[15. dec.] Den røde æske med den røde drage

Her er en klassiker. Det er storslået eventyr, der gemmer sig i dette billede, som har præget så mange rollespillere.

Billedet har også noget helt særligt sammenligner man med omslagene på et utal af andre D&D/Pathfinder bøger. Forgængeren til den røde æske – den lilla æske – har en flok eventyrere konfronterende en grøn drage.

På de gamle AD&D 1st ed-bøger er der i det ene oplag en flok eventyrere, der plyndrer en statue, og deres ansigter er vendt mod læseren. På næste oplags forside er en troldmand omgivet af magiske kræfter i kamp med smådjævle. I anden udgaven af AD&D er en rytter på vej mod læseren (og flere ryttere bag ham er på vej i samme retning), og i den reviderede udgave er en barbar anførende en gruppe eventyrere netop trængt gennem en dør, der er mellem læseren og barbaren. I tredje udgavens tre forskellige oplag er bogens omslag et dekorativt værk, der skal forestille nærmest at komme fra selve fiktionsuniverset og være havnet i vore hænder. Fjerde udgaven er to eventyrere i dramatisk positur vendt mod læseren (og billedet hænger sammen med Dungeon Master’s Guide, hvor en vældig drage studerer sin krystalkugle og iagttager samme motiv).

Pathfinders bøger (fokuserende på de indbundne hovedværker) er med få undtagelser blik ind i en fiktionsverden, hvor heltene er opslugt af kamp med (drage-) monstre.

Men på netop den røde æske har helten ryggen til læseren, og han er vores forlængede arm (eller avatar) ind i fiktionen. Det er et bevist valg for at invitere beskueren med ind i spillet.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i absindth, D&D, OldSkool, Rollespilshistorie. Bogmærk permalinket.

3 svar til [15. dec.] Den røde æske med den røde drage

 1. troelsken siger:

  Se, nu bliver jeg helt julesentimental! *Snøft*

  Like

 2. ludofex siger:

  Det er et ret fantastisk billede. Hvis vi skal snakke dragende (og nostalgiske) rollespilsforsider, så synes jeg dog også at flere at Sværd og Trolddom-bøgerne fortjener positiv omtale. Jeg har i hvert fald altid være glad for forsiden på Ondskabens Skov og Dødens Labyrint.

  Like

 3. Morten Greis siger:

  Ondskabens skov er også en favorit hos mig, men jeg har også rigtig godt kunne lide bogen. Dødens labyrint står ikke nær så højt på listen.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.