[brætspil] Bastardcafe – kom med og spil

København er ved at få en ny brætspilscafe, og muligvis den allerførste, som er en cafe med spil fast på programmet. Med stor entusiasme og kyndighed har Bo Thomasen sat sig for at realisere en drøm, som andre også har haft, men som Bo sætter til værks.

Bastardcafe har god kaffe, kolde øl, godt selskab og et flot udvalg af nye, spændende spil. Jeg besøgte den første bastardcafe i lørdags, og det var et særdeles hyggeligt arrangement, hvor jeg fik spillet brætspillet Rampage (mere om det nedenfor), og det med forskellige af cafeens gæster. En del kender i hinanden i forvejen fra det københavnske og jyske brætspilsmiljø, men er man ikke genert over for at gå over til et andet bord og spørge, om folk vil spille med, kan man let få prøvet forskellige spil.

Der er i de seneste år kommet et væld af nye spil. Der udkommer for tiden 800+ spil om året, og det kan være vanskeligt at følge med, hvis man er dedikeret brætspilsentusiast, og kigger man i de danske boghandlere og supermarkeder efter brætspil aner man knap nok, at der finder en rivende udvikling sted. Her kommer Bastardcafe meget praktisk ind med sit store udvalg af de seneste års største og mest spændende udgivelser, og her er muligheden for at komme til at prøve spillene.

Kom og vær med!

Der er to bastardcafeer tilbage i november, som finder sted i Huset i Magstræde, og måneden afsluttes med Bastardcafe ektravaganca, et tredages arrangement på Lygten.

Bastardcafe i Huset:

 • Lørdag d. 16. nov., kl. 12 til midnat: facebook
 • Lørdag d. 23. nov., kl. 12 til midnat: facebook

Bastardcafe ekstravaganca på Lygten:

 • Fredag d. 29. nov. – søndag d. 1. december: facebook

Du kan finde Bastardcafe på facebook og på dens hjemmeside.

Rampage!

I lørdags var jeg til Bastardcafe i Huset i Magstræde. Mens regnen faldt tungt over byen og drev mange handlende i læ under halvtage, fandt vi andre ly i det kælderlokalet med de mange spil. Her ventede velbrygget kaffe og et utal af spil. For os faldt valget på Rampage, som vi spillede tre gange med forskellige gæster i cafeen.

Rampage handler om atomare, mutant dino-drager, som skal smadre en by og æde dens indbyggere. De kravler op af bygninger og hopper dem i smadr, de blæser hinanden og folk omkuld, slynger biler gennem luften og de har forunderlige evner, som de bruger til at hærge hinanden og byen med.

Man bygger bygninger op bestående af ‘meeples’ og etage-plader, så der står fine bygninger på brættet, og man placerer fire køretøjer på brættet. Hver spiller får en særlig evne, en særlig måde at score ekstrapoint på, og en hemmelig super-evne, som kan bruges en gang i løbet af spillet.

Hver runde har man to actions, som kan være følgende:

 • Bevæge sig – man løfter sin brik væk, og knipser nu “fødderne”, som er den trædisc ens dino står på, af sted, og der hvor den ender, står ens monster nu.
 • Puste omkuld – man hviler hagen på sin figur, ånder ind og puster med fuld kraft på brættet (men falder meeples af denne eller andre årsager af spillepladen, er de undslupne, og det giver straf-effekter, så man skal være strategisk med sit pusteri).
 • Smadre bygning – står monstret ved en bygning, må man løfte den op og tabe den ned over bygningen i håbet om at vælte den omkuld.
 • Kaste bil – er man i samme region som et køretøj, må man placere bilen på toppen af sit monster og knipse den gennem luften mod bygninger og andre monstre.

Når man er færdig med sine to actions, må man spise de meeples, som er i samme region som en selv. Man kan spise 2-6 meeples alt efter hvor mange tænder, monstret har tilbage. Vælter man en modspiller omkuld, må man tage en tand fra modstanderen (det giver point), og ryder man en etage-plade for meeples, må man straks tage den (det giver point). For hver seks forskellige meeples, der ædes, får man mange point, så man jagter de forskellige typer for at optimere sit spiseri.

Behændighedsbaserede spil (dart, Dungeon Fighter, Catacombs) er som ofte drilske, fordi man ikke har så mange strategiske valg, man skal bare være ferm til at kaste, og i Dungeon Fighter følger en del held dem dette. Ikke desto mindre synes jeg, at Rampage hæver sig over snittet, dels fordi det er sjovt at vælte bygninger omkuld, og dels fordi der er en hel del valg i hvilke to handlinger, man foretager, og de er ikke så prægede af tilfædighed igen, som f.eks. i Dungeon Fighter. Man kan være rimelig sikker på, at ens monster rammer den bygning, som man taber den over (vi havde 100% succesrate), de fleste pust væltede ting og fejede meeples omkuld (80% succesrate), og kun bevægelserne rundt på brættet var lidt drilske (man nåede ikke altid så langt, man gerne ville, eller hen til bygningen, man ville smadre; det er den handling, der kræver finesse), mens bilkastene som oftest ramte noget (70% succesrate), om end ikke altid hvad man havde planlagt. Måden man scorer point på gør det samtidig interessant, fordi man skal spise en varieret kost for at vinde.

Rampage er rimeligt enkelt at gå til, og man lærer hurtigt at afkode symbolerne på kortene (for de yngre spillere er problemet kun ens hemmelige super-evne, da man skal afkode alene, men man kan evt. spille med åbne kort eller ignorere den, indtil folk mestrer engelsk). Det er et meget sjovt og meget underholdende spil.

Ses vi til Bastardcafe? Det håber, jeg vi gør.

PS. bloggen kan nu følges via facebook: Følg siden og få updates, når der er nye indlæg.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

4 kommentarer til “[brætspil] Bastardcafe – kom med og spil

 1. Det lyder som et rigtigt sjovt spil. Har du nogen ide om, hvor gammel man skal være, for at kunne forstå og spille spillet?

  Like

 2. Umiddelbart vil jeg sige fra otte år – og der skal man lige enes om en løsning på Super Secret Power, indtil de otte-årige har lært kortene at kende.
  Skærer man nogle evner fra og fokuserer på kaos og ødelæggelse, vil jeg gætte på, at man kan sænke alderen til 5-6 år.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: