SteamTrek

Velkommen til SteamTrek! Følg Hendes Majestæts Enterprise på mission to boldly go where no white man has gone before on a journey into unexplored realms of Asia and Africa.

Imperial Date 1858, May 24th.

SteamTrek

Det her er en alternativ til Monicas StarTrek-kampagne, som jeg præsenterede her, diskutere rumskibskampregler til her, og koblede StarTrek og kampagnens temaer til reglerne her.

Inspirationen til ideen udspringer til dels af disse billeder:

SteamTrek
SteamTrek
Et andet blik på Hendes Majestæts Enterprise
Et andet blik på Hendes Majestæts Enterprise
Et blik på maskineriet
Et blik på maskineriet
Bemærk landkortet
Bemærk landkortet

Besøg denne blog for yderligere inspiration.

Lad os antage at det hele udspiller sig i en Steampunked udgave af 1800-tallets Europa, hvor store dele af Afrika og Asien fra et europæisk synspunkt endnu er uopdaget, og hvor der ifølge Rider Haggard eksisterer mystiske rige befolket af hvide mennesker og regeret af kvinder dybt inde i Afrika. Vi kan med andre ord udspille store dele af The Original Series i en SteamPunk udgave, hvor Prime Directive anskues fra et victoriansk sysnpunkt, og her kan vi virkelig få lov til at lege med etikken omkring intervention i andre kulturer.

Prime Directive og det victorianske

Der, hvor jeg finder Star Trek interessant, er de få steder, hvor de tager Prime Directive op til diskussion, og det er fordi, dette direktiv afspejler det store hele – en slags mikro-version af hele føderationens etik.

Wiki: Prime Directive

Star Trek Wiki: Prime Directive

At udfordre samfundets præmis finder jeg enormt spændende, og i det serielle format, som spillet ligger op til, gør det muligt at arbejde med en serie af variationer over temaet, så det kan undersøges og udfordres fra forskellige leder og kanter. Det er det, der gør Exploration-rollespil i min bog rigtigt spændende. Man kan liste det fremmede ind i rollespil og kigge på det fra forskellige leder og kanter (blandt andet en ting, jeg ser frem til at gørei Reserve-kampagnen og som vi i et vist omfang prøvede i vores første D&D-kampagne).

Ved at anbringe det i SteamPunk-udgaven transformerer jeg først Den Anden til (min opfattelse) af det victorianskes opfattelse af Den Anden, og derefter er jeg nødt til (jf. spillets præmis) at forholde mig til dette gennem Prime Directive.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

17 kommentarer til “SteamTrek

 1. Det lyder som en spændende idé – men nu er jeg også en sucker for Steampunk og det Victorianske.

  Bare husk at udstyrre skibet med en Jules Verne motor, så skal det hele nok gå!

  Like

 2. Det lyder jo superfedt, omend jeg er lidt betænkelig ved Prime Directive. In any case, må jeg varmt anbefale Alan Moores “League of Extraordinary Gentlemen”, Gibson & Sterlings “The Difference Engine” og selvfølgelig Jules Verne, hvor det er værd at kaste et blik på nogle af de mindre kendte værker så som “Robur – Luftens Erobrer” og “Det hemmelige våben”. Denne sidste omhandler franskmændenes konstuktion af den reneste og mest hygieniske by vs. Stahlstadt – et tysk industrihelvede der har til formål at lave en dommedagskanon!

  Like

 3. Jeg kan ikke forstå den victorianske oversætte af Prime Directive. Jeg er heller ikke sikker på hvad jeg synes om Prime Directive, men det gør det selvfølgelig interessant.

  Fx er jeg ret sikker på jeg synes det er udtryk for en meget forfinet racisme. Lidt ligesom højrepolitikker har forfinet deres racisme ved at voldtage begrebet “kultur” og blot sætte det i stedet for begrebet “race”, men ikke helt alligevel.

  Like

 4. @ Thomas Jakobsen: Det er også en genre, der er meget fascinerende, og igen en genre, vi ikke har set så meget til inden for rollespil … endnu, men det forekommer mig, at der er en opblomstring inden for Steam Punk-genren for tiden. Det vrimler i hvert fald med Lego Steam Punk, Star Wars Steam Punk, steam punkede værktøjer (mobiler, ure, våben etc.) for tiden, og så er der jo altid Girl Genius, som man aldrig må snyde sig selv for.

  Findes der egentlig en god filmisk repræsentant for steam punk-genren?

  @ Thomas Heebøll-Holm: Tak for anbefalingerne; har læst Allan Moores tegneserie, og havde godt hørt om The Difference Engine, men de mindre kendte værker fra Verne var mig ubekendte.

  @ Johs: Det er derfor jeg gerne vil lege med Prime Directive. Ideen med det victorianske er at sætte to (racistiske), eurocentriske/vestlige blikke på en tredje part op over for hinanden, der begge fordrer, at der kun er en modernitet, og at endemålet for al udvikling er dem selv.

  Det har altid irriteret mig, at man ikke har problematiseret Prime Directive mere end som så i StarTrek-serierne. Jeg ville derfor gerne have en kampagne, der havde konceptet som tema, så det kan blive problematiseret undervejs.

  Like

 5. Steam-Punk film? Ja, det er en ret underkendt genre (desværre).

  Af “nyere” film kan jeg kun se League of Extraordinar Gentlemen og Wild Wild West der har Steampunk som sub-genre. Men ingen rene Steampunk film…

  Derudover indeholder film som Van Helsing, Hellboy I+II og Brothers Grimm enkelte elementer, der lugter lidt af Steampunk.

  Tilgengæld er det ikke spor nyt, at have Steampunk med i rollespil… jeg har da et par bøger på hylden…. Castle Falkenstein, Victoriana og det helt fantastiske Space:1889.

  Like

 6. Ach, Thomas, du har ret. Jeg havde svedt de spil fuldstændigt ud, selvom jeg gerne skal indrømme, at jeg ikke havde tænkt Castle Falkenstein som Steam Punk (men jeg har heller aldrig læst/spillet det). Calste Falkenstein var et af de der dersens nymmodens rollespil med alle mulige funky koncepter, som jeg godt havde læst om, men da jeg ikke kendte nogen, som hverken på den ene eller anden måde havde været i nærheden af det, så blev det ved reklamerne i Dragon Magazine. Victoriana og Space: 1889 kan jeg også godt huske at have set reklamerne til, men jeg der kender jeg slet ingen, som kom i nærheden af de rollespil. Den gang spillede alle jo angst-rollespil som Kult og Vampire 1st ed.

  Like

 7. He he… ja, jeg har så fordelen af slet ikke at have været druknet i hele Angst-RPG bølgen.

  Castle Falkenstein er sådan en blanding af fantasy, steampunk og 1800-tallet. Ganske fin setting.

  Du er selvfølgelig velkommen til at låne bøgerne, hvis det er, du lige vil se hvad det er for noget.

  Vil også lige gøre reklamere for et par nyere spil med Steampunk elementer: Savage Worlds bøgerne RunePunk, Rippers, og Deadlands , samt det Warmachine inspirerede Iron Kingdoms såvel som D&D settingen Eberon.

  En overset – men totalt steampunket film – er forøvrigt Disneys Basil Mus 😉

  Like

 8. Hold da op, du er da en hel ekspert, når det gælder Steampunk. Der synes i alle fald at være flere rollespil, hvor SteamPunk har en central rolle, end der er spillefilm, men det kan være, at det skyldes, at genren er for nørdet til det brede publikum – lidt samme årsag til at cyberpunk er så dårligt repræsenteret filmisk, mens der er en hel del rollespil om emnet?

  Basil Mus, endnu en film jeg ikke har set.

  Like

 9. Well.. jeg har været ret vild med genren i årevis. Så bare fyr løs med spørgsmål 😉

  Da jeg første gang stødte på Steampunk i Deadlands, syntes jeg, det virkede lidt fjollet. Men det ændrede sig – vist nok omkring udgivelsen af Castle Falkenstein (hvor det ligesom var mere gennemført).

  Da jeg gik på UNC Chapel Hill lykkedes det mig at opkøbe de fleste Space:1889 bøger, der i den grad rykkede – og selvom jeg aldrig rigtig har fået spillet en ægte Steampunk kampagne, er jeg nu ret vild med genren.

  Af andre rollespilsbøger med steampunk indhold bør nok også lige nævnes Gurps Steampunk – men efter at have læst lidt i TRC’s eksemplar blev jeg så skuffet, at jeg aldrig fik den købt. Måske det efterhånden er muligt at finde den brugt og passende billigt?

  Og hvordan kan du have misset den fantastiske Basil Mus film? Det er noget så sjældent som en Disney tegnefilm med et rigtigt plot – den er et must see.

  Like

 10. Så er du jo vores ekspert udi SteamPunk.

  Selv finder jeg genren fascinerende, da den har denne særegne blanding af gammeldags teknologi – eller snarere en alternativ teknologi, der med lidt god vilje afspejler ikke bare en alternate history, men også en alternativ modernitet (og her er jeg ude i en kæphest, nemlig den, at vi har en tendens til at betragte den historiske udvikling frem til vores nutidige, vestlige samfund som et givent og uundgåeligt resultat for enhver kultur – det er f.eks. hele præmissen i Civilization-computerspillene).

  Men kæphest til side. Hvornår får vi deciderede Steam Punk-scenarier i dansk rollespil? Jeg vil se store dampmaskiner, invasioner af Mars og kolonisering af det mørke Afrika i 1880’erne.

  Og Basil Mus var en af de mange små Disney-film, der smuttede ind under radaren (og Nimns hemmelige verden var langt mere min stil). Jeg er på ingen måde flittig med at få fulgt op på at se Disney-film. Men støder jeg ind i den, skal jeg gerne give den en chance. Treasure Planet var vel lidt Steam Punked? Spelljammer Steam Punk i en ellers mislykket tolkning af Stevensons Skatteøen.

  Like

 11. Jeg har flere gange tænkt på at skrive et steampunk scenarie, men er hver gang strandet på, at ærlig talt var nemmere at skrive et scenarie i en genre, hvor publikum øjeblikkeligt var med (så det ikke også var genren der skulle “sælges”, men alene scenariet).

  Men jeg må indrømme, at jeg brænder meget for genren. Men scenariet på vente til der er en en ordentlig blockbuster film som ligesom for formidlet genren mere elegant end den sidste steampunkt-agtige film (Det Gyldne Kompas), for den stank (eller lugtede i hvert fald mere af skidtfisk end stjerneglimmer).

  Og ja, Treasure Island har Steampunk over sig – men er jo også meget Speljammer i det. En anden tegnefilm – der måske er mere pulp, men helt klart har steampunk elementer – er Atlantis.

  Like

 12. Umiddelbart skulle jeg mene at de flinke japanere har lavet masser af steampunk, Jeg skulle mene Last Exile kan udfylde de fleste drømme om flyvende ting og sager, på damp.

  Her er en lille præsentation af serien og du kan finde de fleste, hvis ikke alle 26 afsnit på youtube og lignende

  Like

 13. Wauw, jeg havde kun Rocketboy og Full Metal Alchemy i tankerne. Last Exile ser jo fed ud, og den har en god del af stemningen fra Girl Genius’ luftskibsflåder også. Den må jeg se at få set.

  Like

 14. Miyazaki er også noget af en lille steampunker. Ud over “Det Levende Slot” er der også et par andre.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: