der er nu snart 30 års scenarie-skrivning og spilstile at dokumentere, og det kunne være rart at få sat ord på alt dette, og i særdeleshed på en måde, hvor vi ikke behøver indlede teksterne med en påberåbelse af Tolkiens Ringenes herre som kilden til rollespil.

Først og fremmest skal vi have noget publiceret, der viser spændvidden inden for (dansk) rollespil. Montsegur 1244 er blandt de få undtagelser, og nordmændene er f.eks. et godt stykke foran os med udgivelser som Itras by og Nørwegian Style. Heldigvis er der ting på vej, som f.eks. Post-rylle-projektet, som medfører en udgivelse af en stribe fede scenarier i bogform.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

8 kommentarer til “Anmeldelser af bøger om rollespil

 1. Hej Morten

  Jeg kan godt savne (lidt) at du kommer hele vejen rundt – så hvorfor ikke tage en tur på biblioteket og låne de første danske rollepil “På Eventyr i Vildmarken” og “Viking” – der jo også er tænkt som introduktioner til rollespil, samtidig med at de er en setting og et regelsystem.

  Thomas :o)

  Like

 2. Hvad med sådan noget som Ejsing & Kinchs bøger om live – eller er de for manual-agtige til din ramme for anmeldelserne?

  Derudover enig med Thomas i, at det kunne være sjovt at se et sæt moderne øjne på de gamle systemudgivelser.

  Like

 3. @ Peter: Tak for linket. Bogen er bestilt hjem fra biblioteket.

  @ Kristoffer: De bøger om live har jeg opfattet, som værende for manualagtige til, at der var noget brugbart, jeg kunne hente fra dem og kommentere på. Min generelle intention er at gå uden om guider til udstyr, dragter og des lige og dem, som kun på den mest overfladiske måde snakker om rollespil som værende valget mellem at spille ork, kriger eller elver ude i skoven … men det kan være, at jeg giver dem en chance.

  De gamle rollespil som På eventyr i vildmarken appellerer langt mere, og jeg vil kaste mig over dem i løbet af vinteren.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: