Spillerkompendiet – uddrag II

Her følger så det andet uddrag fra Spillerkompendiet (1 og 3)

Uddrag 2:

En god hersker er hård men retfærdig

Tillad os at spole frem. Frem til den blok du skal spille, frem til det magiske øjeblik hvor dine medspillere entrer spillokalet. Allerede i den indledende fase er der behov for, at I udviser styring og overblik. I kan desværre ofte komme ud for, at der ikke er spillere nok fra starten. I det tilfælde bør du ikke falde for fristelsen og tilkalde venner, men i stedet bede de kære infonauter om spillere fra reservekøen. Er der ikke en sådan kan du altid lade mobiltelefonerne gløde. Samme retfærdighedssans bør herske i din første kontakt med spilleder, men her skal du også være klar til at udøve din magt. Tal sammen med dine medspillere og jeres spilleder om deres forventning til scenariet, hvad I normalt fortrækker at spille og om jeres generelle rollespilserfaring. Endeligt bør I lade spilleder redegøre for jer, hvad det er I skal til at spille. Hvis der viser sig at sidde en spiller hvis forventning/præferencer i den grad mismatcher scenariet, bør I tage affære med en samtale med spilleren inden der uddeles roller. Forklar stille og rolig jeres bekymring og aftal så enten med spilleren at I med fælles hjælp vil prøve, eller at spilleren står over for denne gang. Det vigtigste er, at denne beslutning bliver taget med indflydelse fra spilleren, så vedkommende ikke føler sig uretfærdigt behandlet efterfølgende.

Under selve afviklingen bør I fortsætte denne balance mellem at turde tage kontrollen, samtidig med at spilleder ikke overtrumfes for meget. Lad dem med andre ord styre spillet, så langt det er formålstjenesteligt, men vær aldrig bange for at gribe ind, først blidt senere bestemt. Et meget prekært emne er direkte omgørelser af spilleders handlinger. Når noget først er sket eller gjort i spillet virker det simpelthen forfærdeligt hvis spillederen skal omgøre handlingen. Nogle gange er det imidlertid, efter vores subjektive mening, direkte nødvendigt. Find en grænse og tænk gerne over det inden, således at du ikke er handlingslammet, hvis situationen opstår. Er din grænse for scenariet, at spilleder ikke må slå andre spilleres roller ihjel, så sørg for at signalere det undervejs. Sker det alligevel, så omgør handlingen. Brug gemene tricks, som at lade noget indtræffe med tilbagevendende kraft, før der kan trykkes på aftrækkeren, også selv om den ”forurettede” spilleder har nået at reagere. Spilleders gene ved brud af fiktion og medbestemmelse, er ikke aldrig så vigtig som scenariets overlevelse.

Lad folket røste deres mening, men giv dem også din

Efterspilssituationen er desværre noget, mange spilledere ikke gør sig de store overvejelser omkring. Det er synd, for tag ikke fejl: Det er stadig jer som styrer. Personligt begynder vi altid med at få uddelt bedømmelsessedler med det samme, og bede vore medspillere om at skrive dem, før vi taler scenariet igennem. Det er til, at diskutere om man efter snakken må omgøre ens bedømmelser. Vi hælder måske lidt inkonsekvent til ja, fordi den slags ændringer, som regel gøres fordi, det er meget magtpåliggende. Det er helt tilladt, at du styrer diskussionen, men pas på med at lægge en for positiv eller negativ stemning fra starten. Mange spilledere spørger til spillernes syn på deres egen præstation, og evt. råd om forbedringer – det er en super idé, som vi kun kan anbefale. Som afslutning vil vi imidlertid slå til lyd for, at I med stor forsigtighed også, bør gøre det samme for hver enkelt spiller. Ros det fede spil, men kom også med forslag til forbedringer. Sørg for gud skyld for, at det ikke kommer til at blive en diskussion, eller en udhængning af en enkelt medspiller. Fornemmer du, at den slags samtaler bedst bør tages i enerum med en særligt uheldig spiller, så fang vedkommende på gangen, i caféen eller lignende. Som kongerigets herskere for et par timer er det jer som sidder med overblikket, og ingen kan derfor som I give råd og konstruktiv kritik.

God magtudøvning, må jeres regeringstid blive den bedste i mands minde.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i absindth, Fastaval, Rollespil. Bogmærk permalinket.

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.