[7. dec.] Et meget gammelt, dansk rollespil – kan du gætte det?

Svaret er Med ild og sværd – et rollespil udarbejdet af Jørn Eriksen 1984.

IMAG0008

Et større billede af teksten på forsiden:

IMAG0009

(en stor tak til Thomas Winther for at have bevaret dette værdifulde dokument og siden overladt det i min varetægt.)

Her er så første side i heftet:

IMAG0010 (1)

Og nu kommer første side i større format, så der er en chance for at kunne læse med:

IMAG0011 (1)  IMAG0012 (1)IMAG0013 (1)

En del af charmen ved Med ild og sværd er, at det er holdt på dansk hele vejen igennem. Forfatteren har gjort en dyd ud af at oversætte rollespilsbetegnelserne til danske udtryk.

Reglerne er ikke meget andet end karakterskabelse, formularer og så komplekse kampregler. Karakterskabelse er lidt sjovt, idet man ruller som det første på en tabel for at se, hvad race og køn ens karakter har. Chancen for at spille kvinde er langt, langt mindre end for at spille mand, f.eks. har man 60% chance for mandligt menneske, men kun 19% chance for kvindeligt menneske. Chancen for halving er henholdsvis 2 og 1%.

Dernæst ruller man for at fastsætte karakterens relative højde og vægt (om man er svær eller let), dernæst rulles for den faktiske højde og vægt på en tabel betinget af, om man er svær eller let, og der rulles for livspoint. Der næst rulles der for de 8 evner med 3t6 på meget klassisk D&D-klon-vis. Sammenlignet med D&D er dex splittet op i behændighed og fingerfærdighed, mens int er blevet til intelligenskvotient og karisma er blevet til taleevne. Desuden er Magisk evne kommet til listen. Herefter kommer en sjov ting ind: Betinget af summen af de 8 evner, får man mellem 1 og 17 point at fordele på evnerne, og er summen af evnerne (inden pointene fordeles) mindre end 75, skal karakterens evner slås om.

Nu skal man så rulle for karakterens udseende med 3t6.

Efterfølgende skal styrke, behændighed og fingerfærdighed tilpasses efter karakterens vægt. Livspoint justeres af karakterens helbred og styrke, mens helbred, styrke og viljestyrke afgør udholdenhedspointene. Styrke afgør også hvilke våben, der kan bruges, og hvor stor skade man gør med en kølle. Skjoldevne formes af behændighed.

Nu skal karakteren have et navn.

Nu får karakteren udstyr og 48 ugers træning, som bruges til at hæve evnerne, f.eks. magisk evne, hvis man gerne vil kunne magi.

Den næste del af regelbogen er kamp, kamp og kamp fulgt af et endnu længere afsnit remsende formularer og flere formularer op. Efter denne lange liste er der diverse småting tilbage, lidt om magiske skatte og udstyr, forslag til eventyr (f.eks kroslagsmål eller skalpejagt på orker), men til sidst er der så afsnit D om navne, afsnit E om rollespil og afsnit F om spilmesteren. Indholdet af de tre afsnit er fascinerende, særligt siger de noget om forholdet mellem spillere og spilledere, og om billedet af rollespil i begyndelsen af 1980’erne.

IMAG0021

 

Og det var så Med ild og sværd.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “[7. dec.] Et meget gammelt, dansk rollespil – kan du gætte det?

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: