Sommerlandet Fastaval – en rejserapport fra 2011

I mere end to dekader er folk draget til Tågernes Rige for at deltage i sagnomspundne Fastaval, men i år skulle det gå anderledes. Løsrevet fra Tågefyrsten Århus’ greb fór vi til Silkeborg og sommerlandet Fastaval, hvor solen altid skinner.

Søvn

En af de markante forskelle ved vallen var, at mange overnattede i små hytter på den nærliggende campingplads, hvilket gav god plads til resten af os i sovesalene, hvor den jeg overnattede i var lille og derfor ret stille.

Ud over disse rolige stunder var badene fantastiske. Jeg oplevede ikke at løbe tør for varmt vand på noget tidspunkt, hvilket er ret usædvanligt. Der plejer sjældent at være andet end halvlunkent og koldt vand. Stor bonus.

Mad og scene

Maden vil jeg ikke skrive hjem om – men det skal afsløres, at jeg ikke var imponeret af aftensmaden på noget tidspunkt. Det må kunne gøres bedre, og jeg er ganske tilfreds med, at vi gik ud og spiste søndag aften for søndagens menu lød ikke spændende. Søndagens arrangement fulgte desværre godt trop. Lyd, udsigt og temperatur gik smukt sammen i et nydeligt samspil af elendighed – og det var forhold, som oplagte konferencier kæmpede forgæves imod. Det kan heldigvis gøres bedre, så jeg ser frem til en bedre scene og bedre forhold næste år.

Information

Vi skal være bedre til at informere. Der var mange aktiviteter på Fastaval ved siden af rollespillene, og de kæmpede hårdt med den lune sol og det rare vejr. Jeg savnede også en avis, der kunne fortælle om kommende ting, og om alle de ting, jeg var gået glip af.

15 minutter til rollespil

At Fastaval er fordelt på to skoler, har vi oplevet mange gange, men uden det gode vejr, havde det været trist at vandre den lange vej, og med det gode vej blev man fristet til at udeblive. Den største mangel ved den anden skole var, at der ikke var nogen kiosk eller mulighed for forsyninger – omend jeg fik oplyst, at der efter sigende skulle have stået nogle kander kaffe gemt væk et sted. Jeg var to gange på skolen – en gang for at køre Skæbne-blade og en gang for at spillede Ikea. I det gode vejr kunne man høre den forstyrrende summen af små motorer, der per automatik åbnede og lukkede vinduerne.

Kendt fra Brabrand

planB optrådte i Kristian Bach Petersens Brabrand, hvilket gav os muligheder for at spille os selv, eller se andre tolke os. Det var ret forunderligt at møde folk, som havde spillet mig eller de andre, og sjovt at høre deres tolkninger af os. Stor tak til Kristian for ideen og dens udførsel.

Alt det spillederi

Torsdagen blev til Skæbne-blade og Scrapbog. Førstnævnte er et scenarie om en gruppe grumme folk, og den kvinde, som de har drevet i døden, men som fra det hinsides giver dem en chance til at gøre deres gerninger om og forbedre sig. Scenariet bruger et ouija-bræt som mekanik, hvor spillerne anvender scenariets femte karakter – den døde kvinde – til at stille spørgsmål, og det er spændende at se, hvorledes spillerne uden brug af ord koordinerer svar på spørgsmålene ved at føre glasset frem og tilbage. Spillerne udformer selv spørgsmålene og det med udgangspunkt i egne hemmeligheder eller konflikterne mellem karaktererne. På sin vis er Skæbne-blade et af de nye intrige-scenarier, hvor man er bevist er om, at hemmelighederne skal frem for at de virker (se f.eks. Kristos oplæg til intrige 2,0).

Scrapbog har en sin nydelige scrapbog til at strukturere handlingen. Spillerne laver et opslag i bogen for hver scene, og når der ikke er flere sider at slå op på, slutter scenariet. Det er klart en force, at der skiltes tydeligt med spillets længde gennem de håndgribelige scener (samme styrke har Skæbne-blade ikke, hvor hovedvægten i spillet ligger på første akt, og det er svært at skabe en balance mellem de tre akter). Sekundært veksler scenerne mellem den grå hverdag og den rosenrøde drøm. Det interessante er, at scenariet varierer balancen mellem den grå og den lyserøde hverdag – nogle steder er selv de grå dage lyse, og senere i scenariet er selv de lyserøde sider meget mørke. Handlingen veksler mellem de to vinkler i hver scene, og man kan bruge skiftet til at lave brutale klip i scenerne, så når tingene er allerværst, kan man lade pinslerne blive fortrængt af rosenrøde vrangforestillinger, og netop som drømmene er bedst, kan man flå hovedpersonen tilbage til den grå virkelighed. Det giver muligheder for nogle spændende og ondskabsfuld klip.

Om lørdagen spilledte jeg Et hjerte af metal, som er et scenarie, jeg finder både sjovt og charmerende, og det var sjovt at spillede scenariet efter sin omskrivning og observere forskellene mellem min spiltest på Con2 og så nu. Scenariet led denne gang desværre under, at vi havde spillokale alternative 112, som var et lille og klemt lokale. Ingen plads til semi-live, hvilket dræbte et par af spillets scener til min store ærgrelse.

Søndag var det indie-blok sammen med Oliver. Vi fik foretaget den hurtigste fordeling af spillere, jeg endnu har oplevet ved en indie-blok med forskellige spil. Spillerne trak et nummer, vi råbte dem op, og de fordelte sig på spilledere, som vi straks sendte af sted, når de havde et fyldt hold. Det er en model, jeg vil bruge fremover. Søndagens indie-blok fungerede rigtig godt, og jeg håber på, at vi får lov at gentage blokken til næste år. Jeg spilledte It’s Complicated – som ganske vist er uden spilleder, men jeg påtog mig rollen og guidede en flok spillere igennem en munter komedie om misforståelser og kejtede mennesker på et britisk teater. Jeg havde en brite og en franskmand på holdet, og vi havde stor morskab med at spille.

Alt det spilleri

Jeg fik ikke spillet så meget, som jeg havde regnet med. Jeg skulkede fra Venetian Tragedy, da træthed havde sat ind, og jeg smuttede i stedet hen for at lytte til Game design is Mind Control-oplægget (se og lyt nedenfor).

Jeg havde fornøjelsen af at være spiller på 15 mand, der vandt et par ottoer (tillykke), og som var en sjov en spiloplevelse, men også et af de rollespil, der er lige på kanten til at være et brætspil (som f.eks. The Shab al-Hiri Roach også er det, og som Junta er et brætspil på kanten til rollespil). 15 mand er charmerende, og jeg kan se sagtens se spillet udgivet som en bordrollespilspakke, man kan samle familien om. Min anke imod det er, at kortsystemet ikke virker ordenligt endnu (løber spillerne tør for sorte kort, går systemet i stå, og et råd om at man skal holde hus med kortene er alene en lappeløsning).

Det blev også til en kort demo af FreeMarket med Jared ved roret, men jeg var nødt til at rende, inden vi rigtigt kom ind i spillets konfliktsystem, da der var en ølbrygningskonkurrence på trappen. Mest af alt fik jeg et indtryk af, at FreeMarket er et system, som genererer anekdoter, man kan genfortælle efterfølgende, men hvorvidt der er nogle historier at fortælle, og det var et spil, som Jared kun vanskeligt kunne forklare, hvad handlede om i en enkelt sætning.

Alt det andet

 • Scenariebogen – som vi uddelte onsdag aften så længe lager havdes. En stor, tung lækker bog.
 • Fasta-grej: terning, t-shirt, mulepose, toilettaske, krus, badges
 • Jubilæumsmagasinet – lækkert lavet, flot produceret og med Lars Andresen ved roret. Årets Fastavalkompendie er i form af den sidste halvdel af bladets artikler
 • Shopping: FreeMarket (signeret, naturligvis) og InSpectres
 • Ikea-belønning: Hånddukke – edderkop (af den flinke Nis, fordi man spilledte hans scenarie)
 • Æresotto-nomineringsskilt – ægte, håndlavet skilt (Yay!)
 • Guldfugl: Juryens specialpris for Børnene fra boldbane 7 (Yay!!)
 • Ølbrygningskonkurrencen: Anden plads (fordømt, den lømmel til Oliver slog mig med to point. Næste år! Næste år vil det blive anderledes)
 • Foto-konkurrencen – rigtig mange fine billeder blev taget. Jeg har nu visuelle gengivelser af bordrollespil. Hurra!
 • Æresgæster og internationalt selskab – det er sjovt at få besøg udefra. Jeg havde megen fornøjelse med at snakke med folk fra andre spilkulturer. Luke og Jared var sjove at møde, og de er virkeligt glade for at fortælle warstories. De var desuden centrum i en diskussion om den amerikanske og den danske spilkultur. Jeg var ikke så imponeret over debatten, da vi ikke rigtig kom ud over rampen med diskussionen, og diskussionen havde nok været mere interessant, havde de prøvet en række spil, inden vi gik i gang med at diskutere ligheder og forskelle.
 • Workshop: Game design og Mind control – Luke og Jared var sjove at se på en scene, men der var ikke noget nyt under solen i deres indlæg. Det afsluttedes med Jareds Action Castle, som er en fin selskabsleg.
Jeg har optaget oplægget af Luke og Jared, men har ikke lige fundet en måde at få lagt filen op på. Alternativt kan man lytte til denne optagelse fra GenCon om samme emne. Hvis nogen af jer, der snakkede med Jared, hørte om hans ærgrelser over et interview, hvor interviewerne ikke havde fanget pointen i FreeMarket, så er interviewet her.

Det jeg gik glip af

 • Grindnight – men sgisme det var fedt at høre om. Det skal gentages.
 • Den store bazar – men det lå nærmest samtidig med æresotto-uddelingen (tillykke, Lars) og spilblokken med Ikea.
 • TV – ikke helt styr på, hvad det hed i år, men fik ikke set noget af det, og ligeledes fik jeg ikke set nogle reruns.
 • Toasthalla – men de vender nok tilbage, når vinder blæser fra øst og langbådene søger til havs.
 • Workshops – alle de andre om spillederi, fægtning, om Bifrost, Otto- og rollespilshistorie.
 • Lars og Monica – de optrådte med sang og musik, men jeg skulle ud og spille, da de gik på scenen. Der var mange aktiviteter i cafeen, og det var svært at nå dem alle.

Hjemturen

På vejen hjem fra Sommerlandet Fastaval, blev der sunget og drukket i bussen, som rødderne fra planB har for vane. Der digtes nye vers til sangene om planB-scenarierne.

Jubilæumsfastaval var en usædvanlig og rar oplevelse, og den var fyldt med dejlige mennesker. Det var overvældende og fantastisk.

Næste år vil jeg have …

 • Bedre mad
 • Bedre skiltning
 • Bedre koordinering og præsentation af konkurrencerne
 • tiden til at lave en Guide med forskellige modeller til at afvikle spilstartstombolaen
 • En lige så fed Fastaval, som den i år
 • Vincent Baker på besøg

Læs de andre rapporter om Fastaval

This slideshow requires JavaScript.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

12 kommentarer til “Sommerlandet Fastaval – en rejserapport fra 2011

 1. Hej Morten

  Fin gennemgang af din Fastaval. Kan jeg få dig til at sende en mail med din kritik af skiltningen? Det er ikke mig der står for den til næste år, men jeg vil gerne give min efterfølger den bedst mulige start.

  Like

 2. Rigtig god og interessant (og grundig) gennemgang af Fastaval. Jeg er enig et langt stykke ad vejen.

  Det er lidt sjovt med Freemarket – på den ene side bliver Luke og Jared lidt irriterede (for sjov), når man ikke fanger pointen, på den anden måtte de på et tidspunkt indrømme til mig, at det simpelthen er et svært spil at forklare. Well! Jeg er i gang med at læse og regner med at spille det til Fredenscon. Jeg tror det er et hit/miss spil for de fleste.

  God pointe med USA/dansk rollespil. Det var lidt en planlægningsfejl, at Luke og Jared skulle præsenteres før de havde prøvet Fastaval-scenarier. De prøvede tre stks hver og syntes, det var interessant. Deres reaktion svingede fra “Det var jo fuldstændig lige som alle andre spil, jeg har spillet” over “Det var interessant men ikke lige min kop te” og til (og denne er mest interessant) “Det var spændende, men det er slet ikke, som danskerne/skandinaverne selv beskriver det”. Jeg håber meget, at de vil være med på noget interview eller lignende efterfølgende, så vi kan få en god, konstruktiv debat i gang.

  Selv syntes jeg dansk rollespil tog sig lidt irriterende ud til den internationale café – lidt, som om vi har nok i os selv og da slet ikke gider beskæftige os med en anden tradition på et dybere niveau end “Det er kommercielt og bruger terninger”. Det var lidt en skam. Luke og Jared syntes dog, at vi var imødekommende (og lidt sjove) – og at de fik nogle meget interessante snakke undervejs.

  Og ja! Vincent Baker til Fastaval. Han er nok den aller mest oplagte – ikke nok med, at han IMO har designet nogle af de mest interessante rollespil de sidste mange år (og er noget mere kendt i det danske miljø vil jeg tro), han har jo også en rig erfaring med “freeform” – og holdninger om det. Han ville kunne berige Fastaval som æresgæst!

  Like

 3. @Peter: Det virker, som om skandinavisk rollespil efterhånden er blevet generelt brandet med, at det hele er jeep og angsty og bleed. Hvilket jeg synes er lidt belastende, eftersom vi i hvert fald i Danmark også laver meget andet, som er “lettere” i stilen, men ikke uinteressant af den grund. Var det også dét, der lå bag Jareds kommentar om, at “det er slet ikke, hvad danskerne selv beskriver det som”?

  Like

 4. @ Oliver: Du får lige en mail om det.

  @ Peter: Samme spørgsmål, som Apollo stillede, hvad ligger der bag Jareds kommentar, og er der andre steder end twitter, hvor man kan fange ham og diskutere den med ham?
  Også i lighed med Apollo er jeg lettere ærgerlig over, at dansk rollespil forveksles med jeepform, da con-scenarierne er en bredere tradition end Jeepformsbleedangst.

  Like

 5. Jeg tror, men det er altså min fortolkning, at Jared henviser til, hvordan mange af deltagerne, som de snakkede med i løbet af vallen, omtaler “den skandinaviske tradition”. Jeg skal ikke kunne sige, hvor god deres forståelse for traditionen er (hverken J+L eller deltagerne, de talte med) – min egen er efterhånden også temmeligt hullet. På et tidspunkt sagde Jared: “They call it freeform but there’s nothing free about it” 🙂

  Min oplevelse er meget baseret på den Q&A, jeg var interviewer på, hvor flere af de aktive deltagere virkede endog meget afvisende og fik dansk rollespil til at lyde totalt som én stor omgang Gang Rape. Jeg ved godt, at det ikke er spor dækkende for traditionen – og det ved J+L vist også – men det var desværre lidt den fornemmelse, der opstod.

  Jeg vil spørge Jared og Luke, om de er med på at komme med nogle post-val betragtninger, som så forhåbentligt kan give en mere nuanceret debat.

  For øvrigt snakkede Jared om, at han var inspireret til at lave et scenarie til næste val!

  Like

 6. Ah, det giver mening. Men vi bruger vel i virkeligheden også kun ordet freeform, fordi det lidt er blevet påduttet os, og fordi det bredt set er det ord, som synes at kategorisere stilen rigtigst, når man taler med især amerikanere om det. Jeg giver Jared fuldstændig ret – danske con-scenarier er jo typisk hardcore styrede af forfatterens oplæg.

  Jeg synes også, det kunne være interessant at have en post-Val-diskussion med dem på et andet medie end Twitter. 🙂

  Like

 7. Jeg snakkede med Luke under jubilæumsfesten og han påstod, at når først han og Emilie CB begyndte at hype Fastaval for Vincent, så ville han med 90 procent sikkerhed gerne komme. Folk med gode ideer og input omkring finansiering må gerne smide mig en mail, så vi kan komme i gang lidt tidligere til næste år.

  Luke & Jared har også lovet at skrive noget om deres oplevelser på Fastaval når de kommer hjem, men noget mere debat-agtigt kunne også være cool.

  Like

 8. Jeg skal gerne sende dig ideer, Kristian, lige så snart, jeg støder ind i nogle relevante fonde.

  Jeg håber meget, at L&J får sat nogle ord på deres oplevelser, men nu har jeg taget chancen og inviteret dem til en snak på planB-bloggen. Nu må vi se, om de har lyst.

  Like

 9. well diskussionen blev kørt en del af sporet. Jeg synes der blev skrabet overflader på nogle interessante emner, men det er rigtigt at der i et lille kvarter mere var en diskussion imellem de danske deltagere om, hvad det egentligt var, der var vores spilstil 🙂

  Like

 10. Forhåbentlig får vi fulgt op på diskussionen. Jeg har hørt fra Luke, og de er interessede i at tage diskussionen op igen, og vi er ved at finde ud af formen (podcast, blog etc.) og tiden til det. 🙂
  Og så kunne det være spændende at snakke mere om vores egen spilstil, så vi bedre kan præsentere den for andre.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: