Scenarie: Trolde

Jeg har fundet et af mine første con-scenarier frem og fået lagt det på Alexandria. Jeg holder stadig meget af scenariet. Det handler om fem små trolde, der bor i et hus, hvor en familie flytter ind.

Trolde

Den bagvedliggende ide med scenariet er, at troldene eksisterer uden for tid og rum, og at deres eksistens først bemærkes, når der er andre væsner i nærheden af dem – og der er derfor ikke noget plot i scenariet, medmindre man vælger at spille anden del, hvor der introduceres en skurk alene for at skabe et narrativ til de spillere, som gerne vil have et.

En anden ting ved scenariet, som alle dage har været en af de sære ting, er scenariets varighed. Ved spilgang – jeg kender til – er spillerne gået i selvsving over at spille troldene, og scenariets første del bliver meget lang.

En af udfordringerne for mig ved skrivningen af scenariet var at sikre at ramme den rette hyggelige stil i scenariet. Der følger derfor et standardark til alle spillerne, så de har samme basis-informationer om karaktererne.

Her er et uddrag:

Ulrik er nok den mest ækle af alle troldene. Han bor ude i toilettet og kommer frem når folk kalder på ham. Han er gnaven og irritabel. Er mindre end Ralf.

Viggo bor i klædeskabet, hvor han altid holder skabsdøren på klem for at titte ud. Viggo holder meget af at kigge på sovende mennesker med sine katteagtige øjne. Han er meget nysgerrig og skal ofte prøve at stikke til alting med sin gaffel. Er højere end Ulrik, men tykkere end Bent.

Bent bor i fyret nede i kælderen, hvor han sviner en masse. Han er dækket af sod og elsker at gøre kældre til uhyggelige steder. Når han gemmer sig i mørket, begynder hans øjne at gløde rødt. Er højere end Erling, men mindre end Viggo.

Ralf bor inde i væggene, han kender alle de små revner og sprækker, man skal klemme sig igennem for at komme ind. Han er ikke så klog, men kan godt lide de lyde, han kan lave ved at banke på væggene. Er mindre end Viggo og tyndere end Ulrik.

Erling bor omme i haven, omme bag det store træ. Han foretrækker at være udenfor, men når han lister sig ind, får han altid trukket en masse snavs med sig. Er tykkere end Ralf.

Som en sidste bemærkning skal det nævnes, at scenariet er den første i en række af scenarier, jeg i sin tid døbte Fortællinger fra stationsbyen. Der er pt. skrevet yderligere to, Det forår fårene stak af og Før Fanden får sko på. Det fjerde skulle have været Lømler, men et speciale kom i vejen (dog har jeg alle mine noter endnu, så forhåbentlig kommer der en director’s cut). Og der er flere på programmet – jeg har blandt andet Tøser, som bliver ved med at rumstere, og så er der en ide eller to mere …

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

12 kommentarer til “Scenarie: Trolde

 1. Ja, man må jo sige at du har formået at basere en person i dit scenarie “Trolde” på en af personerne i “Tøser” som på daværende (og nuværende) tidspunkt slet ikke er skrevet endnu, så det scenarie må vitterlige siges at være “long overdue” 🙂

  Jeg læste scenariet med de tre trolde Gimpe, Humpe og Lille Skid [1] i tankerne, deres intelligens-niveau (og produktionsperiode) ligger meget tæt op af dit scenarie – og det er bestemt hyggeligt.

  Jeg kan godt lide trolde. Altså troldene. Også scenariet, omend jeg ser meget mummi og smølf i det. Ikke smølf skidt-smølf eller smølf kedelig-smølf, men sådan hygge-smølf. Til forskel fra smølf, har trolde ikke et bagvedliggende system til kamp og trolderier, det gør mig (som person) utryg, men jeg kan sagtens se hvordan man kan få rigelig tid til at gå med trolde-scenariet. For det lugter virkelig af dansk – og det kan jeg godt li. Det er sådan dansk hyggenygge, specielt noget vi godt kunne bruge mere på at lefle for. Så længe det ikke er noget med nisser[2].

  Men så er der trolderierne – kan du huske hvorfor du ikke har valgt (eller tænkt på) at have det med i dit scenarie? (nogle trolde kan trolderier, har jeg engang læst mig til – om ikke andet magiske væsner)

  1) http://da.wikipedia.org/wiki/Trolderi
  2) Af de to grupper “nisser” og “trolde” er nisser uendeligt kedelige i forhold til trolde. At have nisser på loftet er sikkert nasty nok, og uha der vanker hvis man ikke giver ham risengrød, men .. helt ærlig. Risengrød.. hvor fesen er man lige hvis man vil have risengrød (eller havregrød hvis man skal se på nissens historiske spise). Trolde derimod – de er gud-hakke-mæ seje. De bliver (nogle steder) endda til sten når der kommer lys på dem[3], og så har de en ufattelig forskel i størrelse form, alder og visdom (en slags nordisk “Japanere v.s. Texanere”).
  3) F.eks. “kæmpen og heksen” på færøerne, men andre historier beretter bare om “lyssky” trolde, feks. i “Trolden fra Esterhøj”

  Like

 2. Hej Kristoffer,

  Spøjst, jeg var slet ikke bekendt med Trolderi. Den er mig helt ny.

  Når det gælder fraværet af trolderier eller trolddom, så skyldes det inspirationen primært fra Labyrinth og sekundært Fraglerne. Ingen af væsnerne, undtagen troldkongen Jared, anvender magi, og derfor gør scenariets trolde det heller ikke. Havde der været magi med, var vi nok havnet ovre i en af DR’s julekalendere med nisser fra 80’erne.

  Hvilket bringer mig til din kommentar om nisser. Havde jeg anvendt dem, havde det været et helt andet scenarie, ingen tvivl om det. Primært fordi nisser i de fleste nyere fortællinger fungerer som hjælpere – tag igen julekalenderne (dem med små nisser, ikke bander), eller ‘det helbredende, gamle ægtepar’ fra filmene Princess Bride og Neverending Story.

  Skulle jeg have fokuseret på nisser, var jeg enten gået i retning af disse:
  https://mgreis.wordpress.com/2009/03/15/mouse-guard-nisser/

  Eller jeg havde taget fat i folkloren, som du også har gjort, men jeg havde nok gravet lidt mere rundt i materialet. Nisser kan være de ‘pæne’ julenisser og rare gårdboer, men de kan også være halvfarlige væsner, der truer med bål og brand, hvis de generes, og som vogter over forunderlige skatte – men de er i den egenskab stadig ikke spilpersoner, men en art naturkræfter, som almuen må omgås.

  Scenariet Før Fanden får sko på rummer en masse folkloristiske væsner, og er det andet scenarie i serien Fortællinger fra Stationsbyen.

  Like

 3. Vedr. nisser:

  Jeg erindrer at blive fortalt, at skovnisser ofte er farlige uhyggelige væsner (som filmatiseret i Ronja Røverdatter), og det med at stille risengrød (Byg-grøden!) ud til nissen på gården, ikke var noget man gjorde for sjov – det kunne gå helt galt.

  Problemet er, at den slags nisser kan jeg godt li. De minder mig om mange af fantasi-genrens dværge, måske mere “bulper”[1] agtige, men standhaftige, tykhudede og med en vældig mængde (nogle gange dødelig) vrede. At brænde en gård ned, vil jeg kalde ondskabsfuldt.

  Vedr. trolderier:
  Det er sjovt at du ikke har set de tre fise-trolde (og jeg skrive “fise” fordi de er ekstremt uartige, det er kvark gange otte). Prøv at find dem på youtube – jeg tror ikke der er presset det sidste ud af trolde-scenarier, hvis man må opføre sig som dém 🙂

  1) http://dup18xnc1iiu3.cloudfront.net/images-live/flips/380/front.829.jpg

  Like

 4. Forstår ikke, at du ikke har delt dette fantastiske scenarie med folket før nu. Trolde er stadig det bedste scenarie jeg endnu har stødt på – og det siger alligevel en hel del – men det afhænger muligvis også af, at jeg hørte om idéen længe før det faktisk kom på VC.

  KristofferMads efterlyser trolderi, men flere af trolde har “magiske” evner, f.eks. kan Viggo morphe fra det ene skab til det andet, Ralf bor og tusser rundt i væggene osv. så lidt trolderi er der da!

  Selve idéen med at det egentlig ikke er et plot, men at man som spiller bare kunne få lov til at nyde rollen, var for mig banebrydende, da jeg prøvede det den gang for længe siden – og efterfølgende har jeg nydt at GM’e det, hvor jeg har oplevet mange gode timer i troldenes selskab.

  Håber at endnu flere vil nyde selskabet af Erling, Viggo, Ralf, Bent og Ulrik.

  Like

 5. Hej Lara,

  Det gør jeg egentlig heller ikke. Jeg takker for de pæne ord. Det er også stadig en af mine yndlinge.

  Og du har ganske ret i, at troldene er særdeles magiske i deres måde at være på. Deres trolderier kan nok virke lidt skjult ved, at det ikke er åbenlyse magiske handlinger, som at svinge med en tryllestav eller recitere magiske ord. Magiske er de dog.

  😀

  Like

 6. .. og det bringer os til næste logiske spørgsmål: hvornår ser vi TroldeQuest – the system, 1.0?

  Like

 7. Hehe, det gør vi nok aldrig. Trolde er ikke tænkt til, at der er et spilmekanisk system til at guide spillet. Jeg har svært nok ved at få udtænkt efterfølgeren til Trolde nemlig “Trolde på ny”, da scenariet allerede nu fungerer så fint.

  Like

 8. Pokkers, jeg havde lige set frem til et system ala: “hvordan navngiver du din skov/sten/slette/hus/bonde-trold” og “vælg din trolde-klasse: Vistrold, snydetrold, trylle-trold, kamp-trold eller trolde-trold”.. og det glædelige gensyn med D4 som grundterning – som jo er troldens favorit-terninger.

  Nå, den slags fjollerier må vi til smølferne med så 🙂

  Like

 9. Idéen med “bare” at trolde rundt og lave troldeting, minder mig lidt om Kristoffers grundidé med scenariet om gruppen af mentalt udfordrede der skal finde naboens hund, Bibi.

  Det virker også som om her, at Bibi bliver væk for at give et narrativ til de spillere der har brug for et. Det det i virkeligheden handler om er at gå rundt og hygge sig med sin rolle som mentalt udfordret.

  I virkeligheden en utrolig hyggelig form for rollespil, som du også skriver, hvor man bare for lov til at rollespille uden så meget pjat med konfliktløsning og hack og hvad dertil hører.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: