Spiel Essen 2019 – Femte dag på Spiel

Jeg er på Spiel i Essen, og det er søndag. Det har været fem hektiske dage med brætspil, rollespil og en masse nørdede ting, som hidrører brætspil, rollespil, live-rollespil, tegneserier, cosplay, øl og mere til. Det er nu sidste dag i Essen, og turen går hjem til København her til aften.

Hallerne er ikke nær så poppede med mennesker, som de foregående dage. Mange langtfrarejsende er allerede begyndt at tage hjem, og for mit eget vedkommende blev det blot en halv dag på Spiel, hvor tiden fløj af sted. Jeg opdagede en stand, jeg ikke før havde bemærket – og sådan er det i Essen, der er hele tiden nye stande at finde. Efter en hyggelig snak rendte jeg videre for at se andre stande, og undervejs hilste jeg på Asger og Daniel (kendt for brætspillene C0penhagen og Deep Blue), som stod i deres bod med en halv stabel af deres Bloom Town brætspil, som folk havde taget godt imod. En god lille succes.

Den sidste dag blev også brugt på de sidste fristelser og køb af spil – blandt de som endnu ikke var udsolgt – og lige et nysgerrigt kig på et par spil mere, og et par kig på andre spilrelevante materialer såsom terninger, terningæsker og – skrin samt terræn til at bygge dungeons med. Jeg havde her en snak med Dwarven Forge, som fortalte, at deres produkter er så dyre, så de ikke har nogen interesse i at få deres produkter ud i butikkerne, da slutprisen bliver for høj. I stedet arbejdede på at etablere et hub i Europa, så det snart ville være muligt at bestille Dwarven Forge uden at betale fragt og told for forsendelser fra Amerika. I stedet ville de få en base i EU.

Forlaget System Matter er et lille tysk forlag, som gør det i oversættelse af indie og OSR rollespil, foruden hjemmegjorte supplementer til de rollespil. I deres portefølje er Dungeon World, Dread, Beyond the Wall og flere andre – og snart også Dungeon Crawl Classics. De gør meget ud af deres udgivelser, og oversættelsen af for eksempel Dungeon World er langt flottere end den originale engelske. Deres mål er rollespil med minimal forberedelse.

Jeg fik en god lang snak med dem om deres udgivelser og om den tyske rollespilsscene, som forhåbentlig bliver at høre på lænestolsrollespil.

Pludselig er dagen gået, og vi måtte tage afsked med Spiel, vende tilbage til hotellet, hente bagagen, pakke de sidste spil og drage mod Düsseldorf lufthavn.

Det er næsten med vemod at have afsked med fem intense dage på Spiel, hvor alle gør og tænker i spil fra hobby til levebrød. Det har været dage med dansk, tysk og engelsk og mange andre sprog i et virvar, og folk fra store dele af verden. Det er noget af en oplevelse.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

%d bloggers like this: