[Elefanter & Eventyrere] J.H.F. Enghøjs spilhold

I 1805 vendte Johannes H. F. Enghøj hjem til Køge efter på fire år på valsen som MissionsMeister i Tyskland. Han blev mester i Køge Rollespillergilde, og stiftede samme år sit eget spilhold.

Ud fra Køge Rollespillergildes skrå kan læse om J.H.F. Enghøjs spilhold, som det så ud i 1810. Spilholdet består af følgende personer.

Povl Pedersen

Husmand fra husmandsstederne ude ved Vallø slot. Povl er en ung og lovende rollespiller, som mange i gildet spår en stor fremtid som gildespiller.

Det er ikke almindeligt at folk fra landet tager til købstæderne for at spille, men som ung knægt lod Povl sig lokke til at spille rollespille gennem forprang – en ulovlig praksis, hvor ikke-anerkendte MissionsMeistre spiller rollespil med bønder fra oplandet uden for byens mure og derved gilderne kontrol.

Povls kone, Anne Pedersen (f. Mathiasen), har store forhåbninger til Povls evner som gildespiller, og hun presser på for at han søger sig en karriere. Hun håber, at de vil kunne flytte til København, hvor hun vil kunne leve som gildespillerkone.

Anders Bønløkke

Holdets yngste spiller er Anders. Han er søn af en kræmmer, der har fast stade på Køge torv. Anders’ største drøm er at blive MissionsMeister, og han har valgt at være spiller på Johannes’ hold, idet han gerne vil opnå et anbefalingsbrev fra Johannes, så han selv kan tage på valsen i Tyskland og blive oplært i de nyeste, tyske spilledningsteknikker.

Anders har ikke afsløret over for resten af holdet, hvad hans egentlige mål med at være der er.

Clara Beatrice Mackeprang

Clara er datter af en af Køges meget velhavende borgere, og hun er af højere stand end resten af hendes spilhold.

Det er ikke usædvanligt uden for de større byer, at borgernes døtre spiller “nedad”, indtil de bliver gift. Ved ægteskabet træder de ind i deres ægtemands spilhold. I de større byer udbyder gilderne frøkenhold for de ugifte borgerdøtre, men andre steder er pigerne nødt til at spille “nedad”, indtil de bliver gift.

Køge fik sit første frøkenhold i 1817.

Hans Ploug

Om Hans er der kun angivet, at han var medlem af Køge Rollespillergilde i 1802-1806, og at han i 1806 var en del af J- Enghøjs rollespilshold. En H. Ploug optræder på Københavns rollespillergildes bødeliste i 1807, i 1809 og i 1810. Ud fra Køge stiftsbog lader det til, at Hans Ploug bosatte sig i Køge i 1810, og det må antages, at Hans Ploug i perioden 1807-1810 var en del af Københavns Rollespillergilde, hvorefter han vendte tilbage til Køge Rollespillergilde.

Mads Elmehøj

Mads Elmehøj er tredje søn af skrædder Peter Elmehøj, og faderens værksted er gået til de to ældste sønner. Mads Elmehøj arbejder som daglejer ved Køge Havn, mens han forsøger at gøre sig en karriere som gildespiller i Køge Rollespillergilde.

Johannes H.F. Enghøj

Johannes er en af Køge Rollespillergildes prominente MissionsMeistre. Han har været på valsen i flere år, hvor han har vandret fra det ene tyske rollespillergilde til det andet for at blive oplært ved gildernes mestre.

I Essen erhvervede Johannes en sjælden kopi af Elias Hunds Anleitung für Elefanten (1797), der omhandler regler for elefanters stødtænder, elefantdressur og ronkedorer. Johannes er den eneste MissionsMeister på Sydsjælland, der har et eksemplar (det siges, at en MissionsMeister i Kalundborg, Arne Pedersen, også har et eksemplar), og han er derfor den eneste MissionsMeister med ronkedorer i sit rollespil. Køge Rollespillergilde nyder stor status og misundelse ved Johannes’ besiddelse.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Con, Eventyrere & Elefanter, Fastaval, historie, Hjemmelavede spil, Rollespil. Bogmærk permalinket.

18 svar til [Elefanter & Eventyrere] J.H.F. Enghøjs spilhold

 1. Jeg har lyst til at tage til Fastaval bare for at spille det her scenarier. Jeg er vildt bidt af setup – både tanken om at rollespille rollespillere, men også setting og setting i selve rollespillet…

  Jeg undrer mig dog over en ting du skriver – hvordan skal man kunne ernære sig ved at være gildespiller? Hvordan genererer rollespil indtægter?

  Like

 2. johsbusted siger:

  Jeg elsker at det her spil er med på Fastaval i år.
  Det skal oversættes og ud i hele verden.

  Like

 3. Kasper M siger:

  Jeg er allerede fan

  Like

 4. annevinkelnne siger:

  Kåre: Morten sætter et scenarie i samme univers op på con2 til januar. Lokke, lokke…

  Like

 5. Morten Greis siger:

  Jeps, på Con2 kan man faktisk møde J.H.F. Enghøjs rollespilshold i scenariet Elefantens stødtand.

  Ikke alle detaljer omkring universet er på plads endnu, men jeg forestiller mig, at gildespillere ernærer sig ved, at fungerer som guider for velhavende folk, der gerne vil have deres karakterer sikkert igennem et scenarie (a la “hyr en rollespiller” eller en lejerollespiller), og så kan de vinde turneringer og bringe prestige til gildet, som så betaler gildespillerne. Forslag modtages gerne.

  Like

 6. Simon Steen siger:

  Måske kan de også sælge guld, våben og artefakter, som deres spilspersoner har erhvervet i spillet, videre til andre spillere for rigtige rigsdalere?

  Like

 7. Morten Greis siger:

  Det var faktisk en god pointe. Det er selvfølgelig også noget, man kan leve af som gildespiller.

  Like

 8. Ryan Rohde Hougaard siger:

  Gildeturneringer bliver sponsoreret af rige folk, og overklassen kommer og overværer spillet til disse turneringer (og bliver set). Tænk galopbanen og måske formel 1

  Like

 9. Morten Greis siger:

  Absolut også en mulighed. Tak for forslaget, Ryan.

  Like

 10. Ryan Rohde Hougaard siger:

  En god indtægtskilde er sikkert også, at gildespillerhold bliver hyret til at underholde ved fester. Så kan overklassen stå rundt omkring og følge med i spillet. Det siger sig selv, at spielmeister skal kunne nogle spændende eventyr, mens spillerne skal kunne give et show, så publikum bliver underholdt. Der er nok endda gilderegler for, hvordan gagen fordeles efter præstationer

  Like

 11. Morten Greis siger:

  Endnu en god ide. Mange tak for det.

  Like

 12. ludofex siger:

  Hvis man ser på hvor restriktive gilderne er, så må der jo også være en del der er ansat af gilderne til at udvikle, teste og verificere regler. For slet ikke at tale om rollespilpolitiet og regeladvokaterne, der på den ene og den anden måde håndhæver gildernes magt. Måske ikke helt så fornemt som at være tourneringsspiller, men nogen skal jo gøre det.

  Like

 13. johsbusted siger:

  Rollespilsgendarmer og spiljurister ftw.

  Like

 14. ludofex siger:

  Gendarmer – fantastisk ord. Tak for det Johs. 🙂

  Det kræver msåke at settingen er lidt mere etableret før man virkeligt kan dykke ned i det, men jeg tror det kunne være enormt sjovt netop at spille folk fra Rollespilsformynderieet.

  Like

 15. Morten Greis siger:

  Ah, Rollespilsformynderiet. Det bliver lidt senere i tid. Overformynderiet er oprettet i 1869, og et rollespilsformynderi vil også først blive oprettet efter grundlovens indførsel.
  Rollespilsgendarmerne blev først indført i Frankrig efter Pariserkommunen, da man der forsøgte at indføre et nyt rollespil, og i stedet for Eventyrere & Elefanter, ville man spille Folket & Revolutionen. F&R blev ingen succes, men for at sikre sig, at der ikke blev spillet subversivt rollespil indførtes rollespilsgendarmeriet.

  Like

 16. Pingback: [E&E] SpielMeister H.F.Z. Thausens spilhold | Stemmen fra ådalen

 17. Pingback: Introduktion til Elefanter & Eventyrere | Stemmen fra ådalen

 18. Pingback: [E&E] I elefanternes verden | Stemmen fra ådalen

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.