Spillerkompendiet

I så vi nogle forrygende tiltag på Fastaval: En introduktion til nye deltagere, et forfatterkompendie og et spillederkompendie.

Hvad de færreste forfattere og spilledere ved er, at der mellem spillerne cirkulerede et hemmeligt dokument: Spillerkompendiet.

Jeg har haft held til at tilegne mig nogle uddrag fra kompendiet, og jeg vover her at offentliggøre uddragene. Et kompendium, hvis udgivere kalder sig Absindth.

Jeg vil i alt offentliggøre tre uddrag (2 og 3).

Uddrag 1:

“Tillid i spillokalet”

I det øjeblik du, kære spiller, træder ind i spillokalet er du på. Lyset er tændt, musikken spiller, alt hvad du gør, vil være med til at præge den oplevelse dine medspillere og din spilleder går ud af lokalet med i sidste ende. Vores påstand er, at tiden fra I spillere går ind i lokalet til selve spillet går i gang, er den vigtigste i hele afviklingen.

I Brechen

Når du går ind i lokalet er din første opgave at vinde spilleders tillid. Spilleder skal tro på, at netop du kan give ham en fantastisk oplevelse. Det gør du ved noget du kan i forvejen – du spiller rollespil. Signaler overskud med dit kropssprog.
Sørg for at virke afslappet og komfortabel. Det er egentlig lige meget om du er rystende nervøs, det vigtigste er, at du ikke lader spilleder vide det. Det betyder ikke, at du skal virke skråsikker og arrogant. Hvis du skal spille et meget komplekst scenarie, der stiller store krav til både spillere og spilleder er det ingen i skam at tale om det. Men du skal sige det på en måde, så spilleder er glad for, at han har fået netop de spillere, der kan gennemføre den svære opgave, der ligger foran dem.

Næste opgave er at skabe tillid mellem jer. Tal sammen, men sørg for at ingen tager over, eller de bliver uvenner. I kan også lave forskellige opvarmningsøvelser, der kan være med til at binde jer sammen. Endelig kan du gøre meget ved at tale om de fælles udfordringer der venter. Det vil hjælpe med til at bygge tillidsbånd op.

Bølgelængde

En vigtig ting når man spiller rollespil er, at alle er på samme bølgelængde. Hvis en af jer forventer en dungeoncrawl og får et romantisk drama, så vil der ske flere uhensigtsmæssige ting. Den umiddelbare er, at hun vil blive skuffet over sin oplevelse, men det er desuden sandsynligt at hun vil have svært ved at ramme spillestilen, fordi hun forventede noget andet.

Derfor er det af yderste vigtighed at I formår at sætte jer ind i præcis hvad der skal foregå. Udover at det vil afhjælpe nogle af ovennævnte problemer, vil det gøre en anden ting. Det vil give spilleder tillid til sig selv. Selvtillid er vigtigt, da det tillader spilleder at agere frit og trygt. Hvis han er overbevist om, at han er opgaven voksen, vil han have modet til at agere. Og i sidste ende kræver de fleste scenarier, at spilleder handler på den ene eller anden måde.

Harmoni

Når alle disse betingelser er opfyldt er fundamentet for en god oplevelse
lagt. Spillederen tror på sig selv, og på at han kan skabe noget godt. Han stoler på, at hans spillere kan spille lige op med ham, og i sidste ende ved han, at hvis han træder forkert, så er I der til at gribe ham og bringe historien på ret kurs.

For at alt dette kan lykkes er der dog en ting mere man skal gøre. Før du træder ind i spillokalet skal du stoppe op og gøre dig klar. I det øjeblik du åbner døren og træder ind skal du frem for alt tænke: ”Jeg stoler på mine medspillere. Jeg har tillid til at de magter opgaven.”

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i absindth, Fastaval, Rollespil. Bogmærk permalinket.

Et svar til Spillerkompendiet

  1. Anders Frost Bertelsen siger:

    Hehe, fin omskrivning.

    Det kan være vi skal supplere spillederkompendiet med et rigtigt spillerkompendie til næste år. Keep in touch

    Anders

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.