Spiel Essen 2019 – Fjerde dag på Spiel

Spiel i Essen trækker brætspilsentusiaster, rollespillere og nørdede folk med en passion for cosplay, tegneserier og figurer til sig fra hele verden, og i skaren finder man også spildesignere, producenter og forhandlere foruden en flok af anmeldere, podcastere og youtubere. Om lørdagen iblandes hr og fru Tyskland med børn og folkemængden, der valfarter til Spiel vokset mærkbart.

Jeg står på på undergrunden to stop før hovedbanegården, men her til morgen var selv den kørsel proppet, og hele den ene hal, som har stået tom de foregående dage, rummede nu enorme billetkøer, som vi andre nemt kunne løbe forbi (pro-tip: køb ikke billetten i døren, gør det online).

Inde i hallerne var presset fra menneskemængden større og så alligevel ikke, for de seneste års udvidelser af arealet, nu op til 86000 kvadratmeter kan mærkes. Vi går ikke som sild i en tønde, selv om det er tæt på.

Tredje regulære dag på Spiel var en god blanding af spillen spil, glanen på varer, interviews og samtaler med leverandører.

At komme til at spille er lidt en udfordring, som kræver tålmodighed og en smule social anmasen. I de tre primære haller, hvor de store forlag typisk holder til, gælder det om at stå på spring ved bordene. Nogle gange er det godt at være en gruppe, så man får pladserne sammen, andre gange skal man byde sig til som den ekstra spiller, eller være kvik, når demo-personen kigger sig om efter den sidste person til at udfylde bordet. Ved de store familiespil kan der være den ekstra udfordring, at nogle borde helst kun kører tyske demoer. I andre sale er det lettere at komme til, men nogle gange føres der lister, som man skal skrives op til.

Ved Humboldt’s Great Voyage var man netop ved at samle et bord, så jeg sprang til, og da vi var færdige, ville tre af os også gerne prøve Coralia ved samme stand, og da et bord blev ledig for øjnene af os, hoppede vi derover, og derefter blev en forbipasserende hurtigt lokket hen til bordet. Da vi spillede Pret-a-Porter 3rd ed stod vi og vogtede i spilområdet, indtil nogen begyndte at rejse sig, hvorefter det var hen og stille sig klar. Øjeblikket efter kom en ung dame småløbende, for hun ville også prøve spillet, og kort efter dukkede partneren op, og så var vi fire og klar til at spille.

Hele spillet igennem sidder en demonstrant og forklarer regler og løbende guider os gennem spillet, selvom nogle er uøvede, da de kun har fået et kort crash course forinden.

Jeg brugte noget af dagen på at trave hallerne igennem for at finde udvalgte spil samt nogle enkelte titler som var pinget ind på top 100 af Essen Buzz listen, og som jeg tidligere ikke havde brugt tid på. Det gav mig også mulighed for at opdage nogle stande, som jeg endnu ikke havde set – for trods mange ture gennem de samme haller, kan man stadig godt opdage nye stande. Det lykkedes mig således at finde Q-workshop standen i dag (de var ikke til at finde i det store messekatalog med en navnesøgning), og jeg burde nu have været alle terningboderne igennem.

Pludselig er dagen gået. Da vi er færdige med Pret-a-Porter er klokken halv syv, jeg har været her i snart ni timer, og der er lige tid til at kigget på en sidste ting eller to, inden messen lukker for i dag. Ikke kun gangene omkring os er ved at være tomme, det gælder også for standene. Nogle steder er sablerne af brætspil borte, og der er flere og flere angivelser på prisskiltene at spil er udsolgt, mens spil, der ikke hittede sidste eller forrige år har fået reduceret deres priser en gang eller tre.

I morgen er det den korte dag, hvor de sidste ærinder skal nås på kort tid, inden hjemturen til København begynder.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

%d bloggers like this: