[15. dec.] Hvad spiste man i gamle dage juleaften?

Det er tredje advent, og efter at have kigget på uddelingen af julegaver, og hvordan man fejrede julen, er det tid at kigge lidt mere på, hvad man fik at spise juleaften.

A.I. Gejlager: Nord for Horsens Fjord – Folkemindeoptegnelser fra Vor Herred. Kbh 1946

Julemaden var forskellig. De fleste steder spiste man Suppe med Peberrodskød og (i Tvingstrup) altid Æbleskiver bagefter. Mange steder fik man dog Risengrød. I Kattrup fik man skaaren Smørrebrød, straks naar man kom fra Arbejdet, og senere Risengrød, Ribbensteg og Pølse. I Hundslund havde man en lignende Skik. Der fik Folkene varmt Øl og undertiden en Hvedemellemmad til at begynde med. Somme Steder fik man kogt Flæsk og Hvidkaal i Stedet for varmt Øl. Længere inde i Hads Herred spiste man Juleaften “sur Steg”, dvs. blandet Slagtemad med Æbler og Svedsker, en Ret, som ogsaa brugtes meget til Fremmede Folk. i Tvingstrup øste Manden altid først op den Aften, og efter Maaltidet flyede Folkene Haand til Husbond og Madmoder og sagde Tak for Mad, hvad man ellers ikke brugte. Mange steder var det Skik, at en eller anden Smaamandsfamilie var indbudt til Nabogaarden Juleaften og maaske et Par andre Familier Nytaarsaften og Helligtrekongersaften.

(p.116)

Risengrød og æbleskiver – ikke helt det samme, som vi får nu om stunder til juleaften, men typisk spiser vi får i løbet af december måned.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “[15. dec.] Hvad spiste man i gamle dage juleaften?

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: