[anmeldelse] Rollespil (Det lille fagbibliotek)

I 2005 udgav Det lille fagbibliotek bogen “Rollespil” af Per Straarup Søndergaard. Det kreative valg af titel og det snedige fravalg af en undertitel gør bogen mildest talt besværlig at identificere.

Bogen sigter mod en langt yngre målgruppe, end de bøger jeg typisk læser og anmelder, men det fritager ikke bogen for omtale her på bloggen. Produktionsmæssigt er bogen bedst at sammenligne med Rollespil i folkeskolen, da begge er produceret af glade entusiaster, men den udprægede grad af amatørisme, som gennemsyrede Rollespil i folkeskolen fra tekst til fotos er ikke til stede. Fotosne opnår dog ikke den kvalitet, som vi finder i bogen Rollespilsfotos 2008 eller i Modige krigere og griske orker.

Tre drenge fra 7. klasse

Igennem bogen følger man tre 7.klasse-drenge, som deltager i ‘rollespil’. Bogen har små mængder tekst, da den sigter mod et meget yngre publikum, og den taler meget gennem fotos. Ved siden af dette er der fakta-bokse som forklarer, hvad de forskellige udtryk i rollespil betyder, og hvordan reglerne i rollespil er. Bogen tager specifikt udgang i Einherjernes rollespil.

Handlingsmæssigt følger vi de tre drenge fra de hjemme sminker sig til at være orker, og så følger vi dem gennem forskellige dele af spillet, fra at spillederne briefer alle spillerne til at våben tjekkes, og til at drengene som orker strejfer omkring i ødemarken og kæmper mod mennesker.

I den sidste del af bogen følger vi drengene købende og konstruerende nye våben.

Ikke så meget

Bogen er tilforladelig. Den giver et godt blik ind i, hvordan rollespil ser ud fra forældres side, hvis børn spiller rollespil, og den kan give det billede videre til andre børn og deres forældre. Den er således et fint værktøj til at rekruttere og vedligeholde miljøet nedefra, men det live-rollespil, vi præsenteres for, er af den art, der er så småt i forhold til, hvad rollespil kan, at det er ærgerligt, at bogen ikke formår at pege ud over dette, omend bogen planter dog tanken om, at der findes andre rollespil med en henvisning til, at der blev spillet et rollespil i en ubåd. Men hvem er bogen egentlig henvendt til? Sproget synes at sigte mod børn, mens vinklingen synes mere orienteret mod forældre, der ikke helt forstår, hvad rollespil er, og gerne vil vide noget, inden de sender deres børn af sted.

Hvis man gerne vil lave noget for bønene, så er Modige krigere og griske orker eller Rollespil i kirken brugbare, eller man griber fat i Ulvevinter – et rollespil for begyndere eller Magi og sværd – sådan spiller du rollespil.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: