[Con2] Tre aftener i Hinterlandet

I weekenden fandt den altid hyggelige Con2 sted arrangeret af sin ferme trio af arrangører, der har fået bygget en afslappet rollespilskongres op, hvor der finder en god del tosserier sted mellem rollespil, brætspil og spisning. Bortset fra vejret og soveforholdene er Con2 ved at blive meget, som den afslappede, hyggelige og hedengangne ConDôme (som i sin tid fandt sted juli måned på DTU, og hvor arrangørerne lånte madrasser (vistnok) fra hjemmeværnet, så alle sov blødt og behageligt, og man kunne spille rollespil til den lyse morgen (ikke så vanskeligt igen i juli måned).

På Con2 fik jeg spillet tre scenarier, som både er optakt til og spiltest af Hinterlandet på Fastaval. de tre scenarier, Aftenlandet, Morgenlandet og Skumringslandet, udspiller sig i samme region, som Hinterlandet og trækker på samme regelsystem (som pt. hedder Dungeons & Dragons næsten (D&Dn) eller næsten Dungeons & Dragons (nD&D), men jeg kan ikke bestemme mig for systemets navn.

Rollespilstitler synes at følge to traditioner. Den nyere, som er Pale Puppy-traditionen, bruger Navn:udsagngsord-form (f.eks. Elver: Forførelsen eller Dværg: Stenhugningen), mens Alliteration & Ampersand, som f.eks. Kældre & Kutyme og Katakomber & Katekismus gør brug af, er hentet fra de krigsspil, som Gygax yndede at spille, inden han udviklede D&D. Blandt danske titler finder vi i stedet Fusion, Viking, Ulvevinter og På eventyr i vildmarken.

Observationer

Jeg fik set en del til mit nye system i brug, og jeg fik set det brugt af af andre end mig selv. Ud fra erfaringerne, er der heldigvis kun lidt, der skal ændres, og resten er mest et spørgsmål om formidling af systemet.

Systemet

Generelt virker det. Kampe er hurtige, og i Aftenlandet nåede vi otte-ti kampe i løbet af fire timer, og der blev udforsket en god del rum. Systemet er hurtigt, som jeg havde håbet på.

Systemet med at tælle sår og bruge tærskler fungerer rigtigt fint. Kampe går stærkt, og der er meget mindre bogføring, når det er antallet af træffere, der skal noteres frem for den specifikke mængde skade. Det er egentlig også lettere for spillerne, da de nu skal alene holde øje med, om de dræber monstret eller giver det et sår. Kombineret med manøvrer, der påvirker et væsens tærskel, kan episke resultater opnås, da det er muligt at lave vellykkede træffere, der straks eliminerer en modstander.

Karakterskabelsen

Den tager lidt længere tid, end jeg gerne vil have den til. Det går stadig stærkt, og blandt de ting, som holder tempoet oppe, er fjernelsen af de fleste valg (af feats, skills, races, classes, equipment etc.), men transkriptionen af grej og små detaljer trækker ud. Det kan heldigvis løses ved at have præ-udfyldte ark for hver klasse, hvilket er enkelt, da alle klasser har faste basis-elementer hver især.

Dungeons

Huler er sjove, og der er noget hyggeligt ved at møde væsner, undersøge mærkværdige ting og snakke med hulernes beboere. Dungeon crawls har et nostalgisk element for ældre spillere, men selv de yngre fandt det ganske underholdende at kravle gennem huler og kaste sig over monstre.

Flere grupper, en dungeon

En af de store fornøjelser ved at flere grupper spiller samme scenarie er at høre de forskellige udfald af scenariet. Netop dungeons er skematisk opbyggede – manifesterede flow charts  om man vil – og det fører spillerne gennem parallelle serier af udfordringer, som det er sjovt at sammenligne forløbene med. Jeg er spændt på at se flere grupper sammenligne udfordringer på Fastaval.

Livspoint, niveau og eventyrpoint

Hit Points, Levels og Experience Points er tre ting, som betyder meget for spillets form. At spillernes karakterer begynder med 15-25 livspoint, og at de kan første hjælpes til at få en god bid retur efter hver skærmydsel, betød, at spillerne kunne nå langt i en dungeon, inden det blev relevant med en pause og overnatning. Den berygtede 15-minutters arbejdsdag er undgået.

Nogle spillere på Con2 spillede flere runder af Dagscyklus-landet, og de oplevede deres karakterer stige niveau, hvilket resulterede i Skumringslandets gruppe bestod af tre niveau 1-karakterer, en niveau 2-karakter og en niveau 3-karakter, og de tre forskellige niveauer fungerede fint sammen (endnu et oldschool-element med grupper med vekslende niveauer), og det forstærkede effekten af frygt hos spillerne med niveau 1-karakterer for et monster, da 4 styk Yagrais hellige slanger kastede sig over niveau 2-karakteren og med en serie succesfulde giftige bid dræbte karakteren i en runde.

Erhvervelsen af eventyrpoint ved at udforske og kortlægge rum, ved at opleve under, mysterier og fælder resulterede i, at spillerne havde det fint med at lade monstre leve, og der var en øget interesse i at snakke med monstrene. Ligeledes var spillerne også fristede til at presse på og få gennemført den rette mængde rum, inden de tog et hvil, så de kunne stige et niveau samtidig med. Det tog dertil generelt kun få øjeblikke at stige niveau for de fleste karakterer (kun de magikyndige er krævende).

Ud i ødemarken

Det betød også en del for spiloplevelsen, at hulerne indledtes med en rejse, som isolerede karaktererne fra umiddelbare forstærkninger (udstyr var ikke til at købe, lejrpladser var ikke sikre mod omstrejfende væsener) osv.

På tværs af conner

Karaktererne, der overlevede på Con2, kan genbruges på senere conner, hvor der spilles nD&D/D&Dn. Næste gang bliver det Højen med de mange døre, og så følger selve Hinterlandet.

Vil du være med?

Det er stadig muligt at deltage i udviklingen af Hinterlandet til Fastaval. Der kan bidrages med udviklingen af nye dungeons og med udviklingen af nye supplementer til regelsystemet. Skal materialet indgå i det sæt, som dommerne skal vurdere, skal jeg have det tids nok i hænde til, at det kan flettes ind i materialet inden deadline (10. feb). Hvis dommerne ikke skal vurdere det, skal materialet alene ligge klar inden Fastaval, omend tidsnok til at materialet kan fremsendes til spilledere, så de kan læse det og gøre brug af det inden Fastaval.

Du kan både være spiller og spilleder på Hinterlandet på Fastaval, da du som spilleder kun får tildelt dele af det samlede materiale, så du kender kun nogle få dungeons, og resten bliver noget, som du kan være med til at udforske.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Con2, HelCon, Hjemmebrygget D&D basic 5th, Hjemmelavede spil, OldSkool, Rollespil. Bogmærk permalinket.

3 svar til [Con2] Tre aftener i Hinterlandet

 1. Simon James Pettitt siger:

  Jeg synes nD&D, da det også vil fungere på engelsk: aD&D: almost Dungeons and Dragons, hvor imod Dungeons and Dragons almost klinger knap så godt.

  Like

 2. Kjeld siger:

  Tak for spillet, både som master og spiller.
  To forslag:
  Drop hjemrejsen. Spændingen topper når dungonen er gennemført, så er det ikke interessant at skulle spille en hjemrejse.
  Udstyr på level 2+ kan lægges fast i en tabel, som på 1. level. Så man ikke skal bruge tid på at købe udstyr.

  Like

 3. Morten Greis siger:

  Hej Kjeld,
  Tak for kommentaren, og tak for din deltagelse både som spilleder og spiller. Det var rart at få testet materialet.
  Jeg tror nok, jeg vil nedtone hjemrejsen, da den ikke har brug for at fylde det samme, som udrejse og udforskning, men mest af alt skal hjælpe spillerne til at huske på, at al udforskning sker langt hjemmefra (og det ikke er let at slæbe skatte med hjem).
  Det med udstyret vil jeg lige kigge på.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.