Spøgelsesjægerne – Vaesen 1950erne

Femten år, der rystede det okkulte Danmark” var overskriften på artiklen, som bragte magasinet UFO-nyt på alles læber og gjorde magasinet berømt. I artiklen afdækker UFO-journalisten Flemming Harpsøe Steffensen historien om professor Bøgelund fra Danmarks Tekniske Højskole (DTH), og dennes jagt på spøgelser og hjemsøgelser, som fik en brat og tragisk udgang. Det er historien om Selskabet for Æterisk Lærdom og Studier grundlagt 1946 til dagligt blot kaldet ‘Selskabet (af 1946)’.

Artiklen er trykt i UFOnyt 1991, nummer 3.

Spøgelsesjægerne er rollespillet om professor Bøgelunds forskning i det paranormale fra maj 1950 til julen 1961. Systemet er baseret på Vaesen/Year 0 Engine, og det er et investigation, horror rollespil sat i det okkulte Danmark med spøgelser og ellefolk.

Karaktererne er folk, der reagerer på den annonce, som professor Bøgelund har sat i avisen, hvor hun søger folk med interesse for det paranormale og spøgerier. Hun søger nye medlemmer til Selskabet af ’46. Alle interesserede bedes møde op på hendes adresse og fremlægge en sag af relevans for Selskabet af ’46.

Første scene i kampagnen er sat en smuk forårsdag maj 1950, hvor den første af professorens ansøgere med avisen i hånden banker på døren til hendes murermestervilla på Valby bakke. Kampagnen slutter julen 1961 med en voldsom brand i professor Bøgelunds hjem.

Professor Bøgelund har et professorrat ved Danmarks tekniske højskole, hvor hun udviklede proto-typen af Det Polyide Æter-Elektriske Apparat til Detektering af Immaterielle Forstyrrelser. Hun mistede sin mand under krigen kort før nazisterne overgav sig. Efter krigens afslutning fandt hun i sin afdøde mands papirer referencer til hendes søsters mystiske forsvinden i 1929, som myndighederne havde afskrevet som en drukneulykke, hvor man aldrig fandt afdøde. Hun stiftede derfor Selskabet for Æterisk Lærdom og Studier grundlagt 1946 sammen med Jørgen Svendsen, et medium i kontakt med åndeverdenen, for at undersøge hendes søsters forsvinden og lignende mysterier. I 1950 flygtede Jørgen Svendsen til Østtyskland, da han blev anklaget for bedrag og for sortbørshandel med falske rationeringsmærke under og efter Krigen. I 1951 beslutter hun sig for at udvide kredsen omkring hende, og professor Bøgelund har derfor sat en annonce i lokalaviserne.

Efterkrigstiden er en del af klangbunden. De sidste rationeringsmærker (for kaffe og sukker) er ved kampagnens begyndelse endnu ikke afskaffet er endnu begrænset, og mindet om krigen er stadig frisk. Mod øst er Sovjetblokken ved at tage form, og den kolde krig er under opsejling. Spionage er på programmet, og Danmark har først med Marshall-hjælpen i ’48 og med NATO medlemskabet i’ 49 sluttet sig til vestblokken. Spionage er på dagsordenen, og både Sovjet og USA kører deres påvirkningsprogrammer.

Okkulte Danmark er konceptet for kampagnen. I okkulte Danmark er usynlige kræfter på spil, og cutting edge moderne teknologi forsøges taget i brug for at forstå det okkulte. Det er en periode med loger, hemmelighedsfulde institutioner og lukkede forsøg i kældrene under hospitaler tilsat konspirationer om frimurere, theosofi og spiritisme.

Forståelsen af det okkulte som fænomen er ved at tage form: Er det UFOer, folkloristiske levn, paranormale fænomener som foregriber senere årtiers poltergeister, eller er det porten til Helvede, som står på klem?

Sat i 1950erne foregriber okkulte Danmark senere årtiers udtryk – Rosemary’s baby, Poltergeist, Omen, Scanners, Nærkontakt af tredje grad, Exorcisten, Riget – med en vægt på gys fra 1950 til 1990. I okkulte Danmark er der ikke karakterer med overnaturlige evner (i modsætning til Mytiske 1800-tals Skandinavien i Vaesen, hvor karaktererne alle har ‘Det andet syn’), men moderne teknologi er på randen til at interagere med det okkulte.

Vaesen/Year 0 Engine er tænkt til at være systemet. En række færdigheder og talenter skal justeres til at afspejle, at handlingen nu er i 1950ernes okkulte Danmark i stedet for 1800-tallets mytiske Skandinavien. Professor Bøgelunds murermestervilla på Valby bakke fungerer som gruppens base (i stedet for slottet Gyllencreutz i Uppsala i Vaesen).

Nu mangler jeg bare at finde tiden til at spille kampagnen …

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

4 kommentarer til “Spøgelsesjægerne – Vaesen 1950erne

  1. Er en Villa i Valby stor nok til at rumme den del af konceptet/reglerne der går på at arbejde med spillernes base, eller har du allerede en ide til, hvordan den del håndteres?

    Elsker idéen, men det er også fordi jeg synes Vaesen kan noget. Jeg håber der kommer en 2nd edition, hvor de får fintunet lidt på de dele der kunne bruge et remake/re-think 🙂

    Like

  2. Hvis du ser villaerne på Valby bakke, vil du se, at de kan være meget store. Typisk tre etager samt kælder samt værelse til tjenestefolk. Flere af dem er i dag ombygget til at være lejligheder for 3-4 familier.
    I modsætning til til Gyllencreutz, er der ikke tale om en forfalden bolig, hvor man ‘opdager’ tabte fløje og tilmurede lokaler. Tanken er at man ‘bygger’ værksteder og værelser i villaen.

    Like

  3. Den køber jeg 🙂

    Der er også hele Søndermarken der kan inddrages. Godt nok blev cisterne officielt først tømt for vand i 1981… men måske en del af det var tørlagt før 😉

    Jeg boede 15 år i Valby, og mon ikke også der kunne strikkes en historie på Tingstedet og dets fortid?

    Liked by 1 person

  4. Der er flere ting omkring Valby bakke, der vil være sjove at inddrage – Carlsberg, Zoo, Søndermarken (som har flere mærkværdigheder), Vestre kirkegård og Vestre fængsel. Det er ret mange ting lige rundt om hjørnet, og Valby har en beskeden mængde arkæologiske fund, som går langt tilbage i tid.

    Like

Skriv, skriv, skriv

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.