[E&E] Karakterarket fra rollespillet Elefanter & Eventyrere

Efter en tur i arkiverne har jeg fået opstøvet en kopi af spilpersonsarket til en af de tidlige versioner af Elefanter & Eventyrere. For de nysgerrige kan det downloades herfra (E&E karakterark røde ringe).

Og nu et par spørgsmål til læserne. Et E&E-ark er traditionelt udfyldt i hånden, og det er muligt at finde en eller anden skrifttype, som minder om noget, der er håndskrevet (for at lave en serie håndskrevne ark eller rode med en scanner er ikke, hvad jeg ivrer mest efter).

  • Skal jeg udfylde arket med en “håndskrift”-font?
  • Skal jeg bede spillederne selv udfylde arkene (frit efter deres egne ideer, da der ikke er regler for, hvad der skal være i felterne) før spilstart?
  • Skal man sætte spillerne ved spilstart til selv at udfylde arket (igen frit efter deres egne eller fælles ideer)?

I praksis er der kun ganske få obligatoriske ting, der skal skrives i felterne (nemlig karakternavn, spiller, spilleder og gilde samt profession og Stufe, da de skal passe med scenarieoplægget). Resten har ikke en spilmekanisk værdi, det har derimod de røde ringe på arket, som spillerne krydser af, når de inddrager de felter, der er omkring ringen til at opnå indflydelse på spillet.

Kom glad med kommentarer, holdninger og andet godt.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

11 kommentarer til “[E&E] Karakterarket fra rollespillet Elefanter & Eventyrere

  1. Det vigtige skal du udfylde på forhånd med rød håndskriftslignende tekst. Resten skal spillerne udfylde selv, og gerne undervejs i spillet – lidt som at tegne krusseduller mens man spiller.

    Jeg tænker sådan en halvt håndskrevet font er bedst. En der kan læses let. Eksempelvis eksemplerne i BW.

    Like

  2. Hvis jeg blev bedt om at fylde det ark ud som spiller ville jeg gå helt i panik, eller hvis jeg fik at vide at jeg bare kunne fylde hvad som helst i ville jeg synes det var spild af tid. Så jeg er mest til at det er udfyldt i forvejen.

    Jeg tror det vil give rigtig meget til spillet hvis du får designet arket så det ligner noget tidstypisk, frem for et hjemmelavet d&d ark.

    Og jeg forstår ikke hvilke dele af arket cirklerne hører til.

    Like

  3. Ok, det er taget til efterretning.

    Problemet ved det tidstypiske versus et hjemmelavet D&D-ark er dels, at jeg ikke rigtig dur til den slags layout-opgaver, og dels sigter jeg efter noget, der ligner AD&D 1st ed-arket, og det ser ikke meget mere professionelt ud. Det er også fyldt med mange linjer, sære kasser og andet rod.

    At lave det i stil med periodens dokumenter har jeg en stærk mistanke om faktisk bare vil gøre det sværere at håndtere.

    Cirklerne skal nok blive forklaret, når man tager arket i brug 🙂

    Like

  4. Jeg er enig med Oliver.

    For det første ville det understøtte illusionen, at der står nogle tal man kan forestille sig har en betydning. Hvis du selv har fyldt dem ud, ved man, det bare er “for sjov”.

    For det andet ville det være virkelig fedt, at det lignede noget, der er blevet trykt på en rigtig bogtrykke. Jeg forestiller mig en gammeldags kvittering skrevet på en trykt skabelon. Det du har lavet, ligner noget, nogen har lavet i Word. Og det er ok – men det ville være federe med det andet.

    Like

  5. Bilagene er mig noget af en hovedpine. Jeg kan sagtens følge jer i, at der skal laves noget sådant, men det ligger langt hen af vejen uden for min gebet, så jeg må nok til at se mig om efter frivillige kræfter, der kan layoute et skema til mig, som jeg så kan udfylde med stats.

    Like

  6. Morten, nu har jeg en chance for at counter-nørde dig, så den tager jeg: Jeg kan godt følge dine tanker om at det skal ligne første udgaven af d&d, men det du har der ligner den slags ark som jeg associerer med sidste halvdel af second edition, omkring årtusindskiftet, hjemme-pc’er og inkjet-printere. Hvis du vil have tidlig rollespil skal du over i noget der lugter af offset tryk eller i det mindste analog fotokopi. Hvis du vil have historisk skal du helt tilbage til bloktryk.

    Det meget fyldte look er også helt klart noget der opstår i second edition, ofte som følge af tilføjelsesmoduler i forbindelse med settings eller player’s options, og det går helt amok med 3rd. De tidligste ark var luftige sager med plads til noter i margenen og krusseduller. De var også meget simple og benyttede sig af tykke felter og skrifttyper, men med enkelte vignetter og måske lidt indramning. Jeg savner også åbne felter til at skrive loot og noter i, ikke at det passer på de tidlige ark, men det er sjovt at prøve at passe alt sit loot ind i et lille felt.

    Din skrifttype er også cirka ’98, sådan en italiseret serif med lidt bløde partier er klassisk hvis man vil have noget til at se historisk ud, men er ikke historisk korrekt. Du skal have fat i en meget mere regulær serif fra før computeralderen hvis det skal ligne tidens tryk. Det er forbudt i vore dage, men tilbage i tiden brugte man forskellige skrifttyper til at adskille afsnit i en avistekst frem for overskrifter.

    Hvis vi skal se på hvad jeg synes ville være det optimale ark:
    Rent trykketeknisk er det godt at fylde arket ud med så meget som muligt, store hvide eller store sorte flader er svære at gøre pæne så i stedet fylder man ud med alt det man kan med tekst eller vignetter. Rammer er gode til at fylde ud og være basis for lidt pynt, ellers er en linje med tekst under klart det bedste. En fancy overskrift i en kunstnerisk skrifttype og ellers regulær serif for resten.

    Like

  7. Inden jeg tager mig af resten af dine kommentarer, Oliver, men har du nogen sinde kigget på et AD&D first edition-ark? Så vil du se, at mit er baseret på et sådant og ikke et senere, som du fejlagtigt antager.

    Like

  8. Hej Morten
    Jeg har dette ark:
    https://docs.google.com/open?id=0B4_XAC1nqNdMNmUwMjZhZjYtNTkyYS00NTViLTgwNDgtOWFlODllODgwZTIw

    Som måske kunne være et alternativ til Word versionen. Jeg synes dine indlæg om E&E er helt vildt sjove at følge med i. Som andre også har givet udtryk for aner jeg ikke hvad der skal ske i rollespillet, men jeg kan fornemme at stemningen betyder meget. Derfor ville det være rigtig fedt med et mere “autentisk” ark.

    Det bliver skægt at prøve kræfter med E&E til Con2!

    Like

  9. Supersejt ark, Thomas! Mange tak for det. Jeg tror ikke, jeg kan nå at få det printet til Con2, ellers havde jeg gerne brugt det dertil, men til Vintersolscenariet vil jeg gerne bruge det.

    Like

  10. Det er klart. Der er heller ikke længe til Con2. Hvis kontrasten bliver et problem pga det brune papir kan man nok tage det ind i fx photoshop og gøre noget ved det. Det kan vi tage til den tid. Jeg tænker også at det kunne være fedt hvis det blev udfyldt i hånden. Du kunne evt bruge noget crowdsourcing hvis det er et for stor arbejde for dig.

    Like

Skriv, skriv, skriv

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.