Fornuft og følelse … for Cthulhu

I serien om Call of Cthulhu og Delta Green skifter vi kort gear og kigger på sanity-reglerne, som jeg tidligere har haft fat i. Sanity er en slags mentale Hit Points og er ligesom hp en målestok for en spilpersons fortsatte eksistens eller sammes ophør. Sanity er samtidig noget mere end dette – sammenholdt med Cthulhu Mythos-færdigheden har man et modsætningspar. Summen af Cthulhu Mythos og Sanity er 99. Cthulhu Mythos sætter med andre ord loftet for, hvor fornuftig man kan være.

Cthulhu Mythos-færdigheden

… repræsenterer indsigten i en ellers meningsløs verden. Den normalitet, som vi henholder os til hver dag med sine love, regler, fornuft og rationale, ophører med at være gældende i mødet med yogsotheriet. Disse ting er konstruktioner i en langt større verden, vi ikke kan se normalt, men som vi kan løfte en flig af med Cthulhu Mythos-færdigheden, og få et indblik i, og med indblikket følger indsigt, og med indsigten følger en fremmedgørelse for den konstruktion, den lykkelige uvidenhed, mennesket lever i til hverdag.

Med færdigheden er det  som om, der er en lille prik i udkanten af synfeltet, der ikke vil gå væk. Færdigheden er en nagende tanke om, at vi på en kosmisk skala bor på et støvkorn, der har eksisteret i en brøkdel af kosmisk tid, og hvis eksistens er ligegyldig, og så frygtelig sårbar for de gigantiske kræfter, der tankeløst kan udrydde os uden nogensinde at sanse det eller kere sig om det. Folk, der lever med den indsigt, er i vores normalitet unormale, eller vanvittige, men egentlig har de et andet blik på virkeligheden, der fremmedgør dem for os. De bryder med den normalitet, vi gerne vil oprette, og derfor forstøder vi dem og marginaliserer dem.

Du kan også bare bruge færdigheden til at genkende Mythos-monstre med.

Jeg leger indie med min Cthulhu Mythos-færdighed

I indlægget Library Use 90% kom jeg med eksempler på, hvorledes man kan bruge spilpersonernes færdigheder på andre måder og til andre aktiviteter.

Den samme øvelse kan gøres med Cthulhu Mythos-færdigheden. Det kommer til at føre os væk fra det traditionelle CoC-rollespil, og det bliver mere i stil med Story now-spillene.

Cthulhu Mythos-færdigheden

… bruges traditionelt til “gæt et monster”-legen, og den sætter et loft for, hvor mange Sanity-point man kan have.

I det nedenstående er der en række eksempler på, hvorledes man kan spendere sine sanity-point til at få øget indsigt i Mythos-universet, og detkan understøttes ved, at man lader spillerne hæve deres mythos færidighed med nogle point hver gang, som en målestok for deres øgede indsigt.

Imidlertid er det en passiv form for brug af færdigheden, og der er ikke nogen grund til, at den ikke kan bruges aktivt. Her er nogle forslag:

  • Intimidate mundanes – færdigheden bruges som alternativ til at true folk uden mythos-færdigheden. Man bruger sin særhed eller fremmedhed, sin aura af okkult indsigt til at skræmme de uvidende. Færdigheden er desuden god til at skræmme dyr med.
  • Persuade the knowing – færdigheden bruges til at forhandle med andre, der besidder mythos-færdigheden, da man her har en fælles referenceramme. Færdigheden kan også bruges over for mythos-monstre, da de har en implicit mythos-score.
  • Non-euclidian universe – færdigheden bruges af spilleren til at aktivere en tilfældighed. som har relevans for spilpersonen. Det er en slags deus ex machina, luck-check eller anmod spilleder om ledetråd-færdighed. Brugen af færdigheden kan evt. koste sanity-point.

Sanity anvendes til at købe scener

I indlægget Scener fra Kongen i gult beskrev jeg forskellige typer af scener, man som spiller kunne sætte.

Scener:

  • Læsescene
  • Professorscene
  • Barndoms mareridtscene
  • Efterforskningsscene – hvor spilpersonen undersøger en lokation og får foræret en ledetråd af spilleder.

Der kan  opstilles en regel om, at scener købes eller sælges for 1d6-sanity point. Ulempen er naturligvis, at det koster spillerne at sætte scener, og mekanikken opfordrer derfor ikke til, at der bliver sat scener. Vendes mekanikken på hovedet, spillerne får sanity for at spille scenerne, opfordres de ganske vist til at spille scenerne, men belønningen modarbejder, at der er en stødt fremgang mod fortabelse.

Problemløsning og efterforskning

Med basis i ovenstående scene-model er mit forlsag til en opstilling, at man spalter et givent plot ud i at “løse” problemet og at “forstå” problemet. Med denne model kan gruppen efterforske en kults eller en troldmands mondæne gerninger, og det koster ikke noget væsentligt i sanity, og de kan løse det umiddelbare problem (f.eks. standse kidnapninger eller dumpning af gift i vandreservoir), men hvis spillerne ønsker at forstå baggrunden for plottet, at få indsigt, så er de nødt til at købe scener for sanity-point, og med disse scener gives de indsigt. Målet er at pirre spillerne til selv at vælge de scener, hvor de mister sanity. Problemet kan altså løses uden noget væsentligt sanity-tab, men hvis du vil vide, hvad det er, som foregår, så må du betale prisen.

Et glimt bag sløret – at købe en ledetråd

Spilleren kan ofre sanity til at demonstrere at spilpersonen har fået et glimt af, hvordan det i virkeligheden hænger sammen. Køb en ledetråd/konklusion af spilleder for 1d6 sanity.

Spiller eller spilleder beskriver en situation, hvor spilpersonen får en indsigt eller en erkendelse om, hvordan ting hænger sammen. Det kan være, at personen ryger sig skæv og drømmer om sovende guder, eller at personen læser digre værker eller gør ting, der er langt værre end det. Ledetråden behøver således ikke være, at man får et spor, som man tidligere har overset. Det kan lige så vel være et helt nyt spor.

En variant er, at spilleren sælger sine sanity-point for at skabe fakta. At opdage eller at skabe ledetråde er to sider af samme proces – nemlig den øgede indsagt i det andet.

At drage konklusioner – at skabe en ledetråd

Netop balancen mellem indsigt og vanvid er spændende. At opnå indsigt er at træde et skridt bort fra vort ordnede og konstruerede samfund. Når Opdageren drager en konklusion, løftes en flig af sløret for virkeligheden, og Opdageren får et indblik i det fremmede, som andre er så forskånede for. Der kan være mange motiver for at opnå indsigt – det kan være i det godes navn for at kunne beskytte samfundet eller det kan være af grådighed eller af nysgerrighed. Men sådan en indsigt koster. Tør du?

Ideen er, at friste spillerne med at udsige ting om verden, som er sande, og hvor meget tør de risikere at sætte på spil? Hvor meget sandhed tør du udsige dig om verden?

Husk det fælles fodslag

Der er flere af disse teknikker, der er meget autoritative, når det gælder spillets mythos-univers. Det kræver, at man på forhånd er enige om rammerne for spillet, og det hjælper her, hvis man anvender den tolkning af Mythos-universet, at det fra vores synsvinkel er inkonsistent. Ikke alle udsagn behøver at være helt i overensstemmelse med hinanden.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: