[E&E] Danske folkeminder om rollespil

Jeg kan denne gang præsentere en række blandede historier, som jeg har hentet fra Foreningen Danmarks folkeminder igennem 25 Aar ved Hans Ellekilde, Det Schønbergske Forlag 1933 og Fra Dansk Folkemindesamling IX. Meddelelser og Optegnelser ved Hjalmar Bjerregaard, Det Schønbergske Forlag 1929.

Jeg har tidligere præsenteret et par danske folkeminder om rollespil her. Her har jeg præsenteret andre historier fra Hans Ellekildes samling.

I Nutiden fortælles samme sagn af Parcellist Laurits Hansens Hustru Christine i Stenstrup, der kender Sagnet fra sit Barndomshjem i Gudmindrup (f. 14/7 1860). Det var Manden fra Matr. 6 i G., som kørte forbi Himmelhøv, hvor Troldene dansede og brændte Blus under den, der hørte ordene: “Nu faldt Skot i Ilden!” De hører hjemme den gamle Trold, der er ved at stjæle Øl i Kælderen, udbryde: “Faldt Skot i Ilden, saa maa jeg hjem!” Han glemmer i Forskrækkelsen en Messingkeddel, der var paa Gaarden, Gudmindrup Matr. 6, i mange Aar, men siden skal være kommet til Klint (HS. 56).

Det til Stenstrup Troldestue (S.70, Fig. 42, 48) knyttede Sagn lyder saaledes: “Da min Bedstefader ved Midnatstid kørte forbi Højen, saa han, at den stod på fire gloende Pæle, og at Trolde og Troldkvinder dansede derinde. […]

Paa Stevns berettes det, at Manden til Himmellev Gaard en aften han kørte forbi Maglehøj, som da stod paa gloende Pæle. Her bød Ellefolket ham ind og ved Højbordet sad Ellekongen og spillede Rollespil. Han rakte Manden sine Terninger, men han smed dem straks i sit Raflebæger og gjorde Korsets Tegn over dem. Begge Terninger sprak, og Højen skælvede, og straks for Ellefolket Manden i Hælene, da han stak af. De forfulgte ham til Magleby Kirkegaard, men da Manden var kommet inden for Muren, opgave de at forfølge ham. Man kan stadig se Mærket i Muren, hvor Ellekongen smed sine gloende Terninger efter Manden.

Niels Larsen i Ebbeløkke, f. 24/7 1826, der havde været på Odden, hører paa Hjemvejen ved Knartens Banke Hestetrampen vender sig og ser en Rytter med Chemilie paa. Rytteren siger: “Vil du lede, skal du lede mellem Blavten og Knolden”. Han red i Skridtgang, men efter ham kom et Følge i Galop, uden dog at kunne indhente ham.

I Stuelængen, hed det, var der en Dør ud imod Højby Sø, og den maatte de ikke mure til, for Kong Valdemar skulde ride der igennem (LA. 370). Laurits Jensen meddeler 1912, at Kong Valdemar ogsaa har jaget med Hunde og Heste i denne Gaard. Ja, man siger, man kunde se Sporene af Heste og Hunde i Gulvsandet i Øverstestuen. De fartede nemlig igennem Stuen, og en Dør i Gavlen ud til Holte Bakke kunde af den Grund aldrig staa lukket om Natten. Dernæst havde Kong Valdemar sin Færd langs Højby Sø, sandsynligvis til Drøsselholm (HA, 44m sml. T. Gr. 1913 efter Jørgen Jensen i E., f. 3/9 1841, d. 30/7 9122): Der var to Døre paa Gaarden, før den blev bygget om, en Havedør i Nord. De sagde, at Kong Valdemar red igennem Gaarden.

I Karise fortælles det, at Kong Valdemar og hans to sorte Hunde om natten kommer ridende af vejen mod Køge, og han spørger dem, han møder undervejs, om de kan løse hans Regeltvist. En Rollespiller fra Dalby svarede paa hans Spørgsmaal, og han skænkede derfor Manden to Terninger af Guld, men de brændte sig gennem hans Haand for de var af brændende Kul, og Rytteren var Fanden selv.

Fra Borup stammer Historien om Manden, der spillede Rollespil med Fanden selv. Dorotea Christensen, f. 19/6 1854, beretter, at i Borup var der en Rollespiller, der en Nat i Kirken efter Midnat spillede Rollespil om Mandens og hans Charakters Sjæl, men Manden kunde diskutere Regler til den lyse Morgen, hvor Præsten slog Døren op og brølede: “Det staar paa Side 72”, og saa maatte Fanden stikke af, og man har siden kaldt den Side for “Præstens Redning”. I Kulerup ved Borup siger man, at Side 72 er den Salvede Side, da Siden er Reglerne for Hedningers Daab.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Eventyrere & Elefanter, Folketro, Rollespil. Bogmærk permalinket.

3 svar til [E&E] Danske folkeminder om rollespil

 1. johsbusted siger:

  Fantastisk!
  Jeg forstår ikke helt historien om “Nu faldt Skot i Ilden!”.
  Men jeg er vild Karisefortællingen om Kong Valdemar- det er en sej omskrivning af Den Vilde Jagt.
  .

  Like

 2. Morten Greis siger:

  Historien om Skot eller Skrat, der falder i ilden, er en historie i mange varianter. En anden er om en mand, der ude og gå hører pludselig en klagen over at NN er død. Hjemme fortæller han det til sin kone, og pludselig udbryder en stemme (fra en dværg eller nisse) “er NN død?! Så må jeg straks af sted”, og historien med Skot er meget det samme. En mand hører en klagen over, at Skot er falden i ilden, og da han kommer hjem og fortæller konen det, etc.

  Den vilde jagt er fascinerende, og jeg har alle dage været fascineret af, at man nogle steder sætter kong Valdemar (eller kong Wolmer) i stedet for Den vilde jæger.

  Like

 3. Pingback: Introduktion til Elefanter & Eventyrere | Stemmen fra ådalen

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.