[Min D&D-kampagne] Festforberedelser

Så fik vi spillet igen, men inden jeg fortælle om spilgangen, vil jeg berette lidt om vores seneste husregler og dagens regler, samt forberedelserne ved spilgangen. I næste indlæg fortæller jeg så om det skete.

Sidst vi spillede, kom vi frem til, at vi gerne ville fokusere på vaner/uvaner, og at Vyonesse-festivallen var den oplagte begivenhed for det.

Vyonesse-festivallen

Befolkningen i Averoigne kommer fra en parallelverden, La Terra, hvor lykantropi var stærkt udbredt. Vyonesse-festivallen er et årligt tilbagevendende optog, hvor onde ånder, i særdeleshed varulve, fordrives – ligesom Perchta-løb, harlekin-optog og morrisdanse – og denne skik tog de med sig til fyrstedømmerne. Den fejres i Averoigne-fyrstedømmet, og i hovedstaden til de andre kulturers store forundring. I hovedstaden er festen blevet “glantrificeret”, så mens den averoignesiske minoritet fortsat “fordriver” varulve i støjende optog, så bruger resten af indbyggerne lejligheden til at holde fester og maskeballer.

Dagens regel

Vyonesse-festivallen (“Det skal være endnu festligere”)

Erhverv en bonus d4 til et d20-rul ved at føje ekstra beskrivelser til situationen.

Når du skal til at rulle d20 (angrebsrul, saving throw, skill check, power check, dispel magic check) kan du erhverve 1-2 ekstra d4’ere til terningrullet. Dette skal gøres før d20’eren rulles.

De ekstra d4’ere optjenes ved, at du inddrager et tema og henter inspiration i stikordene til at beskrive situationen omkring terningslaget. Hvis to temaer inddrages, så kan der rulles to d4’ere.

Tema

 • Dekadente maskeballer, adelsfolk iført halvmasker, borgere iført groteske dragter, romantiske skøjteture på trolddomsis under de magiske lygters skær, fulde gildesvende på skæmt, grovkornede løjer, forfinede spøgefuldheder, et skarpt, socialt udskillelsesløb, elskende som mødes – skjult bag masker.
 • World upside down, fuldskab, hor, grænseoverskridelser mellem køn, klasse og etnicitet, folk der udklæder sig imod den gældende mode, adel der udklæder sig som borgere
 • Ældgammel folkefest for at fordrive onde ånder; en gammel skik til at fordrive varulveplagen; optog der fordriver en varulv, optog med lænket varulv, lille rituelt teaterstykke med sølvbevæbnet varulvejæger og varulv, som dræbes.
 • Forvekslingskomedie, maskefald, hvem gemmer sig bag masken?

Stikord: Store kjoler, halvmasker, varulvedukker, ulvemasker, fuldskab, smukke pelse, fornemme jakker, galante herrer, fornemme damer, skralder, gademusikanter, i trolddomslampens skær, tæt pakkede fortove, optog, parader, tiggere, lommetyve, svindlere, folk der udgiver sig for adelige, adelige der udgiver sig for adelige, perler, fjer, tryllestave, svævende sølvbakker med averoignesisk vin, korsetter, kæmpestore parykker, makeup, ansigtsbemaling, skønhedspletter, parfume, duftevand fra Aalban, flaam fyrværkeri, sorte belcadizkniplinger, avoroignesisk silke, alphatisk fløjl, aalbanesisk læder

Denne regel erstatter midlertidigt/er en variation af Det skal være endnu sejere.

Stolte troldkarle og ædle troldtøser

Opstil en situation for en anden spilperson, hvor en vane/uvane kommer i spil

 • Hvis personen bryder sin vane/uvane og tjener 1PP: Du optjener 500 guld
 • Hvis personen ikke bryder med sin vane/uvane: Du optjener 300 guld

(Beløbene kan alene bruges til at erhverve en magisk ting fra kategorien Wondrous Item – så hvis man sætter fire scener kan man være heldig at optjene en magisk ting til en værdi af 2000 guldstykker. Optjente guldstykker, der ikke bruges til en magisk ting, kommer ikke til udbetaling. Den magiske ting vil være til rådighed efter aftenens spilgang)

Ny husregel

Magi-systemet i D&D er først og fremmest orienteret mod at slå monstre ihjel i kældre og bære deres skatte ud derfra igen.

Det betyder, at der er en del formularer, som slet ikke anvendes, når vi spiller ikke-kamp-sekvenser, og det reducerer mængden af magi, vi har i en troldmandsfokuseret kampagne. Derfor har jeg indført følgende regel, som giver spillerne nogle ekstra ressourcer.

Kunsten at bruge magi

Ny regel

Over for ikke-magikere kan en formular veksles til at give bonusser på sociale færdigheder (diplomacy, intimidate, bluff, sense motive). Bonussen er +2 pr. spell-level til færdighedsrullet/-rullene. Effektens varighed er afhængig af situationen, og kan derfor gælde for et eller flere terningslag.

Aeviljas tentakel-formular kan således bruges til +4 på intimidate i stedet for at flå uskyldige borgere ihjel, og Cornelis’ Burning Hands giver +2 bluff i stedet for at brænde den vrede krovært ihjel.

Praksis

Man beskriver hvordan formularen ser ud, og hvorledes formularen bruges, hvorefter at formularen giver en bonus til den sociale færdighed. Denne effekt gælder som nævnt ikke over for andre troldmænd.

Forberedelser til festen

Den ene af dagens regler har til formål at understøtte vores brug af vaner og uvaner, og stimulere spillerne til at sætte scener. Samtidig med kunne jeg bruge til at få nogle flere magiske ting i spil – kampagnen udspiller sig i et troldmandssamfund, så magiske ting er ikke usædvanlige, men normalt er kilden til magiske ting kældre fyldt med monstre, og dem bruger vi ikke så meget, så de magiske ting skal i spil på anden vis, og der kan man lige så vel lade spillerne have en andel – derfor at “scenesætning” giver point til magiske skatte.

For at gøre det lettere for spillerne at overskue hinandens vaner, så satte jeg dem op på A3-ark samt følgende oplysninger: Dagens arvefjende og Agenda ved festivallen.

Det kom der følgende ud af:

Cornelis

Vaner/uvaner:

 • Pligtopfyldende
 • Patriotisk
 • Ambitiøs

(Vi konstaterede efter spilgangen, at vaner formuleret med et ord er for spinkle at arbejde med, og de vil derfor blive uddybet til næste gang)

Dagens arvefjende: Jan van Jarse (Cornelis’ storebror, vismand)

hvorfor: Han er en bitter mand

Agenda ved festivallen: Have en romantisk date med Suzette.

——————-

Nadya

Vaner/uvaner:

 • Viger tilbage for tabuer (NB. blev efter spilgangen ændret til Opsøger tabuer)
 • Tager hvad folk siger for pålydende
 • Nysgerrig på hemmeligheder, formularer, ingredienser

Dagens arvefjende: Irmgard Herzbüttel, som Nadya stjal en magisk halskæde fra.

hvorfor: Hun vil have sit halssmykke tilbage og hævne sig på tyven.

Agenda ved festivallen: Finde en kur mod lykantropi

——————-

Henri

Vaner/uvaner:

 • Afviger ikke  fra jagten på skønhed
 • At være driftig
 • Har altid sin “familiar” med sig

Dagens arvefjende: Frau Ilse von Bingen

(hun opstod ved den indledende brainstorm. Hun er en rig kvinde, der er vederstyggeligt og uhelbredeligt grin helt ind til benet, og hun vil gerne skønhedsbehandles af Dr. Achard, men han vil aldrig kunne løse hendes problem, og hun vil i længden bare spolere hans karriere)

hvorfor: Hun stræber efter Dr. Achard for at hyre ham til gøre sig smuk

Agenda ved festivallen: At finde fanatiske skønhedsjægere, der er “villige” til at blive eksperimenteret på.

——————-

Aevilja

Vaner/uvaner:

 • Trang til selvstændighed kommer i vejen for, hvad hun bør gøre (modstrid med hendes opvækst)
 • Nægter at spille spillet
 • En adelsfrøken er altid sig selv nærmest

Dagens arvefjende: Stella di Marco (Elev på skolen af borgerlig herkomst, alkymist – hun er Troels’ sekundærkarakter, og har siden tøsernes tur gennem Glantri haft en helt særegen agenda)

hvorfor: Hun vil overtage Aeviljas liv

Agenda ved festivallen: 1) Medlemsskab af dragelogen, 2) imponere Palajrus

——————-

Dof

Vaner/uvaner:

 • Dof har et roligt gemyt, men det kan eksplodere i raseri – hvis han latterliggøres
 • Dof vil gerne være glamourøs og værdig, men fejler gerne ynkeligt og bliver til grin.
 • … (en tredje er endnu ikke specificeret)

Dagens arvefjende: Den skønne, men ukendte, kvindelige erewan-elviske prankster

(en birolle, der opstod under den indledende brainstorm)

hvorfor: Bonderøve er ufrivilligt morsomme

Agenda ved festivallen: Vil gerne skabe kontakt Erewan-elvere.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “[Min D&D-kampagne] Festforberedelser

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: