[Kæmpers skuldre] Scenariebogen – 9 fremragende danske rollespilsscenarier

En ny lækker bog er blevet udgivet:

Scenariebogen

– 9 fremragende danske rollespilsscenarier 2006-2010

Den er udgivet af projektgruppen Kæmpers skuldre.

Historien om Kæmpers skuldre

For hvad der føles som for længe siden begyndte med, at Frikard Ellemand kontaktede mig. Han havde en ide, og det var en sej ide. Sammen med Klaus og Kristo dannede vi en lille projektgruppe, der med Frikard i spidsen skulle følge op på Projekt R’lyeh, eller projekt rylle, som det hedder i daglig tale. Til at begynde med kaldte vi os Efter rylle.

Dansk rollespil har i årtier haft en solid tradition for at skrive sine rollespilsscenarier til rollespilskongresserne ned. Det har skabt grobund for, at vi kan bygge videre på hinandens ideer, og det har medført en rivende udvikling. I de tidlige dage var det vanskeligt at få adgang til scenarierne, da man ofte skulle opsøge forfatteren eller via kongressen opstøve et eksemplar. En tidligere landsforening, Sleipner, skabte derfor scenariedatabasen Atlantis til hvem, man kunne skrive og få tilsendt en fotokopi med posten af et scenarie.

Sleipner døde, Atlantis sank.

Imidlertid var der kreative personer, der besluttede sig for, at de ville udvælge sig de 100 scenarier, som de mente var de 100 bedste. Under navnet Projekt R’lyeh gik de i gang, og 100 scenarier blev indsamlet. I 2006 afsluttedes projektet. Andetsteds var en ny database kommet til, alexandria.dk, som samlede oversigter over alle de danske rollespilsscenarier og i videst muligt omfang gjorde det muligt at downloade scenarier. Fotokopier med posten var ikke længere nødvendigt.

Rollespil efter 2005

Vi er blevet bedre og bedre til at skrive og dele vores scenarier. Det betyder også, at det bliver vanskeligere og vanskeligere at finde rundt mellem de mange gode scenarier. Hvilke perler er blevet skrevet siden 2005? Med Frikards projekt satte vi os for at finde de fremragende scenarier for perioden 2006-2010.

Vi ville ikke lave en kopi af Projekt R’lyeh, det skulle ikke være de næste 100 bedste scenarier, men i stedet lave et mindre udvalg, som denne gang skulle i trykken. Vi satte os derfor for at undersøge hvilke gode scenarier, der findes derude. Med alexandrias scenariedatabase, og med vores individuelle kendskab til de seneste års scenarier – og med f.eks. Klaus’ og Kristos roller som scenarieansvarlige for Fastaval, var der et solidt kendskab til en række af de seneste fem års scenarier. Vores viden er naturligvis ikke perfekt, ikke alle scenarier fra alle danske conner er tilgængelige, og hvad nogle finder godt, finder andre mindre interessant.

Med en liste af udvalgte scenarier satte vi tre workshops for at få prøvet scenarierne og indhentet folks erfaringer og oplevelser med dem. Vi modtog stor opbakning fra de mange deltagere. Undervejs blev alting gjort lettere af, at vi kunne låne Sanne Harders skole (altså den hun arbejder på) og Bifrosts lokaler og få plads på TRoA’s TroAcon. Landsforeningen har siden været yderligere behjælpelig med både praktisk og økonomisk støtte til projektet.

Undervejs afholdt vi også en navngivningskonkurrence, hvor vi kunne med sponsorhjælp fra Fantask præmiere det bedste forslag.

At udbrede kendskabet til rollespil

Der blev spillet løs på de tre workshops, og vi indhentede en masse erfaringer, som vi brugte som grundlaget for vores udvælgelsesproces. Det blev til de ni scenarier i Scenariebogen, som spænder bredt, hvad angår emne, form og tema.

Ikke alt rollespil er for nybegyndere, og det er ikke intentionen at nye spillere skal begynde her. I stedet sigter Scenariebogen mod folk, der har prøvet rollespil, og den sigter særligt mod dem, der endnu har en masse scenarier til gode. Unge som gamle spillere, der ikke kommer på connerne, eller som endnu ikke har haft muligheden for at få spillet de gode scenarier. Med bogen i hånden bliver scenarierne synlige og håndgribelige. Man kan hurtigt slå, lader sig inspirere til selv at udvikle rollespil eller lade sig lokke til at spille de ni scenarier.

Vi har ni spændende oplevelser til dig

Derfor er Kæmpers skuldre ikke en liste over X gode scenarier, men derimod en bog, som med midler fra DUFs initiativfond og hjælp fra Claus Raasted ved Rollespilsakademiet er blevet trykt, og som nu kan foræres gratis til landets rollespilsforeninger og ungdomsskolers rollespilshold. En del af oplaget blev uddelt gratis på Fastaval til nysgerrige folk, og nu er vi gået i gang med at rundsende eller uddele bøgerne til foreninger og ungdomsskoler. Bogen er gratis, den vejer 2½ kilo og er på over 450 sider.

Der er mange mennesker at takke for at dette projekt har kunnet lade sig gøre. Jeg har fanget de fleste af jer i ovenstående tekst, og resten af jer kan finde sig nævnt i Scenariebogen. Jeres hjælp og indsats har været vigtig for, at Scenariebogen har set dagens lys.

De ni scenarier i bogen er

 • Felicias fortælling
 • Kreativ klasse
 • Dyst
 • Salvation
 • Gang rape
 • Tvivl
 • Vasen
 • Kongemord
 • Slavehandleren fra Ascalon

Du kan finde de ni scenarier og flere andre spændende scenarier på alexandria.dk.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

9 kommentarer til “[Kæmpers skuldre] Scenariebogen – 9 fremragende danske rollespilsscenarier

 1. Det er en super flot og lækker bog – cudos.

  Men er det bare mig, eller var hele udgivelsesideen holdt ret hemmelig i ret lang tid? Det kan godt være at jeg har været lidt ude af sync, men jeg hørte først meget sent om bogen, og havde slet ikke forbundet de tre scenarie-arrangementer og Kæmpers Skuldre navnet med en bogudgivelse? Er det bare mig der har haft skyklapper på? If not, hvorfor så ikke mere snak om det?

  Like

 2. Takker 🙂

  Det har ikke været intentionen at hemmeligholde noget. Jeg tror bare, vi har været dårlige til at kommunikere, og jeg tror, at del skyldes, at vi er kommet til at bruge uformelle netværk, når vi har haft snakket om projektet fremfor at slå højlydt på tromme omkring det. Det må vi så gøre bedre næste gang.

  Like

 3. Det er jo altid et svært fravalg, når der skal udvælges så få scenarier, men jeg savner Resan, En Fandens Historie og Ulfhednar.

  Like

 4. Som ukultiveret barbar er jeg glad for projektet. Det er noget af en udfordring at diskutere meningsfuldt om rollespil når man hverken har spillet eller læst alle scenarier der er blevet lavet, lige som alle jer andre i blogosfæren. Så jeg er glad for at have et sted at starte, med den store sorte rollespils-kanon.

  Helt alvorligt, så har jeg været glad for at få lov til at spille de scenarier jeg har hørt så meget om, men ikke nåede at få med da de var på kongresserne. Og nu at have bogen på hylden. Den er god, sammen med Nordic Larp, at tage frem for at vise at rollespil er meget andet end orkere og papsværd. Hurra!

  Like

 5. @ Max: det kan jeg godt forstå. De var også på listen over fristelserne, men bare ni scenarier fylder allerede 470+ sider, så vi måtte desværre stoppe et sted. Jeg ville gerne, at vi kunne gøre det til en bogserie, og udgive den næste håndfuld scenarier.

  @ Oliver: Den sorte kanon. Fint navn, og så er det klart rare bøger at smide på kaffebordet, når man skal demonstrere, hvad rollespil er.

  Like

 6. Flot ser det ud. Scenarierne er gode. Prsen er jo ikke til at slå!…
  Der er for få scenarier, men jeg forstår godt logikken i at flere end 470 sider nok ville være i overkanten.
  Kudos herfra!
  Nu, hvordan kan man få fingre i sådan en?
  Vent; jeg har en plan!
  :o)

  Like

 7. Jeg er ikke meget bordrollespiller mere og holder mig primært til laiv, men scenariebogen har allerede fundet plads på min reol ved siden af Nordic Larp – for som Oliver pointerer, så er det rart at kunne vise den frem til dem der tror, at rollespil kun er er papsværd i skov, og D&D. Flere “Sorte Kanoner”!

  Like

 8. Tak for bemærkningen. Der er ingen tvivl om, at der er mange gode scenarier derude, som er værd at få på tryk og få vist frem for offentligheden, så vi kan skabe et mere nuanceret billede af rollespil i folks bevidsthed.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: