[anmeldelse] Rolle|spil nr. 9

Det er nogen tid siden, at Rolle|spil #9 dukkede op i min postkasse, men nu er det på tide, at jeg får anmeldt nummeret.

Visuelt er bladet en hel del anderledes end tidligere. Der er kommet en ny layouter på, da Lars Andresen har gæste-layoutet dette nummer (det kunne være en sjov ide med en gæstelayouter hvert nummer). Lars har sin egen stil, men det er en lækker, professionel stil, og det løfter Rolle|spil fra at være et fanzine til et magasin. Lækkert.

Men nu til indholdet

Dette nummer indledes med en lille historie af redaktøren selv om bladets historie, og den handler mest af alt om den glæde redaktøren har ved at lave sit magasin, og de forventninger, han blev mødt med, da han kastede sig over projektet.

Blandt nyhederne er der lidt om de seneste scenarier, Krater, Firefly og Krigslive VIII, samt en artikel om brugen af Sagnlandet Lejre til historisk rollespil. Det lyder spændende, men et og andet sted kan jeg ikke undlade at bemærke stedets formidlingsansvarlige, Ane Jepsen, udtale: “Historien er fuld af legender og sagn om trolde, nisser, åmænd og gengangere. Vi synes, det kunne være fedt at inddrage disse i rollespillet, så længe de hører den historiske periode til. Det kalder vi Mytisk/Historisk rollespil.” Men hvorfor mytologisere historien overhovedet? Det ligner for mig en underliggende forestilling om, at der skal være noget overnaturligt eller fantastisk fordi det er rollespil og/eller fordi det er for børn.

Det faste materiale

Blandt de faste elementer er Cleofie, der skriver en klumme om et eller andet, og der er en guide til at sminke sortelvere. Dertil er der artiklen om at spille et og andet, og denne gang er det religion. Artiklen slutter dog før den rigtigt kommer i gang, og den får kun overfladisk krattet i emnet – og det er skuffende, særligt fordi Jesper Kristiansen demonstrerede sin store viden om emnet i forbindelse med paneldebatten Jesper og varulvene, som landsforeningen arrangerede – læs referatet af den spændende debat her. Langt bedre er Claus Raasteds artikel om handel i live-rollespil, da han bemærker, at økonomiske systemer sjældent virker i scenarierne, og han foreslår en lang række alternative varer, som tjenester, informationer, nyheder, stemmer og des lige, og her når artiklen ned i den substans, som gør den brugbar.

Anmeldelserne

Der er tre anmeldelser i dette nummer, og de er alle gode. Den første er om sminke fra Ironfortress, og det rare ved anmeldelsen er, at den bygger på anmelderens konkrete eksperimenter ved produktet, og det gjorde den interessant at læse selv for mig, der ingen planer har om at iføre mig sminke og deltage i et live-scenarie. Den anden er en artikel om canadiske latexsværd, Calimacil, og den er også en god anmeldelse af produktets værd. Sidste er en anmeldelse af Legos brætspil Heroica. Også sjov læsning.

Der er et portræt af Brian Holte, der er flittig i både foreningen GERF og i butikken Faraos cigarer. Sidst er der Lars Andersens faste bagside-artikel, hvor han ærgrer sig over, at det rollespil, han vil spille ikke er i København, men uden for København – og havde han siddet i Viborg, havde han sikkert brokket sig over, at det rollespil, han vil spille, ikke er i Viborg og så videre. Hvorfor han ikke vil rejse efter det rollespil, han gerne vil spille, ved jeg ikke, men en beklagelse over, at folk ikke laver noget i Københavns omegn, som han gider spille, er der ikke meget bid over. Jeg havde set frem til LA’s hvasse tand, men denne gang var der ikke bid.

Artiklerne

Udover den førnævnte artikel om handel i live-rollespil, er der to andre meget spændende artikler i Rolle|spil nr. 9. Den ene er en serie gode råd af Nynne Rasmussen om brugen af køn i rollespil, og hvorledes man undgår kedelige kønsstereotypier. En brugbar artikel, der findes i en variant her på rollespil.dk.

Den sidste artikel er et langt og spændende interview med Lars Andresen og hans historie i dansk rollespil, og hvorledes den fletter sig ind og ud af Fastavals historie. Artiklen var spændende læsning, og den gav et godt indblik i en side af dansk rollespils historie, som sjældent når ud inden for bordrollespillets egne rækker. Jeg er glad for, at Raasted har denne artikel med.

Alt i alt

Rolle|spil #9 er et rigtig godt nummer, og det demonstrerer, at bladet stadig er under udvikling og forbedrer sig selv. Med undtagelse af noget af det faste materiale, som Cleofies indlæg, synes bladet endnu ikke at være gået i selvsving, men at der faktisk stadig er ting at tage fat i og skrive artikler om.

Holdes denne stil, bliver #10 også et godt nummer.

Download nummer ni herfra.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: