At fotografere en rollespiller

Hvordan gengiver man det usete? Hvordan gengives en karakters indre i en film uden brug af indre monologer?

I live-rollespil ser mange optagelser af livere dumme ud . Det er barrieren mellem deres internaliserede oplevelse og vores publikum-placering, vi kan se. Live-rollespilleren spiller ikke for vores skyld, og han laver derfor ikke (nødvendigvis godt) skuespil. Han spiller med sig og sine, de er deres eget publikum, og den investering i oplevelsen, de har, har vi ikke. Vi er et afskåret eksternt publikum, kigger på et andet publikum – som at kigge på en, der spiller computerspil eller læser tegneserier.

For bordrollespil har vi meget den samme problemstilling. Simon har emnet, hvordan fotograferer man bordrollespil? Det er i forbindelse med Fastavals fotokonkurrence (vær med, det kræver kun, at du kan tage billeder, og du har en mobil, ikke?).

Når jeg besøger mit lokale hørecenter, så har de en masse reklamer for høreapparater, men hvordan reklamerer man for et skjult produkt for et usynligt fænomen? Ikke særligt godt, kan jeg afsløre. Det er billeder af bedsteforældre sammen med deres børnebørn, det er kolleger, der begge peger på teksten på en monitor, og det er tre personer i galla ved en rød løber til en eller anden reception – og kun den første af de tre giver mening ud fra konteksten, og de to andre er bare sære. De har reduceret sig selv til at sige, at du bliver lykkelig eller en glad kollega med deres usete produkt, der afhjælper en ikke-sebar lidelse (hvorfor høre-apparater skal være usete er lidt af et mysterium, men muligvis er det for at skjule den pinlighed, at man hører dårligt – men hvorfor det er pinligt, er også lidt et mysterium, men måske fordi det symboliserer hjælpeløs ælde?).

Bordrollespil er samme usete størrelse. Det er rummet mellem spillerne, man som udenforstående skal prøve at fange (for i lighed med live er det indre liv i spilleren utilgængeligt), men uden lyden af rummet mellem spillerne bliver det pludselig en vanskelig sag. Det, vi prøver at fange på billederne, er stemningen ligesom f.eks. på festbilleder, men i rollespil er det sværere at fange stemningen for i modsætning til festen, har vi ikke referencerne, og bordrollespil vil kun vanskeligt afgive sin referenceramme. Der måske nogle terninger, måske en regelbog, måske et kort, men en d20 taler stadig kun modvilligt for er det episk historie om gamle venner, der redder verden, eller er det en historie om umage unge modvilligt narret på eventyr?

Foreløbigt er de bedste visuelle gengivelser af bordrollespil dem, som tegneserier, community og illustrationer giver, da de gengiver den sociale dynamik om bordet. Men med Fastavals fotokonkurrence vil vi ændre det.

Deltag i Fastavals fotokonkurrence – læs mere her. Du kan vinde den særdeles lækre Nordic Larp-bog.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Fastaval, Rollespil. Bogmærk permalinket.

10 svar til At fotografere en rollespiller

 1. Simon James Pettitt siger:

  Jeg kan meget godt lide at vi reklamerer for konkurrencen ved gentagende at sige hvor svært det er og at det ikke kan lade sig gøre 😉

  Like

 2. Morten Greis siger:

  Det er naturligvis for at provokere folk til at deltage i konkurrencen.
  Jeg glæder mig i alle fald til at se alle de seje billeder.

  Like

 3. kristoffermads siger:

  Jeg ville oprindeligt gerne have været med, men nu tror jeg det er for svært – hvordan tager man billeder af følelser – jeg har slet ikke den rigtige linse !

  Like

 4. Morten Greis siger:

  Buuuuh!

  Sæføli ska’ du vær’ med. Du sætter bare din iPhone til at gøre arbejdet, og så falder det hele på plads – og det er jo gratis at gøre forsøget. Peg og klik, og giv Simon de bedste af dem.

  Like

 5. troelsken siger:

  JÆS!

  Kirlian-fotografi af rollespillende rollespillere. Det er da et vinder-koncept! 😀

  Like

 6. Claus Raasted siger:

  Jeg synes du glemmer det faktum, at mange BILLEDER af rollespillere ser godt ud, på trods af, at videoer af os tit ser tåbelige ud. Billeder af bordrollespillere er en helt anden sag. 😉

  Og jeg synes det er sejt, at der er en fotokonkurrence for at slå hul på nødden. Har ingen brilliante ideer lige nu, men håber de kommer. 😉

  Like

 7. Morten Greis siger:

  Ah, jeg har på ingen måde glemt de mange fine billeder. Netop fordi I gør jer så godt på billeder, men sjældent nær så godt på film, og omvendt for bordrollespillere (se f.eks. Community-serien, Freaks and Geeks-serien, E.T.), så valgte jeg at fokusere på de medier, hvor det er sværere at få et godt indtryk (for livere se f.eks. Darkon, Monster Camp, The Wild Hunt, Role Models), og så er der nogen, hvor det generelt bare ser kikset ud for både bord, live og film (Mazes and Monsters).

  Like

 8. Peter F siger:

  Jeg tror løsningen faktisk ligger en Greis’ overskift – fotografer en rollespiller. Lad være med at forsøge at fange hele den situation der er rollespillet, men søg derimod at fange spillerens oplevelse (dvs. ansigtsudtryk m.m.)

  Like

 9. Pingback: Spillederteknik: Fremmaning « planB – this revolution will not be televised

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.