[E&E] Professioner i rollespillet Elefanter & Eventyrere

I rollespillet Elefanter & Eventyrere har hver karakter en profession. Hver profession har bestemte Merkmale inden for kamp, i forholdet til bærerne, til udforskningen af Afrika og i udvalget af Fertigkeite. De fleste professioner begynder ved Stufe 1 på nær adelsmænd, der begynder på Stufe 4 og royale karakterer, der begynder på Stufe 8. Når en karakter har valgt sin profession, er det ikke muligt siden at ændre den.

De mest almindelige professioner er Ekspeditionsleder, Ekspeditionsdeltagere, Eventyrer, Jagtmester og Udforsker. De vil blive præsenteret kort forneden. Mere sjælden er Missionær, Universitetsprofessor, Universitetsdoktor, Adelsmand, Købmand, Botanist og Kongelig Ekspeditionsleder samt Kongelig Eventyrer.

Professionen Ekspeditionsleder er for de spillere, der gerne vil have en karakter, der besidder taktiske og strategiske kompetencer. De kan beordre bærere rundt, og de kan give taktiske kommandoer i kamp, ligesom de kan kæmpe med skydevåben, sabler, kårder og knive. Ekspeditionsledere kan også ride, og med deres strategiske Fertigkeite kan de styrke de andre ekspeditionsdeltageres Fertigkeiten, og de kan øge en ekspeditions rejsetempo med 5%.

Professionen Ekspeditionsdeltager er for de spillere, som gerne vil kunne lidt af det hele og fylde huller ud for de professioner, som ekspeditionen måtte mangle. Ekspeditionsdeltagere er gode til at kommandere rundt med bærere, de har gode evner at have et overblik over ekspeditionens ressourcer, og de kan ofte identificere dyr og plante, slå ild og gå til hånde i kamp ved at lade våben eller slås med de bare næver, knive, køller og økser.

Professionen Eventyrer er for de spillere, der gerne vil have en karakter, der er god til at håndtere de vilde stammer, menneskeæderne, hovedjægerne og så videre. Eventyrere har en god karakter, og de gør god anstand af sig. Eventyrere har desuden +20% på alle handelssituationer i større byer, hvor der er mindst to karavanestationer eller et Kategori 3 marked. Eventyrere kan opbygge loyalitet hos bærerne, og de kan øge disses marchhastighed med +10%. I kamp mestrer eventyrere båden brugen af skydevåben, sabler og knive, og de har +1w6 Schade i kamp mod dyr, når de bruger sabel.

Professionen Jagtmester er for de spillere, som gerne vil have karakterer orienteret mod kamp. En jagtmester har fertigkeite inden for jagt, sporing og skjul, de har ofte skarpe sanser og kan let identificere dyr. De er ekstra kompetente i brugen af våben, og udover at de kan anvende enhver kategori af våben, har de særlige bonusser med skydevåben. Jagtmestre er dårlige til at interagere med bærere, men de kan udpege en særlig våbenbærer til at lade og vedligeholde deres våben (uden supplementet Gepackträger & Bote vælger mange dog ikke at have en våbenbærer, da disses Trefferpunkte simpelthen er for ringe).

Professionen Udforsker er for de spillere, der gerne vil have en karakter, der er god til at tegne kort, undersøge steder og finde rundt i dem. Udforskere er gode til at udforske ruiner, lære byer at kende og finde vej gennem jungler. De har gode sanser, er gode til at modstå sygdomme og gifte, og de kan ofte gå uset, når det er nødvendigt. I kampe holder udforskeren sig gerne i baggrunden, og her lader han de andres rifler, men bliver det nødvendigt kan han sagtens svinge en økse eller stikke med en kniv.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Eventyrere & Elefanter, Hjemmelavede spil, Rollespil. Bogmærk permalinket.

12 svar til [E&E] Professioner i rollespillet Elefanter & Eventyrere

 1. Johs siger:

  I gilderne gik de godt nok ikke så meget op i Game balance. Hvorfor skulle man vælge deltager fremfor eventyrer?

  Like

 2. troelsken siger:

  Nogen SKAL jo spille cleric… 😉

  Like

 3. Kristoffer Apollo siger:

  Det lyder fint. 🙂

  Kan man ikke spille Boy?

  Like

 4. troelsken siger:

  “Boy”?!? E&E er et rollespil for hvide mennesker! 😛

  Like

 5. Morten Greis siger:

  Jeps, Troels rammer plet. Karakterer i E&E er ikke bærere eller “Boys” men hvide europæere.

  Like

 6. Jeg elsker de her stemningsindlæg omkring E&E.

  Men jeg bliver også meget i tvivl om hvad scenariet i bund og grund kommer til at handle om. Var den originale ide ikke, at udforske det at spille rollespil om, at man spiller rollespil? Og lege med “plotløsning” på flere planer; både blandt spillerne, de rollespillere som spillerne spiller og de roller som de rollespiller som spillerne spiller spiller? Og hvis det er korrekt, er det så stadig den originale plan?

  Med det du poster virker det lidt som om fokus har skiftet – men på den anden side er der jo ingen der siger, at det du poster er repræsentativt for det scenariet handler om.

  Like

 7. Johs siger:

  Jeg synes det med den dårlige game balance og forstod det ikke helt, men så fandt jeg Jonas A. Hansens universitetsspeciale “Fra Elefanter & Eventyrere til Oplysningsspil – Game balance og demokrati i to historiske rollespilparadigmer” fra 1985.

  Hansen skriver:
  “Professionen Ekspeditionsdeltager var socialt og systemmæssigt så svag en profession at man ofte så ekspeditionshold der bestod af Ekspeditionsleder, Eventyrer, Jagtmester og Udforsker. Og i mindre omfang Missionærer, Universitetsdoktorer, Adelsmænd, Botanister… Ekspeditioner uden deltager… En grund til at Ekspeditionsdeltageren var så svag er at det var den eneste profession der var tilladt at spille for kvinder.” (s. 15).

  På side 16-17 kommer Hansen ind på at man “i flere landsdele” indførte lokale regler om at et ekspeditionshold som minimum skulle rumme en Ekspeditionsdeltager. I den del af specialet er han dog ret karrig med kildehenviserne og i specialet fokusere han generelt på de såkaldte oplysningsspil der åbenbart ændrede rollespillet radikalt, men kun blev spillet i et meget lille omfang her hjemme.

  Jeg ved ikke hvor troværdig Jonas A. Hansens speciale er. Hvad tror du Morten?

  Like

 8. Morten Greis siger:

  Hej Johs,

  Tak for henvisningen. Jeg har flere gange overvejet at tage hente specialet hjem og få det læst, men ombestemte mig hver gang, fordi jeg antog, at det hovedsageligt havde forholdet mellem skolereformerne og rollespil at gøre.

  Jonas A. Hansens point er interessant, fordi den ikke stemmer overens med den protokol, som jeg har arbejdet med. På Køge Byhistorisk Arkiv har de Køge Rollespillergildes protokoller af hvilke, man kan se, at der er kvindelige spillere med andre professioner. I et tilfælde er der ligefrem en kvindelig spiller, hvis karakter har professionen Ekspeditionsleder. Årsagen i hendes tilfælde lader til at være, at hun er den med højest stand i gruppen.

  Det bringer mig så til specialets pointe, og jeg tror her, at Hansen overser, at den type restriktioner, han har fat i der, faktisk først kommer med Grundlovens indførsel, idet at da man tildeler folk stemmeret, kommer der et behov for at regulere, hvem der har denne ret, hvilket udelukker kvinderne. Det skaber en situation, som flyder over i andre områder, såsom kvinders ret til at spille bestemte professioner i rollespil.

  Det forklarer selvfølgelig ikke, hvorfor professionen er minder stærk end andre, men her vil jeg henvise til Peter Henningsens tese, som han fremførte i artiklen “Håndværkstraditionerne bag Elefanter & Eventyrere” i Folkloristisk selskabs årsskrift IV, 1991, s. 23-27, hvor han argumenterer for, at de oprindelige ekspeditioner i E&E blev udformet til at afspejle de tyske håndværks sammensætning, således at Ekspeditionslederen svarer til mester og Ekspeditionsdeltageren til svend. Det er uklart, hvem der i denne model om nogen skulle være lærling, omend Henningsen drister sig til at overveje om bærerne svarer til lærlinge eller ufaglærte. Svagheden ved den tese er, at vi ikke kender designprincipperne bag E&E, og det forbliver derved ren spekulation, om de to ekspeditionsprofessioner afspejler håndværksgilderne.

  Like

 9. Morten Greis siger:

  @ Kåre: Ideen med indlæggene er en slags generel verdensbygning, da jeg vil bruge E&E til flere scenarier. På nuværende tidspunkt er E&E: Elefantens stødtand på vej til Con2, E&E: Frænder og landsmænd til Vintersol og E&E til Fastaval. Hvert af disse scenarier leger med forholdet mellem rollespillerne og mellem deres karakterer, og den måde tingene bevæger sig mellem de to planer på.

  Til Viking-Con vil jeg også gerne præsentere et E&E, og det bliver muligvis E&E: Manden, der fandt Gud eller E&E: Den dæmoniske bog. Sidstnævnte omhandler et heist foretaget på in-game og out-game, mens førstnævnte leger med magi og religion i og uden for spil – og på sin vis leger med de sære tanker, som Porup gjorde sig i hans mærkelige bog om magi og rollespil.

  Så overordnet set skulle min oprindelige plan meget gerne stadig holde.

  Like

 10. Elias Helfer siger:

  Hej Morten,

  Nu kan jeg se at andre har kommenteret på proffessionen “ekspeditionsdeltager.” Men jeg synes, der er noget tematisk sært ved at bruge den betegnelse. For jagtmesteren er vel også ekspeditionsdeltager. Og “Ekspeditionsdeltager” siger ikke noget om, hvad det er, han kan i ekspeditionen.

  Når man tænker på Niebuhrs rejse, mangler der til gengæld en Medicus – eller hvad man nu vil kalde ham.

  Like

 11. Morten Greis siger:

  Hej Elias,
  Ekspeditionsdeltageren er tænkt som et menigt medlem, der besidder en lang række vigtige støtteevner, der supplerer resten af ekspeditionen. Til gengæld er denne ikke specialiseret, som de andre eller besidder nogen særlig betegnelse. På sin vis professionen at betragte som en lærling til ekspeditionslederen, som jeg henviser til i min foregående kommentar. Ydermere skal det også afspejle, at E&E ikke er et gennembalanceret system, som f.eks. de senere versioner af (A)D&D er det. I selve E&E-scenarierne kommer man ikke til spilmekanisk at stå værre med den profession end med de andre.

  Like

 12. Pingback: Introduktion til Elefanter & Eventyrere | Stemmen fra ådalen

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.