[1. dec.] Hvordan uddelte man i gamle dage julegaver?

Det er første advent, og emnet er derfor julen i gamle dage. Hvordan delte man julegaver ud? I Tyskland forestillede man sig, at Kristkind kom med gaverne, og i Danmark fik julemanden hvervet, men der var også en helt anden måde: Her er en beretning fra Slesvig:

Fra Dansk Folkemindesamling VI. Meddelelser og Optegnelser ved Hans Ellekilde. KBH 1938.

3. Julegaver i Slesvig

Juleaften var der vist næppe den Dør i Slesvig, som ikke blev aabnet af en eller anden Ven eller Slægtning for at bringe en Julegave, og det skete heller ikke saa sjældent, at der var en eller anden, der vilde spille andre et lille Puds. Det gik til paa denne Maade: Pludselig blev Døren til Huset revet op, og der blev kastet en Pakke ind ad Døren og sagt “Julklap”, og saa forsvandt Vedkommende skyndsomst. Det var i de fleste Tilfælde en stor Pakke, men dens Indhold passede ikke altid til Pakkens Størrelse. Paa den Maade blev de fleste Julegaver uddelt i Slesvig By. (78aarig Huskone i N. Brarup Sogn, der i sin Ungdom havde tjent i Slesvig By).

(p.136)

Denne tradition er også kendt fra Sverige, hvor man også kastede gaver ind af døren og derefter stak af. Det var så værternes opgave at fange gavegiverne og invitere dem tilbage til en skænk.

Næste advent flere juleskikke fra gamle dage.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

3 kommentarer til “[1. dec.] Hvordan uddelte man i gamle dage julegaver?

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: