Skyggespillerne

Hvor mange spiller rollespil?

Vi kan tælle alle børnene, der går til live-rollespil i foreninger. Vi kan tælle foreningernes medlemmer, men hvad med dem, der spiller live-rollespil i fritidshjemmene, eller som organiserer deres egne live-rollespil uden at have en forening bag sig?

Så hvor mange spiller rollespil?

Vi kan tælle dem, der er medlemmer af foreningerne, og som kommer i foreningernes lokaler for at spille bord-rollespil. Vi kan tælle dem, der kommer på connerne. Vi kan tælle antallet af brugere af facebook-gruppen rpgforum.dk.

Men når nu det kun er spilleder, der tager på Viking-Con, og når nu det kun er halvdelen af gruppen, der tager på Fastaval, og når nu det kun er i ungdomsskolen, man spiller rollespil, eller hvis man nu bare er fire gutter, der sidder derhjemme og spiller, eller hvis man nu er fire gutter, som plejede at gøre det, men nu kun gør det fire gange om året på udvalgte lørdage, hvor mange rollespillere er der så?

Skyggespillerne

Rollespil er rigt på skyggespillere, da vi kun kan tælle dem, som sidder i foreningerne, dem som er på de større facebook-grupper eller hjemmesidefora, og dem, som kommer på connerne, og dem, som skriver blogge om rollespil, og netop fordi de rager op i landskabet, kan man se de findes, og de er i netværk med hinanden, hvilket kan ses, hvis man spiller d6 degrees of baconite, hvor man konstant render ind i rollespillere.

Men hvis man nu ikke gør det. Hvis man nu spillede rollespil i ungdomsskolen, og nu er gammel til at gå der, hvad så? Hvis man spillede sammen i gymnasiet, men nu er flyttet til Aalborg, Aarhus, Odense eller København, hvad så? Hvis man nu spillede sammen med gutterne fra fordums tid, men man vil gerne spille mere end fire gange om året, hvad da?

Jeg står i en situation, hvor jeg ser en del af skyggespillerne. Gutterne, der mødes fire gange om året, hende, der er flyttet til København, og ham, der spillede i ungdomsskolen, og ingen af dem ved, hvor de skal finde nogen at spille med. Spilbutikkerne er de fysiske steder i landskabet, hvor man kan gå hen og se sig om efter spil.

Havde jeg ikke min position, ville jeg aldrig få øje på skyggespillerne. Jeg har længe vist, de var der, for på connerne kan man møde folk, der repræsenterer hele grupper, hvor netop den ene er ham (typisk en ham, nemlig), der er taget på con, og når man kigger forbi i Fantask eller Faraos cigarer for at nævne to spilbutikker, render man ind i folk, som åbenlyst er rollespillere, men også spillere, som ikke har nogen berøring med de organiserede spillere (foreninger/conner/netværk).

Rollespillere, som mister deres rollespilsgruppe eller som søger nye rollespillere har svært ved at finde dem, og nogle af dem ender med at spørge sig for i butikkerne. Herfra peger jeg dem følgende steder hen:

Ulempen er at jeg sjældent har et kort fra foreninger eller noget tilsvarende (Avalon i KBH har været flinke at give mig en stak kort, så de får alle de rollespillere, jeg peger i retning af specifikke foreninger i Københavnsområdet – har du en forening, har jeg gerne kort for jeres forening liggende).

PS. brætspillerne er næsten værre, for de har færre foreninger, eller de mødes og spiller via rollespilsforeningerne eller gennem uformelle netværk. Jeg får således også mange forespørgsler på, hvor man kan finde nogen at spille brætspil med, og det er heller ikke let pege dem de rette steder hen.

Blandt de mulige steder er

PPS. skulle en landsforening f.eks. som Bifrost savne at have et projekt, kunne jeg godt tænke mig, at landsforeningen opbyggede et opslagstavleprojekt, hvor foreninger og spillere kan efterlyse og finde hinanden, gerne en fin, specialiseret opslagstavle, der kan hænges op i spilbutikker, kulturhuse og andre relevante steder. Desuden er det aspekt, som gerne måtte udbygges i stærkere form på rollespil.dk Nina Essendrop har lavet foreningslisterne, som er et rigtig godt sted at begynde, men der kan bruges mere.

Fyr løs med links til foreninger, netværk og steder, hvor der kan spilles bordrollespil og brætspil, og forslag til, hvorledes man kan hjælpe folk til mere spil.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “Skyggespillerne

 1. I den rollespilssfære jeg bevæger mig i, der kan jeg tælle 9 spillere (fordelt over to grupper) foruden mig selv, og der er jeg den eneste som er “udadvendt” og som forsøger at engagere mig i rollespilsmiljøet – dette fx via min blog og alene deltagelse på VikingCon i år (var spiller og spilleder). Så ja, du har fuldstændig ret i, at der må være (er) virkelig mange skyggespillere.

  Jeg selv og min gruppe savner rpgforum. Det var en simpel platform der faciliterede mange små elementer ved ens hobby – og opslagstavlen var fantastisk. Jeg synes derimod ikke rollespil.dk siger mig noget, den er for mit vedkommende alt for live-orienteret. Desværre.

  At begå sig i foreningsmiljøet kræver at man er typen for dette, tror jeg. Jeg har forsøgt, og det er fx ikke det jeg søger ved min hobby.

  Jeg synes også blogindlæggene via alexandria er blevet færre. Det er de samme som skriver. Hvor er fx PlanB blevet af? Hvordan får vi motiveret flere til at skrive (igen). Hvad med en fælles juleblog i år fx?

  Kunne man arrangere en fredagsbar ude i byen hver 2. måned i de enkelte byer (København, Roskilde, Odense, Aarhus, Aalborg osv.) som ikke havde islæt af foreningsmiljø over sig?

  Jeg skal på arbejde nu, så har ikke tid til flere idéer 🙂 …Men interessant indlæg, Morten.

  Like

 2. Hvad er det der ikke tiltaler dig ved foreningsmiljøet? jeg sprøger fordi jeg er fra Avalon og synes det er et godt tilbud, så hvis det var noget vi kunne gøre for at appellere til flere vil jeg meget gerne finde ud af det.

  Like

 3. Foreningsmiljøet er absolut et godt tilbud, ingen tvivl. Jeg mener samtidig at der er et stort spring imellem rollespil i privatregi og i foreningsregi.

  Jeg mener helt klart at danske rollespilsforeninger rummer et væsentligt større potentiale end de udlever. Jeg fornemmer de lever deres egen lille tilværelse, og har gjort dette i mange år, uden at være særlig proaktive.

  Jeg mener, at danske foreninger fx bør være mere ambitiøse i deres fortolkning af deres rolle og gøre sig selv til en integritet indenfor vores miljø, ved fx:
  – Sikre sig rettigheder til udgivelser af bøger før de udkommer, for at skrive en anmeldelse til lokale markeder (DK)
  – Være officielt tilstede med meninger, tanker og generelt med nyt om hvad trendsene er i det danske spilmiljø via blogs fx (alexandria)
  – Skabe broer til andre lokale foreninger i Danmark – og evt. Skandinavien
  – Lave en YouTube channel med deres arrangementer, nyheder m.m.
  – Generere en nyhedsmail som udkommer hver 2. måned eller lign. til interesserede
  – Have bedre styr på interne processer (særlig spil- og holdplanlægning)
  – Have en mere åben profil for nye

  Jeg ved, at de som styrer de danske foreninger gør dette af egen fri vilje og allerede gør et stort arbejde, plus at de har andre gøremål ved siden af… Men alligevel 🙂

  Like

 4. Jeg har engang været meget forenigns-aktiv, men er det ikke mere. Er i to grupper af rollespillere. I den ene er vi tre som tager lidt på con (to af os på Viking Con, en anden på Fatastal). De tre andre bruger ikke miljøet til noget. I den anden gruppe er der to som er foreningsaktive, en som er det en engang-imellem, en som tager på Fastaval, og en som slet ikke gør nogle af delene. Der er en fra hver gruppe, der udover Fastaval (sjovt sammenfald) også bruger Bastard Cafe.
  Derudover har en hold på ungdomsskolen med 9 knægte, og i fritidsklubben er der yderligere 10-12 unger der spiller rollespil. Ingen af dem er i kontakt med miljøet.

  Like

 5. Hej folkens,

  Tak for bemærkninger og kommentarer. Det er interessant at se, hvor let man kan remse sine egne skyggespillere op. Jeg spiller selv i flere grupper, hvoraf spillerne enten alle eller nogle kommer på conner, og nogen kommer enten på VC, Fastaval eller Con2, mens andre ikke gør. Størstedelen er ikke organiseret i foreninger (jeg tæller f.eks. ikke medlemsskab af foreningen Alea, da det er pro forma i forbindelse med deltagelse på FV). Samtidig med mindres jeg også mine år som ungdomsskolelærer i 90’erne, hvor jeg underviste store flokke unge knægte (og piger) i rollespil og brætspil – nogle kom på ekskursion til Fastaval, men siden jeg forlod stillingen, er det et fåtal af de elever, jeg møder på connerne eller på anden vis oplever spillene rollespil (og sandt at sige aner jeg ikke, hvor mange stadig gør det, selvom min nuværende position har bragt mig i kontakt med et par stykker, så ikke alle har forladt rollespillet).

  @ Rasmus: Det er nogle gode forslag, du kommer med i din kommentar til, hvorledes foreninger kan gøre noget. Jeg er mere eller mindre enig med dig i, at det ville være rart, hvis foreningerne foreninger fremviste deres indre liv i større omfang, end de gør nu. Det rammer desværre ind i det sædvanlige problem med at forlange mere af de aktive frivillige i foreningerne, hvilket almindeligvis ikke er rimeligt at gøre, da de frivillige som regel allerede gør et stort stykke arbejde i forvejen, og det bliver nok op ad bakke på den front.

  Angående planB, så ligger bloggen i en slumrende tilstand, da en god del af os i planB-skaren har haft travle tider. Jeg har dog en forhåbning om at vække bloggen til live med en serie indlæg om D&D og filosofi.
  Derudover har blogland altid sine op og nedgangstider, men det ville være rart med flere bloggere. Taget i betragtning af, hvor mange der spiller rollespil, ville det være rart om flere bloggede om deres oplevelser og tanker.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: