Turen går til Ropecon

Foranlediget af udgivelsen af Unelma Keltaisesta kuninkaasta ja muita tanskalaisia roolipelejä drog en delegation af danske scenarieforfattere til den finske con, Ropecon, hvor vi havde fornøjelsen at rende ind i PIP-delegationen, Krikkit-knægtene og andre udsendinge til det finske.

En bog med dansk rollespil

Takket være bla. folk som Kristoffer Apollo, som også var med på ekspeditionen og Juhana Petterson, som også var vores flinke vært, er det blevet muligt at udgive en lækker, indbunden bog på 490 sider med danske rollespil oversat til finsk. Blandt bidragene er Monica Traxls og mit scenarie, Memoratoriet: det rare sted – eller som det hedder på finsk, Memoratorio, hvorved det er et af de scenarier, man uden de store vanskeligheder kan identificere.

Det er en flot bog, det er fedt at få lov at blive oversat og udgivet på et andet sprog, og det inspirerer til mere.

Landet med mummitrolde og sjove sprog

Med fly ankom vi til Helsinki, mødte vores vært og blev indkvarteret rundt om i byen hos diverse finske rollespillere, blandt nogle som vi kendte fra Knudepunkt. Monica og jeg blev således indkvarteret hos Syksy. Derfra blev vi fragtet frem og tilbage med bus og bil – ved vores flinke chauffør Olga – og undervejs lærte vi, at Helsinkis offentlige transportsystem ikke er blandt de bedst formidlede. Til gengæld er mange skilte på både svensk og finsk, så selvom det finno-ugriske sprog ikke lader sig så let fange, så var det til at finde rundt ikke desto mindre. Desuden lærte vi, at der skal bare sættes et i bag på ordene, og så er det finsk: kioski, larpi, propi etc.

Ropecon – en hel masse con

Ropecon er ikke som andre conner, når andre conner er danske rollespilsconner. Connen varer fra fredag eftermiddag til søndag aften, og den foregår på et konferencecenter med store udendørsområder, strand med grønne alger og en sauna.

Programfolderen er et flot trykt hefte med et fyldigt oversigtsprogram næsten udelukkende på finsk. Nogle programpunkter er markeret med et lille engelsk flag, så man ved, at de foregår på engelsk, men ikke alle af disse punkter var beskrevet på engelsk, så det var ikke altid til at vide, hvad et engelsksproget programpunkt egentlig handlede om.

Selv deltog jeg i præsentationen af bogen med de danske scenarier, i oplægget om Fastavals scenarietradition og i paneldebatten om helte. Og så var der alle rollespillene.

Rollespil på Ropecon

De enkelte scenarier inden for bordrollespillene er ikke præsenteret i programmet. I stedet er der borde, hvor der ligger sedler fremme, som man skriver sig på, og så er man tilmeldt det enkelte scenarie. Medmindre en spilleder sætter sit scenarie op flere gange, kører hvert kun en gang, og tilmelding sker således ved først til mølle-princippet.

Der var D&D, AD&D, Pathfinder, Sotryteller, Paranoia, Maid, Poison’d og diverse finske rollespil på programmet. Om de finske kan jeg ikke sige så meget, da jeg ikke rigtig ved, hvad de handler om. Et nyudgivet et handlede dog om fluer, og fornyligt er pingvinrollespillet Evighedens dal oversat til dansk, men det er vist ikke noget, der kan betegnes en tradition.

Spilgrupperne sidder enten i et lokale, hvor de sidder og spiller bord ved bord, gerne tre til seks grupper i samme lokale, eller de sidder 8-10 grupper eller mere i fællesområdet side om side med brætspillere. Larmen er vældig, men det er muligt at spille rollespil og deltagerne ser ud til at more sig, men det er så som så med stor stemning, semi-live eller andre fancy ting.

Dansk rollespil på Ropecon

En række af scenarierne fra Unelma Keltaisesta kuninkaasta blev sat op på Ropecon med finske bilag, danske spilledere og engelsk som det talte sprog. Scenarierne var programsat som connens andre aktiviteter, men tilmelding var på samme måde som de andre bordrollespil, og der var desværre hverken spillere nok til Guernica eller Vasenin tie, som derfor måtte aflyses. Den store overraskelse var, at scenarierne skulle køre side om side med de andre bordrollespil, men connens flinke arrangører var i stand til at trylle lokaler frem til scenarierne uden vanskeligheder. De manglende spillere kunne desværre ikke fremtrylles.

Når man skal spille D&D, Storyteller eller andre klassiske rollespil, er der mange regler man skal have overblik over, og det tager tid rigtigt at mestre disse rollespil, hvilket kan gøre det vanskeligt at komme i gang med dem. For nogle gælder det, at de efter flere år med rollespil stadig ikke har lært reglerne at kende.

De danske scenarier, f.eks. Monogamia, Slaaraphenland og Felician tarina, anvender et sortiment af forskellige mekanikker og spilstile, som ikke er almindelige for klassiske rollespilssystemer, til gengæld viste det sig, at de er let tilgængelige på trods af sprogbarrierer og manglende kendskab til den danske contradition. Med andre ord var de finske og andre nordiske spillere i stand til at gribe scenarierne og spille dem uden vanskeligheder.

Brætspil og live rollespil

Der foregår tilsyneladende en hel del live-rollespil på connen ifølge programmet, men overordnet var det på finsk, og jeg ved ikke rigtig, hvad der blev spillet. Dog ved jeg, at der blev arrangeret en turnering i bofferkamp foruden en sten-saks-papir turnering. Masser af figurkrigsspil og kortspil fandt sted på konferencecentrets store sale og i en af de andre bygninger var der et brætspilbibliotekt, hvis størrelse minder meget om Fastavals.

Cosplay

Det vrimler med cosplayers på Ropecon. Der er en masse (meget) unge, der er klædt ud som diverse yndlingsanime-karakterer, diverse superhelte og science fiction og fantasy-film. De mange cosplayers slendrede omkring og poserede for fotografer og slentrede omkring og poserede og slentrede omkring, og da vejret var godt var der mange på udendørsarealerne, hvor de blev hele connen og derved undgik at betale entre på connen, da de aldrig brugte indendørsarealerne. Ved connens afslutningsceremoni blev bedste kostumer udpeget, og der var mange flotte imellem, og en del, der udstrålede stor entusiasme var de udklædtes side.

De mange cosplayers var med til at skabe liv og spraglede farver, og det kunne være en sjov ting at tage med ind på de danske conner.

Foredrag

Størstedelen af foredragene aner jeg ikke, hvad handlede om, men jeg havde fornøjelsen af at høre et par af de danske på engelsk, og et af dem var bedre besøgt af danskere end finner, men det kunne skyldes, at det fandt sted klokken ti om morgenen. Præsentationen af bogen var væsentlig bedre besøgt og fandt sted fredag eftermiddag, og vi havde derefter fornøjelsen af at signere kopier af bogen i et væk.

Et enkelt arrangement var en paneldiskussion om helte med international spildesignere og en enkelt finne. Her var bl.a. Eric Mona fra Paizo og langt mere fascinerende, Frank Mentzer – jeps, du ved, ham, der lavede den røde æske (og den blå og den grønne og den sorte). Han var meget begejstret for at være på Ropecon, og på et tidspunkt kørte han et D&D-scenarie (med de klassiske basis-D&D-regler fra den røde æske/Rules Cyclopedia for en timandsgruppe).

Diskussionen er som man oplever dem på science fiction-conner (f.eks. på Fantastiks con – Fantasticon), dvs. letbenede og underholdende, men man skal ikke forvente at få så meget substans med hjem – dog en del anekdoter, f.eks. fik Mentzer fortalt om sin ven, Gygax, og hans fjollede ordspil, som han brugte i sine dungeons.

Konferencecon

Ropecon er meget en konferencecon. Maden er dyr, og den erhverves enten fra telte på udendørsområdet eller fra stedets kantine. Sidstnævnte er eneste sted, man må købe drikkevarer, og alkohol må ikke indtages på konferencens område uden for kantinen (og deres vagter holdt mandtal med, hvor mange der sad på kantinens udendørsområde) – hvilket tilsyneladende blev overholdt flittigt, men til gengæld kunne man finde mange små grupper rollespillere i den nærliggende park.

Overnatning sker i nogle af konferenceområdets bygninger hvis man ikke er indkvarteret privat eller på hotel, og bygningerne bruges om dagen, så hver morgen pakker man sit sovegrej sammen og pakker det ud igen om aftenen.

For os andre gjaldt det busture til 2½ eller 4 euro billetten, eller en tur med taxi til ca. 25 euro, hvis man ikke kunne få et lift.

Afslutningsceremonien

Til sidst samledes folk inde i en større sal, hvor en konferencier på finsk kort tog afsked med connens gæster, og der udpegedes vindere inden for en masse kategorier (bedste kostume, bedst malede figur, bedste maleri osv.), og det tog alt sammen meget kort tid. Afslutningsceremonien varede måske en halv time eller deromkring, og det, der fik den til at trække ud, var Eric Mona og Frank Mentzer, der var to meget glade og overvældede internationale gæster, der ikke kun roste Ropecon og dens gæster, men der præsenteredes også en gave til sidst. Mentzer havde haft en så glimrende en oplevelse, at han forærede Ropecon et originalt eksemplar af Chainmail fra 1973, det oprindelige D&D fra 1974 og Gygax’ Greyhawk-setting fra 1975. Det var et rørende øjeblik, og det var en fin oplevelse at se en dybt rørt finsk rollespiller tage imod disse klenodier fra Frank.

Sidste bemærkning

Ropecon er en anderledes con, end man som danske er vant til. Der sker meget, men mange aktiviteter er ikke på engelsk, og det kan være vanskeligt at finde noget at fylde tiden ud med. Heldigvis ligger Ropecon på et tidspunkt af året, hvor vejret er godt, og man kan nyde området og slentre rundt og se til de mange aktiviteter. Rollespillene foregår på måder, som ikke appellerer til mig, og selvom jeg havde planer om at spille et scenarie, tabte jeg interessen, da jeg så de forhold det foregik under. Brætspil er heldigvis lettere at have med at gøre, men det er langt at rejse til Finland for noget, jeg med stor lethed oplever hjemme. Det kan dertil bemærkes, at de lokale er flinke mennesker, og at de generelt mestrer engelsk (buschauffører en mulig undtagelse på begge punkter), så mødet med Finland er slet ikke så ringe.

Vi snakkede blandt de danske scenarieforfattere om muligheden af at sætte et danskerrum op, hvor der konstant arrangeres kørsler af forskellige danske conscenarier overset til engelsk, så alle kan komme og være med. Det kunne lokke mig til at gæste Ropecon igen, men uden et sådant tiltag eller noget lignende internationalt, er jeg ikke sikker på, at Ropecon er en con, som jeg vil besøge igen.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: