[1. dec] Monstret bag lågen

Velkommen til den første låge i den irregulære julekalender, hvor jeg vil forsøge at holde indholdet stabilt men tilfældigt.

Med fumlende fingre flås første låge op, og mens pappet skrælles af kalenderens overflade, da den forbistrede låge ikke er udstandset korrekt, afsløres en hæslig wight.

Et frygtet monster i Dungeons & Dragons, da denne bestialske dødning kan dræne livet af folk – eller rettere den røver livskraft i form af levels, hvilket er et af spillets mest dyrebare økonomier – og spillere frygter dens greb, mens spilledere vånder sig over, hvor meget af deres spil, der skal skrues tilbage til at matche de levels, spillerne nu er på.

Men hvad er en wight for noget? Hvilken diabolsk folklore har udtænkt et natligt monster, der røver livet af folk? Kan det skyldes en sproglig misforståelse?

I Ringenes Herre, er der en række gravhøje, som er beboet af The Barrow Wight (og du kun set filmene, så har du ikke set The Barrow Wight, for da Tom Bombadil forsvandt ud af historien, gjorde den det også – så derfor slæber Aragorn på mystisk vis rundt med en hobbitsværd), som fanger vore hobbithelte og slæber dem ind i sin gravhøj, som er fyldt med skatte.

At beboerne i gravhøje er farlige ved vi fra de islandske sagaer, hvor flere gravhøje er beboet af monstrøse dødninge, som vogter over deres gravgaver, og tager sig en dyr pris for at blive besøgt. Dem har Tolkien trukket ind i Ringenes herre, og dem kaldte han ‘folket fra gravhøjene’ eller gravhøjsfolket, for det er, hvad wight betyder, altså folk/person/mand, men det var Gygax ikke opmærksom på, så dette oldgamle ord der gennem århundreder har båret betydningen folk, skiftede sådan cirka inden for den sidste generation til betydningen dødning eller udød, der evt. kan dræne livet af de levende, da alle fantasy-entusiaster skrev af efter Gygax og D&D.

Og sådan udvikler sprog sig.

 

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: