Spieltage 2012 eller EssenMessen – runde 4

Så er jeg hjemvendt og nogenlunde afslappet efter en lille smuttur til Tyskland for at kigge på brætspil, rollespil og det, som hører til, og der er ikke så lidt at kigge på. Verdens største spilmesse eller noget deromkring for ikke-digitale spil har meget at byde på, og der er massevis af boder og spiltestområder, og et mylder af folk fra cosplayers til punkere til hr og fru Tyskland med børnene.

Hundredvis af nye spil og sandsynligvis tusindvis af brætspil, supplementer, udvidelser og tilbehør, foruden stabler af rollespil og tonsvis af grej til live-rollespil. Spieltage har det hele, foruden sin mini-tegneserie messe, merchandize og cosplayers. Der er i alle fald rigeligt at se på, få prøvet, undersøge og opstøve sjældne versioner, obskure titler og gode tilbud.

Nys hjemvendt med en favnfuld brætspil, en håndfuld terninger og nogle rollespilsbøger – nemlig Night’s Black Agents og et par supplementer til Eclipse Phase.

Eclipse Phase er et relativt traditionelt rollespilssystem anbragt i et transhuman science fiction-univers – men hvor det adskiller sig fra GURPS’ Transhuman Space er ved dets horror-tema bygget op over en organisation, der skal beskytte menneskeheden i sin transhumane form mod trusler af en sådan natur, som kan udrydde menneskeheden. I modsætning til Transhuman Space har Eclipse Phase således en mere lettilgængelig anvendelse end sin setting end Transhuman Space, der har alt for stor og vidtstrakt et univers til at udforske “What is human?”, som ellers er et yderst spændende koncept. Jeg har tidligere leget med Transhuman Space-universet, og det kan ske, at jeg vender tilbage transhuman science fiction-genren gennem Eclipse Phase, men måske tilknyttet science fiction horror indie-rollespillet Machine Zeit? Men lige nu venter så mange andre kampagner: Spelljammer med AD&D 2nd ed., Delta Green: Next Generation med de hjemmebryggede regler, D&D Next-spiltesten udsat for oldie-scenarier (N1: Against the Cult of the Reptile God fra 1982), Troldmandskampagnen, The One Ring – runde 2, foruden mine planer om at realisere en Fading Suns-kampagne (og nu er 3rd edition netop blevet udgivet, men det er desværre ‘bare’ en videreudvikling af et traditionelt system, og derfor ikke så interessant igen). Og så er der Night’s Black Agents af Kenneth Hite.

Night’s Black Agents er et Gumshoe-baseret system i lighed med Ashen Stars og Bookhounds of London, men denne gang er et det thrillers møder vampyrkonspirationer. Rammefortællingen er ret enkel, men også ganske forunderlig. Du er en eks-agent, der gennem en periode har arbejdet i Europa for organisationen, måske ikke helt legalt, men det betaler godt, og du kan bruge alle de færdigheder, du lærte som efterretningsagent. Så en dag opdager du, at ‘organisationens’ bagmænd er vampyrer, og de mener, du har opdaget for meget. Her begynder spillet.

Det gode ved NBA er dens klare rammehistorie koblet med dens fleksibilitet, da systemet både mekanisk og stemningsmæssigt ligger op til, at man skal tilpasse det efter den type thriller, man gerne vil spille – er det mere Bond end Bourne, er det Three Days of the Condor eller er det en Tom Clancy techthriller? Tilsvarende lægges der op til, at man skal designe sine vampyrer (naturlige eller overnaturlige væsner, jordiske eller udenjordiske etc.?), og knytte en konspirationsmodel til dem, som agenterne – der nu er ‘burned’ af organisationen – skal nedlægge. På den ene side bruger systemet Gumshoe-systemet, som jeg har det ambivalent med, omend jeg finder dets brug af automatiske spor brugbart, men jeg er noget i tvivl om dets brug af tematiske kampregler, om det egentlig fungerer, og jeg er fristet af at hacke det til noget hurtigere. Jeg er ret spændt på at se nærmere på systemet, dets måder at bruge investigation og thriller-genren på spilmekanisk og sammenligne det med Delta Green-kampagnen. Alt i alt venter der meget spil forude, nu gælder det bare at finde tiden til det.

På ønskelisten over ting jeg gerne vil finde tid til at spille er også svenske Svavelvinter, foruden førnævnte Machine Zeit, samt et ønske om spille Paranoia igen (særligt siden jeg sidste år på Essen fik opdateret min samling af Paranoia-bøger) og diverse andre ting.

Og nårh ja, så er der selvfølgelig også alle de nye brætspil fra Essen … og foruden de nye spiloplevelser, så frister det også til lidt brætspilsdesign.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Brætspil, Con, Rollespil. Bogmærk permalinket.

Et svar til Spieltage 2012 eller EssenMessen – runde 4

  1. Pingback: [Brætspil] Strøtanker om at lave et brætspil | Stemmen fra ådalen

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.