[Reservekampagnen] Religion i Det thyatiske imperium

Tid at kigge en gang mere på Thyatis. Denne gang kaster vi os ud de religioner og guder. Næh vent, der er ingen guder i Mystara. I stedet er der De udødelige. De minder meget om de andre D&D-verdeners guder – bortset fra at de fleste en gang var dødelige, og “flest” fordi ikke alle De Udødelige kan længere erindre deres ophav. En lille kerne er så gamle, at det ikke er til at sige, hvor de stammer fra (men alle den slags detaljer hører til en De udødelige-kampagne. Regler udgivet i to omgange, begge til oD&D). For de dødelige gælder andre spilleregler. Mystara-verdenen er som de fleste fantasy-settings noget forvirret over sin polyteisme. I første omgang gælder det, at der ikke er én sand tro eller guddom, og at der derfor heller ikke er vantro endsige kætterier, hedninge eller hekse, da disse primært forstås alene i en kristen kontekst.

I stedet er der templer og helligdomme, hvor enten en eller flere af De udødelige har altre, hvor man kan foretage ofringer for at tilfredsstille en Udødelig eller opnå dennes gunst. De fleste borgere tilbeder et bredt spektrum af De udødelige og bringer ofre til Den udødelige, som vil skænke den gunst inden for en bestemt problemstilling. Klerke, paladins og lignende klasser er enten dedikeret til en specifik Udødelig eller en gruppe af Udødelige. I oD&Ds tidlige dage kunne clerigs også være dedikeret et af de tre alignments (lawful, neutral, chaotic – ikke good eller evil, da de kun anvendtes i AD&D), men som spilverdenen udviklede sig, er denne mulighed gledet ud.

De udødelige i Mystara følger den “græsk-romerske funktionsmodel”, som man finder den i de fleste fantasy-settings. Den væsentligste forskel er nok, at de fleste Udødelige optræder ofte som Udødelig for flere forskellige kulturer under forskellige navne og udtryk, og mange af dem er lånt fra kendte mytologier – så vi finder både Odin, Frey og Thanatos, foruden paralleller såsom Suleiman Al-Kalim, der samler ørkenstammerne og grundlægger en helt ny religion, som samler dem til en stærk nation.

For de nysgerrige følger kort over Imperiet

Og med alle disse detaljer er det tid at kigge på De udødelige i Thyatis imperiet.

De udødelige i Thyatis Imperiet

De fleste thyatiske borgere ofrer til en eller flere Udødelige. Anerkendte Udødelige har offentlige præsteskaber og templer (udtrykt ved de forskellige divine-classes såsom clerigs og paladins), mens Udødelige med dæmoniske, samfundsomstyrtende tendenser almindeligvis eksisterer i undergrunden.

De mest almindelige Udødelige i Imperiet:

Alphaks

Udødelig for den rene ondskab, forårsageren af død, ødelæggelse og elendighed. Tilbedelsen af Alphaks er illegal i imperiet, men er fortsat udbredt blandt folk, der nærer et stærkt had til arvefjenden Det alphatiske imperium, da et central dogma hos Alphaks er, “At i øvrigt bør Alphatia ødelægges.”

Asterius

Handel, købmandsskab og tyveri er Asterius’ hovedområder. Mange ofringer ved hans altre er tyvekoster.

Diulanna

Hinterlændernes skytsudødelig, som er kommet på mode i Imperiet. Hun udtrykker viljestyrke og beslutsomhed, og hun skænker sejren eller hæder til helten, der går op imod umulige odds.

Halav

Skytsudødelig krigsførsel og våbensmedning. Han er importeret fra Traladara-folket, hvor han sammen med Zirchev (en Udødelig for trolddom og skoven) og Petra (belejrede byer og kriger-præster) udgør en trio af helte, som Traladara-folkets legender er bygget op over. Kun Halav har fået fodfæste i resten af Imperiet.

Ilsundal

Patron for elverfolket, der også æres af de mennesker, der lever efter elvernes skikke. Han følges ofte af Mealiden, der efter sigende er en elverkonge, der har opnået Udødelighed.

Kagyar

Skytsudødelig for håndværkere og patron for dværgefolket. Hvor folk stræber efter ekspertise i håndværk og kunst, finder tilbedelsen af Kagyar sted.

Edderkoppen Korotiku

Perleøboernes skytsudødelig, der optræder som den snilde kriger, den frække slyngel og som “tricksteren”.

Koryis

Fortaleren for fred og velstand. Han er importeret fra Det alphatiske imperium fra de alphatere, der er bosat i det thyatiske imperium. Han er upopulær blandt de thyatiske krigerordner, men æres af mange købmænd. Han står stærkt blandt Ochaleas klerke.

Odin

I de fjerne egne af imperiets nordlige provinser har Odin fået en solid udbredelse. Han er særligt foretrukket af dem, der gerne vill kombinere krigsførsel med visdom. Særligt omkring Oceansend er kulten udbredt.

Protius, Den Gamle Mand fra Havet

Denne udødelige repræsenterer havet i alle dets aspekter: forrædderisk, smukt, frodigt, dødbringende. Han æres af søfolk, og han er populær blandt Ylari-folket og deres efterkommere i Tel Akbir i Imperiet, der ærer ham side om side med A-Kalim.

Tarastia

Fortaleren for retfærdighed og hævn. Thyatiske borgere bringer hende ofre før de går til retssalene eller møder hinanden i dueller.

Thanatos

Udødelig for Døden, hans altre findes typisk kun i katakomber. Hans tilbedere er få og de eksisterer typisk kun i det skjulte, da de ærer Thanatos’ had til alt liv, og de vil forråde deres egne for egen vinding.

Thor

Importeret sammen med Odin, men nyder større udbredelse, da han æres for personlig hæder i kamp og for krigerens æreskodeks.

Valerias

Patron for kærlighed og hun er den, der ifører våben. Hun er særligt fortaler for den hede og de store følelsers kærlighed og romantik, og hun er den, der bringer våben til dem, der er i nød.

Vanya

Den mest populære udødelig i hele Imperiet. Hun er skytsudødelig for krig og erobring, og hun har en fremtrædende rolle i de thyatiske folks mytiske fortid, hvor hun var en kriger-kvinde.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: