[E&E] SpielMeister H.F.Z. Thausens spilhold

Ud fra Køge rollespillergildes skrå har jeg kunne sammensætte dette spilhold. Holdets sammensætning er baseret på efterretninger i perioden 1807-1814, og det er derfor vanskeligt at sige med sikkerhed, hvorledes gruppen ser ud på en bestemt dato i perioden, da dette snarere er en slags gennemsnit over en længere periode.

Det er ofte vanskeligt at sammensætte spilgrupper i gilderne i mindre købstæder, som f.eks. Køge, da de ikke har samme tradition som København, Roskilde eller Odense for at føre oversigter over spilholdene.

Erik Søgaard, gildespiller

Søgaard er noget af det tætteste, vi kommer på en første generations rollespiller. Han er registreret allerede i 1780’erne som rollespiller, og han har for det årstal, jeg arbejder med (1810), været aktiv rollespiller i omkring 25 år.

Søgaard har opnået sin status som gildespiller gennem anciennitet og ikke gennem sine færdigheder. Han var ingen ung mand, da han begyndte at spille rollespil, og han er godt oppe i årene nu (ifølge Køges kirkebog gik han bort i 1815). Han er altid en regelrevision bagud, hvis han ikke ligefrem refererer til 1774-udgaven af E&E.

Erik Søgaard er fyldt med historier fra sine tidligere karakterers eventyr, og han sidder ofte i gildestuen, hvor han frejdigt genfortæller sine ekspeditioner, og han er en succes ved gildets julestuer for de små.

Alfred Skovlund Petersen, gildemand

Alfred er en af de kilder, der er til at kortlægge Køge gildes historie, men samtidig er han selv svær at skrive historien om, da han var sekretær i gildet, og han afslører meget lidt om sig selv.

Alfred er en flittig gildemand, der holder gildets papirer i orden, og han er samtidig også ferm til at holde styr på sin egen spilgruppes protokoller, men det meget gildearbejde griber ofte ind i hans eget spilleri, og ofte er han travlt optaget med papirarbejde, hvilket griber forstyrrende ind i hans spil-

Havnefoged Wolfgangs søn, Matthias

Wolfgang har en drøm om at sikre sin yngste søn en plads i rollespillergildet som gildespiller. Matthias er imidlertid ingen kompetent rollespiller, og hans succes er pt. båret af hans rundhåndede brug af vold og hans evne til levere indsmuglede baltiske ravterninger.

Matthias bruger desuden supplementer, som hans fader har erhvervet fra baltiske sømænd, hvilket har resulteret i, at Matthias’ karakter råder over aparte udstyr.

Joseph Wuttke, Bødkersvend

Nede langs Køge å ligger der flere værksteder, blandt andet to tøndemagerværksteder, som leverer tønder til Køge havn. På det ene af disse værksteder arbejder Joseph Wuttke, som er indvandret fra Pommern og er af blandet tysk-polsk ophav.

Han oplært og uddannet i Tyskland, og har taget sin gode tyske erfaringer til Danmark, som har gjort ham til en eftertragtet bødkersvend. Imidlertid har han ikke selv den store interesse i at være bødker, da han er faldet for rollespillets charme, og han bruger nu sine arbejdstimer til i en lind strøm på gebrokkent dansk at berette om sine oplevelser i Afrikas vildnis for hans kolleger.

H.F.Z. Thausen, SpielMeister

Hr. Thausen er indvandret fra Slesvig, hvor han er barn af en slægt af danske, tyske og frisiske storbønder, der har klaret sig godt gennem handel over Nordsøen. I Køge var der en ledig plads som SpielMeister, da Hr. Thausen ikke kunne få en plads i Roskilde Rollespillergilde.

Ifølge Køge Rollespillergildes fortegnelse over H.F.Z. Thausens ejendele ved hans død i 1833, er han i besiddelse af supplementet Mensch und Gorilla, som i dag betegnes som en spøgelsespublikation, da der er tvivl om, hvorvidt værket nogensinde har eksisteret. Visse rollespilspublikationer var så små, at samtlige eksemplarer er gået tabt, og de kendes kun gennem omtaler. Mensch und Gorilla er et sådan værk, og det er uklart, om der er tale om Hr. Thausens egne noter, f.eks. et scenarie med den titel, eller om det er et supplement.

Jeg har tidligere beskrevet Johannes Enghøjs spilhold.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Eventyrere & Elefanter, Rollespil. Bogmærk permalinket.

5 svar til [E&E] SpielMeister H.F.Z. Thausens spilhold

 1. Kristoffer Apollo siger:

  Mensch und Gorilla – sejt! Var der regler for hvide gorillaer og gorillakonger i det?

  Jeg formoder, at “Auf Abenteuer in der Wildnis” er en anden sådan spøgelsespublikation?

  Like

 2. Morten Greis siger:

  Jeg tror det, for ifølge Roskilde Rollespillergildes protokoller afhændede Erik Søgaards karakter en række hvide gorilleskind til en rollespiller fra Roskilde, og der er omtalt en gorillakonge i forbindelse med Mensch und Gorilla.

  Auf Abenteuer in der Wildnis er ganske korrekt et andet godt eksempel på en spøgelsespublikation. Godt spottet! 😀

  Like

 3. Vi er her paa sporet af den kommende Paaske-Begivenheds Gildespillerroller, antages det?

  E&E tegner ubenægteligen til at danne en af hin traditionsbefængte Rollespilssynodes hæderbekronede Toppunkter, hvortil der bør henses med meget store Forventninger…

  :o]

  -M

  Like

 4. Pingback: [E&E] SpielMeister A. Wissing-Brockdorfs spilhold | Stemmen fra ådalen

 5. Pingback: Introduktion til Elefanter & Eventyrere | Stemmen fra ådalen

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.