[anmeldelse] Rolle|spil nr. 5

For et par dage siden dumpede et eksemplar af Rolle|spil ind af brevsprækken, og jeg sidder nu med det første nummer i det nye år. Jeg vil ikke gennemgå alt materialet i bladet, men slå ned på en række af artiklerne, som af den ene eller den anden grund har fanget min opmærksomhed.

Bladet har sine faste artikler, f.eks. om sminke, og om at spille en bestemt type i de store græsmarksrollespil. Denne gang er det orker og gobliner, og jeg finder mest af alt artiklerne sjove på grund af deres universalisme. Der er den underliggende antagelse, at al fantasy er en og samme setting – og det er enormt fantasiløst – men ikke artikelforfatterens skyld, da hans artikel er en del af denne tradition, ikke kilden til den.

Der er en række interviews rundt om i bladet. Frikard bliver interviewet om Kæmpers skuldre-projektet – og jeg savner et par fakta-bokse til at fortælle læseren lidt mere om, hvad Kæmpers skuldre, Projekt R’Lyeh osv. er.

Et af bladets mest interessante artikler er interviewet med Jakob om homoseksualitet og rollespil. Det er heldigvis ikke en historie om at blive forfulgt pga. sin seksualitet, men mest af alt om at finde en plads i en hobbykultur – en minoritet blandt minoriteter. Der er et tredje interview, som er bladets anmelderdrage, der interviewer Raasted omkring bogen 10 historier fra rollespilsdanmark, og det er generelt uinteressant, da det meste af anmelderdragens kritik går på, hvorfor bogen ikke indeholder alt muligt andet end 10 historier fra rollespilsdanmark.

Der er også artikler af mindre interessant kvalitet. Cleo Hatting og Sofie Bojsens ungpige rant forsøger sig vistnok at brokke sig over ‘Eliten’, eller over at nogen behandler andre, som de er elite eller noget. Bortset fra at give kedelige påmindelser til den hedengangne elite-debat, kommer den ikke rigtig ud af stedet. Samme problem har jeg med Casper Gronemans artikel om Bastarder og bitches, som er et forsøg på at opfordre til en pænere tone i debatten om kønsroller og ligestilling, men præcis hvilken debat, han har i tankerne er svært at regne ud, men måske en, der har været ført på Kåres blog for måneder siden eller et obskurt sted på rollespil.dk’s debatforum? Artiklen indgår tydeligvis i en eller anden kontekst, men præcis hvilken er jeg ikke sikker på, og af samme grund har jeg også svært ved at se, hvorledes hans opfordring til at løse problemerne skal tage form.

Sidste nummer af Rolle|spil satte gang i en serie om, hvorledes man kan organisere sit liverollespil, og denne gang gælder det Pentagrammodellen og Tårnmodellen, som henholdsvis handler om, hvorledes man opstiller grupper i varig konflikt og alliance med hinanden, og hvorledes man bygger lag på lag i sin rolle for at få en mere afrundet karakter. De er artiklerne, der gør, at man kan vende tilbage til bladet sidenhen, fordi de er praktiske for organisatører at kende til, og jeg finder dem interessante at læse, da de giver mig et indblik i, hvorledes de større fantasy live-rollespil opbygges. Mere af den slags, tak.

Sidst men altid interessant er Lars Andersens gennemgang af live-rollespillets historie fortalt som en historie, om en flok unge børn, der tilfældigt mødes i en skov og begynder at spille rollespil. Det er mytisk fortælling, der denne gang handler om, hvorledes rustninger og regler for rustninger kom ind i spillet – og som i flere af de andre indlæg, er der tale om en art forfaldshistorie, hvor vi får beskrevet, hvorledes dårligdomme indføres i rollespillet, og forstyrrer den gode oplevelse, som er at lege rollespil (bemærk diskussionen af Lars’ artikel i forbindelse med min anmeldelse af sidste nummer). Lars’ artikel er underholdende at læse, men har ikke samme bid som tidligere, dog er min største anke denne gang den form for historieforfalskning, som Lars bedriver, når han lader børnene opfinde rollespil ved at rende rundt i skoven, og lade dem hente deres inspiration i historien. F.eks. påstås det, at ideen om læderrustninger i live-rollespil er hentet fra romerske legionærers symbolske læderrustninger, som ikke aktivt anvendtes i felten, hvorved ignorerer Lars den lange tradition for forskellige rustningstyper, der har eksisteret i bord-rollespil siden midten af 1970’erne, og som var inspirationskilden – et enkelt blik på en D&D-bog sammenholdt med de racer, kulturer og spilleregler, der er i live-rollespil afslører en tydelig kontinuitet – og en elendig spildesignkultur blandt livere.

Læs også Thais’ anmeldelse.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

47 kommentarer til “[anmeldelse] Rolle|spil nr. 5

 1. Jeg vil give dig ret i at artiklerne om eliten og om kønsdebatten er uinteressante, i dette nummer af magasinet syntes jeg mest dee var gentagelser af forskelllige artikler fra de tidligere numre.

  En anden ting jeg ikke bryder ved Magasinet Rollespil er at der aldrig bliver nævnt noget om at rollespil i Danmark har hårde tider. Den ene gang efter den anden bliver der nævnt noget med at rollespillet klarer sig så godt som aldrig før og at rollespillerne idag udgør en horde hvor de før i tiden kun var en lille flok. Rollespil er altså stadig kun en lille hobby som langfra er lige så godt organiseret som andre hobbyer (spejderegrupper, boldspilsforeninger, skakklubber, rideklubber osv.), og fra 2006 til 2008 er der sket et drastisk fald i antallet af aktive rollespillere.

  Like

 2. Tak for ordene, Morten. Det er altid spændende at finde ud af hvad folk slår ned på som det de synes er spændende/uinteressant/kedeligt. Især fordi det er så forskelligt. 😉

  @Christian, jeg kan fortælle dig hvorfor vi ikke skriver om de hårde vilkår. Fordi vi ikke synes de er der. Husk på, at jeg kan huske hvordan det var for både 10 og 15 år siden… og rollespil idag bliver mere og mere organiseret, mere og mere anerkendt og nemmere og nemmere at udbrede. Jeg er desuden dybt uenig i, at antallet af rollespillere er faldet… det er bare hvor de spiller henne der har ændret sig. 😉

  Like

 3. Her er et uddrag af oplysningerne fra Helios facebook-profil:

  Opkaldt efter den græske solgud Helios, bliver foreningen allerede af mange gamle rotter i miljøet betragtet som et lys i mørket i en ellers hård tid for dansk liverollespil. Miljøet har været gennemsyret af intriger og traditioner, og dette ønsker vi i Helios at gøre op med.
  http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/pages/Helios-Live/83476017442?v=info

  “”et lys i mørket i en ellers hård tid for dansk rollespil”. Hvordan vil du forklare det, Claus?

  Like

 4. Christian, jeg er sgu’ ked af, at sige det, men bare fordi dem, der laver hjemmesiden for en lokalforening i København mener, at det er hårde tider for liverollespil. 😉

  Det kan selvfølgelig også siges, at det ikke nødvendigvis er rigtigt når jeg siger det IKKE er hårde tider – men så må man jo vurdere sine kilder.

  Jeg har fordelen af, at være i kontakt med en shitload af foreningsledere, institutionspædagoger, klubledere, ungdomsskolelærere, etc. etc. etc. Og mit indtryk er på ingen måde, at det er hårde tider. At det er hårde tider for de etablerede foreningeskampagner er noget vi kan blive enige om. Men de repræsenterer ikke ligefrem alle. 😉

  Anyway, så synes jeg det er et spændende nok emne til, at jeg gerne vil have to modsatrettede artikler om det i næste nummer. Så hvis du kender nogen som kunne skrive nogle bevingede ord om at det er hårdt for rollespillerne for tiden, så må du endeligt sige til, Christian. Jeg tager gerne imod en artikel der hævder, at det ikke er guld og grønne skove det hele.

  Like

 5. Din kollega Daniel Benjamin Clausen vil måske kunne skrive den artikel. Da jeg fulgtes med ham hjem efter GERFs ordinære generalforsamling i 2008, fortalte han mig noget i retning af følgende:

  “Da Ringenes Herre-filmene og Harry Potter.filmene var i biograferne, var der flere gange så mange aktive rollespillere i Danmark som der er nu. Men derefter begyndte antallet at styrtdykke igen, og det var der for at min rollespilsbutik (kan ikke lige huske hvad den hedder, red.) måtte lukke. Alle rollespils-butikkerne i Danmark har hårde tider, Faraos CIgarer står i bundløs gæld, jeg tror den vil gå konkurs med et brag”.

  Dette var omtrindt hvad han sagde, jeg siger ikke at jeg nødvendigvis er enig i det hele. Du kan jo invitere ham til at skrive et indlæg her 🙂

  Like

 6. I bund og grund er det som du siger en forfalds historie.

  Og historie forfalskningen er åbenlys, i min første udgave af teksten, var udgangspunktet regler fra en D&D bog, men rollespilsverdenen i dag består hovedsagelig af personer uden bord rollespils baggrund og viden.

  Så hvad der giver mening for rollespillere med historisk afsæt i bordrollespil, er ikke det samme som for den store gruppe rollespilere 9/10 uden denne baggrund.
  Så ligeledes at bordrollespillerne har tabt navnet ”rollespil” til liverollespillerne, så har de også tabt
  retten til at definere en meningsfuld historie fortolkning!!!

  Når gamle rollespiller med D&D baggrund rollespiler med deres læderrustninger så giver det mening.
  Modsat når rollespillere helt uden bordrollespils baggrund har ”kuffert rustninger” på og ikke med udgangspunkt i D&D men i en tro på at det er en historisk sandhed, så er det svært at finde mening i dette.

  Så målgruppen for denne historie, er kun rollespiller uden historisk baggrund.
  Hvis nogen så genopdager D&D historien så giver det mening for mig.

  Venlig hilsen
  Lars Andersen

  Like

 7. @ Claus: Selv tak. Det er godt, at du laver bladet, så vi andre har noget at hygge os med.

  @ Christian: Nu kender jeg ikke til Helios, men det forekommer mig, at den tekst er noget voldsom og ikke nødvendigvis afspejlende hele miljøet. Det er muligt, at rollespil er inde i en mindre nedgangsperiode her i perioden 2007-2011 (men det resten af landet sgisme også), men taget i betragtning af den opblomstring, der var fra 2000-2007, og den lange periode, der var fra 1987-2000, hvor miljøet var langt, langt mindre og meget mindre mainstream og meget mere marginalt, så er vi kommet langt. Rollespil er desuden blevet erklæret dødt og i krise adskillelige gange siden midt 90’erne, så at en enkelt forening brokker sig, ser jeg ikke noget i.

  Ikke desto mindre håber jeg, at der bliver fulgt op på Claus’ opfordring om en pro et contra-artikel.

  @ Lars Andersen: Jeg kan ikke se, at det giver mening, at bordrollespillere skulle have “tabt retten til at definere en meningsfuld” historiefortolkning.
  Din historie tager udgangspunkt i en fjern fortid, hvor liverne hentede deres inspiration fra bordrollespil, hvorfor så fornægte det? Hvorfor omskrive historien og holde yngre livere i en falsk historie? Og hvis det skal gøres ud fra samtiden, så må du inddrage deres kilder, såsom Ringenes herre, Warhammer og World of Warcraft. Orker, darkelves og mærkeligtformede sværd er hentet direkte derfra – og darkelves i WoW har f.eks. deres rod i D&Ds Forgotten Realms, mens f.eks. artiklen om orker i dette nummer trækker tydeligt på Warhammer-universet.

  Med venlig hilsen
  Morten

  Like

 8. @ Lars vs. Morten debatten:

  Jeg har igen ikke læst Lars’ artikel, men blander mig alligevel. Denne gang på Lars’ side! Historie er fortolkning og i et eller andet omfang er fortolkningen nød til at være meningsfuld. Og selv for os der var der er 80ernes og 90ernes ordrollespil ikke særlig meningsfuldt og måske var den tid heller ikke helt så vigtig som vi forestiller os.

  Var ordrollespillets rustningstypetraditionen en rinspirationskild for rustningsbyggeri i de første liverollespil? Helt sikkert, men den var en i blandt andre. Når man fortæller forfaldshistorier (som oftes jo er de fedeste historier), så er der ikke plads til alt. Det er ok.

  Like

 9. @ Johs: Forfaldshistorie er bare en måde at genfortælle fortidige begivenheder på – og langt fra en af mine foretrukne forklaringsmodeller – men jeg forstår hverken hvorfor den måde at genfortælle historien på, eller hvorfor ting, der ikke synes at være meningsfyldt, skal udelukkes fra historien? Det er aktivt at forfalske den, og til hvilken gavn er det? Den historie, Lars fortæller, er en forfaldshistorie, men en hvor live-rollespil eksisterer fuldstændigt isoleret fra enhver nørdet inspirationskilde eller hobby.
  – Faktisk finder jeg det fascinerende, at Lars med så stor ihærdighed tilstræber at benægte bordrollespillets tilstedeværelse. Basalt set argumenterer han for, at der er en “strid” mellem bordrollespil og liverollespil, som liverollespil har vundet, og nu skal fortiden skrives om, således at bordrollespil hviskes ud – hvilket bliver så meget mere kuriøst, af, at han ikke betragter sin egen hobby som rollespil men derimod en rolleleg (se diskussionen ved sidste anmeldelse). Forfaldshistorien handler om, at alle tingene, der tydeligvis udspringer af bordrollespillet, er af det onde (det korrumperer Lars’ rolleleg), men samtidig med benægter han bordrollespillets eksistens, og han tilskriver derfor elementerne nye ophav.

  Like

 10. Man kunne også sige, at Lars synes det spændende at fortælle er om nogle af alle de mange ting, som er forfærdelige ved liverollespil som vi spiller det idag… og at han bruger den mytologiske forfaldshistorie til at illustrere hvordan det kunne have være paradisisk og smukt.

  For selvfølgelig har Lars’ mytologiske fortælling meget lidt at gøre med den historiske virkelighed – og sådan tror jeg heller ikke nogen læser den. Men jeg synes glimrende han sætter spot på nogle af de sandheder vi accepterer, som egentligt er ren lort.

  Og jeg ved selvfølgelig godt, at der banker et flammende bordrollespilshjerte i dit bryst, Morten, men jeg tror du læser mere konspirationsteori ind i det end højst nødvendigt. Jeg ville dog stadig elske at få en “sådan var RIGTIG rollespil i ’98” artikel… (og denne gang lover jeg at trykke det du skriver og ikke miste det) 😉

  Like

 11. Jeg er enig med dig, Claus, i at der er nogle ting, som er værd at kritisere, og meget af det, som Lars ægrer sig over, er noget skidt. Min ægrelse går alene på, at bordrollespils eksistens er fraværende i Lars’ historie uanset, hvor mytisk den må være.

  Og hvis du lover at trykke den 😉 så kunne jeg nok godt prøve at finde på noget, når mine Fastaval og Knudepunkt deadlines er overstået. Jeg har store planer om at læse mig gennem mine Saga- og Fønix-blade for at få genopfrisket 90’ernes rollespil.

  Like

 12. @Morten:
  Daniel Benjamin Clausen har intet med Helios at gøre, så jeg kan ikke se hvad du mener med “at en enkelt forening brokker sig, ser jeg ikke noget i”. Jeg vil gå så vidt som til at sige, Helios bestyrelse/arrangørgruppe ikke er de bedste venner med Daniel Benjamin Clausen , som du kan se hvis du klikker på nedenstående link og læser Daniel Larsens indlæg:
  http://www.rokada.dk/topic.asp?TOPIC_ID=11636

  Ikke desto mindre stemmer Daniel Benjamin Clausen påstand om at antallet af aktive livere er over halveret, glimrende overens med Helios “voldsomme tekst/brok” om at det er en hård tid for rollespil i Danmark. Og man ser jo sjældent røg fra en brand uden at der er ild i den 😉

  Like

 13. Au contraire, my friend.

  Der er virkeligt tit røg uden noget bål når det handler om noget så diffust som rollespilsmiljøet i Danmark. Folk har en tendens til at blæse få, lokale erfaringer op til nationale profetier. Men jeg synes det kunne være spændende, hvis nogle gad lave en rundspørge til vores landsforenings medlemsorganisationer og høre om de også har samme fornemmelse som Helios – eller om billedet hos dem er et andet. Det giver selvfølgelig stadig ikke et retvisende billede, men har man 30 foreningsledere som alle siger det samme, så får man i hvert fald et noget mere brugbart billede. Jeg får det dog ikke gjort, men jeg tror Bifrost ville synes det var fantastisk hvis nogen ville lave en sådan undersøgelse.

  Like

 14. @ Christian: Som jeg ser det, så refererer du til en og samme diskussion. Helios snakker på FB om en sort tid pga intriger og des lige, og DB råber vagt i gevør over, at man vil skifte system væk fra et, som han har udviklet og tjener/tjente penge på. At der er en konkret strid mellem nogle parter, som har (sandsynligvis) har både penge og stolthed på spil, kan ikke udlægges som tegn på, at det går skidt i resten af miljøet – og slet ikke, når parterne har interesse i at tegne et sort billede. Som Claus skriver, så skal det undersøges langt bredere, hvis vi skal have et retvisende billede.

  Like

 15. @Morten + Lars (plus Claus og mig) diskussionen

  Wow, det går hurtigt her.

  Tak for linket Claus.

  Claus rammer meget godt det jeg vil sige og jeg tror ikke problemet er Mortens flammende bordrollespilshjerte, men hans flammende historikershjerte. Jeg har ikke læst historie, men filosofihistorie og der er forfaldshistorier ret gode forklaringsmodeller. Men de er netop det – forklaringsmodeller.

  Men måske hænger det at Lars glemmer ordrollespillet ikke så meget sammen med forfaldselementet i hans fortælling, men mere med et andet klassisk historiemodel. Jeg tænker selvfølgelig på naturtilstandsfilosofi (fx Hobbes og Rousseau), hvor man opsætter en abstrakt fortid i en form for naturtilstand for at sige noget om menneskets natur og de samtidige samfundsforhold. Både Hobbes og Rousseau anderkender at naturtilstanden aldrig har eksisteret, men det gør den ikke falsk – blot uvirkelig.

  Med andre ord: det Claus sagde. 😀

  Til gengæld har du Morten helt ret i at Lars jo tydeligvis har et noget uafklaret og problematisk forhold til ordrollespillet. Han både tillægger det utrolig betydning og forsøger samtidigt at opløse denne betydning. Det er dog en patologisk struktur man ofte møder.

  Like

 16. Wow.

  Så eksploderede debatten.

  Jeg er helt enig i at min artikel om orker virker lidt flad og kedelig i bladets udgave. Jeg synes dog der er gået lidt tabt i opsætningen og udeladelsen af de små humoristiske noter. Jeg skyder skylden på den travle redaktion der i dette nummer arbejdede oven i deres knudepunkts deadlines.

  Med hensyn til opgang og nedgang… For det første er det ikke i dette tilfælde helt kosher at tage DBs ord fra for 2-3 år siden for gode varer. Hans butik blev nemlig delvist lukket fordi han vidste at Faraos var ved at udkonkurrere ham på området. Faraos som desuden ikke er gået fallit men har udvidet deres afdelinger og forlagsvirksomhed de sidste par år og medvirket til opstarten af firmaet Epic Armory som ellers er lidt af en international succeshistorie. Hvis du var involveret med GERF kan du også sagtens sige at du ikke havde del i Helios men din kampagne har været kraftigt påvirket under overgangen fra Midgaard Junior til Helios (kuppet vi ikke snakker om…) og miljøet i Københavnsområdet som helhed var ikke upåvirket af en ung aggressiv kampagne ledet af tidligere store personligheder fra nabokampagnerne.

  Om der i samme periode har været nedgang i bordrollespillet (det jeg normalt ville kalde “rollespil”) vil jeg overlade til klogere hoveder. Eller vent dem kan der ikke være mange af ud over jeg selv inden for perioden da jeg arbejdede fra sent 2004 til tidligt 2009 for butikker der sælger rollespil og siden professionelt med liverollespil både som undervisning og underholdning. Den etablerede mainstream så som WoD, Warhammer/Dark Heresy og D&D lever stadig i bedste velgående. Det er bare ikke grupper der er specielt synlige for andre end dem der sidder med salgstallene. De er ikke en del af conmiljøet på samme måde som for eksempel Greis og de er ikke i så høj grad en del af debatten da de får alt hvad de skal bruge indeholdt i deres regler og supplementer. Mange af dem er også institutionsspillere. En dejlig men meget overset gruppe når vi snakker antal generelt.

  Like

 17. @ Claus:
  Du kan også spørge Jonas Berthelsen eller Daniel Larsen om de vil skrive artiklen om at det er hårde tider for rollespil i Danmark, hvis DB ikke har lyst til at skrive den.

  Her er i øvrigt et link til Bifrost:
  http://www.facebook.com/#!/notes/bifrost/lr-bliver-til-bifrost/203259465675

  Hvis i ikke mener at det er hårde tider for rollespil i Danmark, syntes i så ikke det er lidt mærkeligt at Landsforeningen for Rollespil opgav at fokusere på rollespil, og ændrede navn til Bifrost?

  Citat fra linket: “Landsforeningen for Rollespil har afsluttet GF09 v2.0. Her blev det besluttet, at skifte navn til Bifrost – Landsforeningen for kreativ udvikling af børn og unge. Navneskiftet har været forberedt i over et år, hvor der har løbet en navnekonkurrence for at finde på et bedre og mere sigende navn til de aktiviteter Landsforeningen laver. Navneændringen er sidste skridt i en to-årig plan hvor der er arbejdet med Landsforeningens fremtid og et bedre fokus og synliggørelse af det arbejde landsforeningen og de 29 lokalforeninger allerede laver. Landsforeningen repræsenterer ca. 2.300 børn og unge under 30 år.”

  Like

 18. Hej Christian,

  Nej, at LLR/LR skiftede navn til Bifrost, er ikke et tegn på hårde tider, men på at man fra landsforeningens side har ønsket at ekspandere og favne bredere.

  Navneskiftet har tidligere været oppe og vende her på bloggen, da jeg (stadig) synes, det er er fjollet navn: https://mgreis.wordpress.com/2009/11/30/bifrost-en-landsforening-for-de-kreative/

  Af dit citat kan jeg ikke se, at Bifrost er holdt op med at fokusere på rollespil, og kigger vi på landsforeningens aktiviteter tvivler jeg på, at den laver meget andet end at støtte rollespil (husker jeg ret, er eneste medlemsforening, der ikke er en rollespilsforening, en paintball forening i Aalborg), og af citatet fremgår det heller ikke, at landsforeningen giver udtryk for, at det er hårde tider.

  Like

 19. ”Til gengæld har du Morten helt ret i at Lars jo tydeligvis har et noget uafklaret og problematisk forhold til ordrollespillet”

  Jeg har et problematisk forhold til ord og bord-rollespil!
  Men det handler kun om samspillet mellem live og bord. og i kun i form af en mulig negativ påvirkning fra bord til live.

  Jeg spiller ikke bordrollespil, men ved selvfølgeligt noget om det og jeg har bestemt ingen antipati, jeg er faktisk meget begejstret for meget jeg har set og læst, og jeg kan bestemt ikke udelukke at jeg en dag begynder med ordrollespillet.

  Det er for mig åbenlyst at Liverollespil har lært meget godt af Bordrollespil og kan lære mere.
  Det handler ikke om et angreb på bordrollespilere, som er uden skyld i hvordan liverollespillere bruger/ misbruger elementer fra bordrollespil.

  Venlig hilsen
  Lars Andersen

  Like

 20. Christian jeg tror du ligger for meget i en lille opmærksomhedsskabende og selvforherligende tekst på en ældre hjemmeside.

  Jeg vil faktisk tror at netop de tre du har nævnt indtil videre gerne vil skrive om hvor godt det egentlig går for rollespil. DB som stadig kører DB Event ved siden af sit arbejde for Epic Armory der i skrivende stund nok er et af de mest indflydelsesrige LARP-firmaer på verdensplan, HD der i flere år netop har været aktiv i Landsforeningen ud over sit virke i Helios’ bestyrelse og Berthelsen der imorgen eftermiddag bliver interviewet af TV2 på Rådhuspladsen efter den planlagte flashmob af rollespillere der skal skabe opmærksomhed om PR-eventet der løber af stablen samme sted lørdag.

  Hvis du vil høre nogen jamre er du nok snarere nødt til at finde arrangører for nogle af de skrantende kampagner rundt om i landet. For eksempel Einherjerne der kæmper en brav kamp med en kommunal bestyrelse der ikke er interesseret i at støtte rollespil som aktivitet. En kamp hvor de vel at mærke bliver hjulpet så vidt muligt af Landsforeningen som jeg ellers normalt godt kan lide at skyde på.

  Med hensyn til medlemsskab er der på det seneste kommet et par rene brætspilsforeninger. Det er bare med at komme ud og informere. Desværre står man jo stærkere i fællesskab.

  Måske kunne bordrollespil blive en større del af mediernes søgelys eller bare det fælles miljøs hvis der var nogen der ville markere sig. De eneste der falder mig i øjnene rundt omkring er som regel enten Kæmpers Skuldre folk eller fanatiske Fastaval tilhængere. Som oftest også er lidt de samme.

  Jeg havde lidt tænkt mig at mit næste længere stykke artikel skulle være en MMO karakteristik men hvis der er forslag kunne man sagtens lave noget interessant coverage af bord. Hvad med et livsstilspiece der snakker forskellige typer grupper og deres snackpræferencer og let går hen over deres valgte yndlingssystemer?

  Like

 21. Jeg vil ikke høre nogen jamre, jeg vil høre nogen redegøre for virkeligheden. Og jeg tror ikke at Jonas mener det går godt for rollespil, grunden til at han vil reklamere for det på rådhuspladsen er netop at han vil hjælpe det ud af krisen. Her er et link til PR-eventets væg:
  http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/event.php?eid=150620471661285

  Citat fra Jonas kommentar til Kïm Hêrlïg Hôlms vægopslag:
  “Fordelen ved at bruge det klassiske til rådhuspladsen er at det appellerer til de fleste. Ganske vidst er det ærgeligt, men indtil det er nemmere at drive en forening er det begrænset hvor meget overskud og kapacitet der kan ligges i den slags projekter.”

  Like

 22. Hejsa

  Jeg vil bare sige, at eventet på rådhuspladsen var en stor succes, takket være de mange folk fra alle mulige forskellige dele af landet der dukkede op.
  Vi havde det brandhyggeligt, og mønstrede over hundrede mennesker.

  Med hensyn til kritik af rollespilsmiljøet, synes jeg det er ærgeligt at se hvordan debatten synes at dreje sandheden omkring de ting der blev skrevet, og flytte fokus fra nogle konkrete kritikpunkter, over til en generel kritik af hele rollespilsmiljøets situation, i alle sine aspekter.

  Sandheden er at der i det brev blev brugt mange linjer på at fremhæve en række af de gode sider ved rollespil, og der blev derefter ført en påstand som drejede sig om ét enkelt emne.
  Nemlig midler i rollespil.

  Jeg mener fortsat, at det er ærgeligt at miljøet ikke nyder samme støtte og fokus som så mange andre hobbyer på samme størrelse gør.
  Det skaber naturligvis en begrænsning på det potentiale som til tider, og også ofte bare forbliver ideer.
  Dermed IKKE sagt, at rollespilsmiljøet ikke er produktivt, og godt og stærkt, og disse ting ligges der også vægt på. Faktisk skriver jeg at miljøet er stort og produktivt!! Men at det sagtens kunne blive større og bedre, og et af stederne hvor det kunne det, er i midler og fokus fra erhverslivet og staten.

  Hvordan det så er endt til at det måske går dårligt lige hos os, og at vi derfor vil profetere holdninger ud til det ganske lang kan jeg ikke se, og er der hvor jeg mister tråden i den her debat.

  Det er ganske enkelt et forsøg på at skabe mere fokus og mere støtte fra de stærke kilder. Intet andet end det. Jeg vil gerne være meget enig med Claus i at tingene har det bedre end for 10 år siden, men det ville da også være lidt underligt hvis det ikke var sådan.
  Dertil kan så siges, at bare fordi tingene er bedre end for ti år siden, betyder det ikke at det ikke på nogle centrale og vigtige punkter kan blive bedre – og at dette øjensynligt ville gavne miljøet gevaldigt!

  Troels Palm skrev:
  “Hvis du var involveret med GERF kan du også sagtens sige at du ikke havde del i Helios men din kampagne har været kraftigt påvirket under overgangen fra Midgaard Junior til Helios (kuppet vi ikke snakker om…) og miljøet i Københavnsområdet som helhed var ikke upåvirket af en ung aggressiv kampagne ledet af tidligere store personligheder fra nabokampagnerne.”

  Den vil jeg gerne lige have uddybet..? Først og fremmest hævder du at der er foregået et kup fra Midgaard til Helios. Det er en falsk påstand, ganske enkelt. Midgaard var et spillested, ikke en forening, jeg involverede mig da jeg blev tilbudt det, og den siddende spilleder spurgte mig efter nogle måneder om jeg ville køre det. Jeg takkede ja, men jeg havde det krav at jeg gerne ville grundlægge noget nyt på det. Jeg tog debatten på midgaards forum, de som opponerede med forslaget valgte tilsidst at sige at de havde respekt for projektet og vores dedikation og de accepterede sagens udvikling. Altså, hvis du kaster en påstand ud som den, ville jeg sætte pris på om du gjorde dit hjemmearbejde først.

  Derudover hævder du at foreningen er drevet af tidligere store personligheder fra nabokampagnerne. Nu ved jeg ikke hvordan store personligheder skal tolkes, men bortset fra at jeg selv havde været meget aktiv i tempus vivo, bestod ledelsen udelukkende af nye folk.
  Jeg nævner her de folk som vi havde med i det begyndende år.

  Mig selv
  Jonas Olsen /tempus vivo spiller
  Krit Clemmensen /tempus vivo spiller
  Daniel Larsen /tempus vivo spiller

  Så vidt jeg ved er der ingen af disse personer som udover at have været aktive i miljøet længe, har lavet nogle større projekter før Helios.

  Senere hen optager vi folk som har vidst sig aktive, i større projekter. Hvis vores ‘aggressive’ ekspansion har trådt folk over tæerne på nogen måder håber jeg da at de vil fortælle os om det så vi kan tage hånd om sagen..?

  Jeg synes det er et ærgeligt sidespring der er blevet taget på debatten, og jeg er oprigtigt talt ked af hvis nogen føler jeg har sagt at rollespilsmiljøet har det meget dårligt. Det var ikke budskabet at hele miljøet havde det dårligt. Det som var mit budskab var, at med flere midler og fokus kunne der opstå stærkere og bedre foreninger med kapacitet og mulighed for flere mennesker i miljøet.
  Jeg vil gerne forsvare hvorfor jeg mener at foreninger ville stå stærkere og kunne skabe sejere resultater med fx. klubhuse mm. Men jeg synes faktisk det giver sig selv.

  Like

 23. Jeg har iøvrigt opdateret vores facebookgruppebeskrivelse nu, så den forhåbentligt ikke er anstødelig for nogen overhovedet.
  Jeg vil dog til hver en tid mene at miljøet har og til dels er plaget af en fortid med mere splittelse.
  Heldigvis var eventet på rådhuspladsen ikke skabt eller lavet af nogen forening, og hvor vi så folk helt fra falster oplevede vi sammenhold i et ønske om bedre muligheder for rollespilsforeninger på et større plan.

  PS. Der kommer videoer og billeder af hele begivenheden op snarligt.

  Like

 24. Nu hvor jeg endelig har fået fat i Rolle|Spil #5 og har fået det læst, vil jeg melde mig på banen med mine egne indtryk af nummeret:

  Jeg har siden magasinets opstart været meget begejstret for at der endelig var et medie som kunne samle vores meget spredte miljø og jeg har stor respekt for initiativtagerne, da jeg mener at et fælles nyhedsmagasin, som er frit tilgængeligt for masserne, er PRÆCIS hvad vi mangler for at kunne viderebygge kendskabet til vores hobby og livsstil. Skulderklap til Claus og slænget for at etablere en essentiel grundsten i en lysere fremtid for RollespilsDanmark.

  I det sidste år har der været et væld af nye tiltag fra nummer til nummer og dermed udskiftning af gamle koncepter for at skabe plads til nye. Og sådan har det været fra RolleSpil #1 – #4… Men #5 ser ud til at have gået i stå.

  Lad mig starte med at sige at jeg savner relevans. Jeg savner artikler med et reelt og bæredygtigt indhold, som ikke består af teenagerants og udvandede kønsdebatter. Jeg syntes det var fedt da Piger i Panser meldte sig på banen og skrev en 4-siders artikel om kvinder i liverollespil, fordi de som gruppe er et direkte modsvar til et mandsstyret miljø. Integritet. Kønsdebat incarnate!
  Men Rolle|Spil tillader sig i et helt år at indlægge nye debatoplæg uden nyt indhold. Jeg er enig i at vi alle skal lege lige, men at puste til et bål hvis relevans ikke længere er tilstedeværende er for mig virkelig trættende. Kønsdebatten hører til blandt folket og bør ikke være en dårlig genudsendelse fordi et magasin mangler nyhedsstof.

  Jeg kunne blive ved men jeg tror jeg vil koge det hele ned til to alvorlige kritikpunkter til Rolle|Spil som det ser ud nu:

  Det er irrelevant og det koster penge.

  Jeg startede med at sige at det var fedt at vi havde et magasin som kom ud til masserne. Nu hvor det koster penge svinder det tidligere læserantal, som modvirker magasinets pressefunktion.
  Alle os som kender hinanden og ved hvordan rollespilsdanmark hænger sammen, skal nok finde en måde at betale for magasinet på og holde os opdateret mht. hvad der sker i miljøet, gennem venner, facebook og rollespil.dk. Vi som kender hinanden kan jo sagtens synes at en lak/læder-plakat af Kristoffer Topp er awesome.
  Men hvad med Nicklas fra Haslev som kun kender til rollespil gennem sin institution som hver måned tager til Forest Wizards og intet aner om øvrige rollespillere. Hvor skal han få sin information fra når mor ikke gider at betale 50 kr. for et blad?
  Vi taber de unge rollespillere på gulvet til gengæld for ussel mammon. Dem som skal tage arven op fra os når vi engang bliver anstændige mennesker og ikke vil mere.
  Rolle|Spil er i mine øjne et blad som styres af fåtallet og hvad folk lige har lyst til at skrive om, hvor det burde være et kollaborativt nyhedsmagasin, med inputs fra flere foreninger, også fra den anden side af af sundet, som jeg gad at betale penge for hvis det endelig kom til det. Kvalitet, hver gang!

  Claus, Anders og alle I andre. Lad os gøre noget fedt og hæve den standard. Miljøet har brug for Rolle|Spilsfyrtårnet.

  Like

 25. @ Jonas:
  Du har været aktiv i Tempus Vivo? Det får mig til at tænke på at Tempus Vivo og Harreskoven hver især tidligere har haft over tusind deltagere i snit, men i de sidste par år kun har været omkring hundrede i snit hver især. Det kan da ikke kun have været fordi der er kommet flere foreninger?

  Derudover er både Netto såvel som BR mm. stoppet med at sælge udstyr til Rollespil så der nu kun er de rigtigerollespils butikker tilbage, det kan da kun betyde at efterspørgslen på rollespilsudstyr er faldet?

  Like

 26. En længere debat om størrelsen af spillesteder og foreninger i forhold til udbuddet bør nok flyttes over på rollespil.dk hvor flere kan være med. Jeg ville ud over det være meget interesseret i at se nogle folk tilkendegive deres holdninger på området.

  @Christian: Det er mange år før Helios fremkomst at Harreskoven havde mere end tusind deltagere (hvis nogensinde?). Under jeg selv, Jens, Ida, MP og Casper havde vi gerne omkring 200 på gode sommerdage og mindre i kolde måneder. Det er cirka 5-6 år siden så det passer vel meget godt med Helios opståen.

  Man må desuden ikke sige “kan da kun betyde” uden meget konkrete fakta at bakke det op med. Umiddelbart kunne det også betyde at de varer der blev solgt de pågældende steder var af dårlig kvalitet og helt naturligt kørte sig selv af markedet.

  Men som sagt flyt størrelsen af foreningerne over i en debat på rollespil.dk så vil jeg i mellemtiden forberede et bittert usagligt provokerende selvforherligende gammelmandsindlæg.

  Like

 27. Jamen som sagt så vil jeg hellere komme med dem på et forum med mere trafik. Delvis også fordi Greis er meget produktiv med blogindlæg og allerede er sådan lidt videre.

  Like

 28. Gjelstrup:
  Synes du er rigtig god til at generalisere og forudsætte en masse ting på et meget svagt grundlag. Det må du rigtig gerne stoppe med – enten ved at finde bedre argumenter eller gøre det mere klart at det ikke er fakta, men blot løse skyd fra hoften.

  eksempler:
  At “Helios bestyrelse/arrangørgruppe ikke er de bedste venner med Daniel Benjamin Clausen” basere du på et indlæg, som er skrevet af mig.
  Det er min private holdning – ikke nødvendigvis mine kollegaer i Helios. Og det er en mening som ganske rigtig strider imod DB’s mening, men det betyder på ingen måde jeg ikke kan lide ham som person!

  At “Landsforening for Rollespil opgav at fokusere på rollespil, og ændrede navn til Bifrost” basere du på en viden om landsforeningen jeg antager er meget begrænset. Det ligger flere mere væsentlige grunde bag beslutningen. Disse vil jeg gerne forklare ved næstkommende lejlighed.

  Min erfaring er at netop løse skud som overstående er grundstene i det som skaber splid. Endnu et eksempel er Troels Palm’s antagelse at Helios er startet op med magt og vold over Midgaard Junior 🙂

  Like

 29. Jeg syntes at Tempus Vivos deltagerantal som faldt fra tusind til hundrede er et glimrende argument som ikke kan blive bedre 🙂

  Like

 30. Og jeg har heller ikke skrevet at du ikke kan lide DB som person, jeg har kun skrevet at han ikke er de bedste venner med Helios.

  Like

 31. Tempus Vivos deltager antal var oppe på 1800 skal lige siges. Der er også flere end 100 i gennemsnit i løbet af året. Så intet af det er fakta. Du har for resten også misforstået definitionen af årsag, virkning og fakta.

  Fakta er at tempus har færre spillere end da de havde 1800.

  Antagelig årsag er at lotr-bølgen er slut.

  Antagelig årsag er at helios har stjålet spillere fra dem.

  Antagelig årsag er at rollespil generelt er i nedgang.

  See the difference?

  Nu vil jeg så selv starte tråden på rollespil.dk.

  Like

 32. Er du sød at smide et link? Da jeg indstastede adressen rollespil.dk kunne intenet explorer ikke finde hjemmesiden.

  Like

 33. Der har aldrig været 1000 spillere til 1.søndag. Men jeg har talt 700 i 97-98.

  Men mere relevant end kvantiteten finder jeg kvaliteten! Da minimumsalderen i Hareskoven blev hævet til 15 år faldt spillerantallet til 400.

  Hvor ligger snitalderen på aktive spillere i dag?

  Tidligere (96-00) var der omkring 500 voksne i kernen af Kobenhavns livemiljø.

  Like

 34. Aldrig været 1000 spillere? Det er du godt nok den første der påstår (jeg har ihvertfald aldrig hørt det fra andre), hvorimod Troels langtfra er den eneste som har påstået at Tempus Vivos deltager antal var oppe på 1800!

  Like

 35. (hvis nogen undrer sig over at jeg ikke er kommet med indlæg til debatten på rollespil.dk., skyldes det dels at jeg ikke længere kan se debatten når jeg klikker på Mortens link, dels at jeg min nyoprettede bruger ikke virkede dengang jeg kunne se debatten)

  Like

 36. Hej Christian,

  Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor linket ikke virker for dig, men jeg kommer i alle fald frem til den ønskede debat.
  Den er heldigvis ikke svær at finde på anden vis; hvis du besøger rollespil.dk, går ind under Debat og Generelt, vil du meget hurtigt finde den debattråd, som Troels har sat i værk.

  Like

 37. Morten Greis’ blog… det nye liveforum. 😉

  Anyway, så er der her lidt kommentarer.00

  @Kasper Brandt: Jeg synes det er røvfedt, at du melder dig som ildsjæl under fanerne, Kasper, og jeg vil meget gerne tage imod din hjælp. Hvad har du lyst til at skrive om til næste nummer, som du synes manglende i #5? Og hvordan mener du bladet kan finansieres? Skriv helst til redaktion@rollespil.org og så tager vi den derfra.

  @Christian: Jeg glæder mig også meget til at få din artikel om nedgangstider. Så stiller vi den overfor en artikel med mere positivt spin, så man kan få lidt fra begge sider af sagen.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: