Selvtillid, charme og lækkert hår for brætspillere

De her spil er farlige.

 

Rokoko handler om skrædderværksteder, der skal levere fine klæder til damer og til herrer og gøre det bedre end de andre værksteder. Det er et spil med en mini-udvidelse, der hedder ”Fancy Dresses”, og det er et spil med deckbuilding, area control og hand management (tekniske betegnelser for de mekanikker, der indgår i spillet), og som scorer hæderligt inde på BGG. Love Letter handler om et kærlighedsbrev, der skal sendes via hoffolk til prinsessen fra hendes bejlere, og den bejler, hvis brev når (mest) frem, er rundens vinder. Det er et bluff/deduktionsspil med hand management, som scorer rigtig fint inde på BGG, og som med rette har gået sin sejrsgang i brætspilskredse det sidste år – så meget, at der allerede er udgivet to versioner af spillet med alternativ grafik og flere er på vej, og ligeledes er flere typer af spil, som efterligner det, på vej.

Ikke desto mindre er de farlige spil. Mænd kan instinktivt mærke det, og de skyer dem. At være i besiddelse af spillene, at spille dem, at interagere med spillenes stærke anti-maskuline temaer (ganske vist er alle skrædderne mænd i Rokoko, og halvdelen af kunderne er herrer, og i Love Letter afspejler kortene alene hoffolkene M/K, som brevene passerer imellem) er så farligt, at kun brætspilsentusiaster tør have med disse spil at gøre. For mænd derimod er spillene en trussel mod deres identitet. Det er synd for dem.

P.S. Jeg har til dagligt en position, hvor jeg kan se folks reaktion, når de bliver foreslået forskellige spil, og til trods for f.eks. Love Letters stærke omdømme, afvises spillet blankt på dets tema og udseende, og Rokoko kan ikke komme på tale. Det undskyldes altid med at de andre gutter ikke vil bryde sig om temaet.

P.P.S. For rollespillere, der gerne vil skrive scenarier til f.eks. Fastaval, om maskulinitet kunne det være interessant at tage denne side op – om hvor skrøbelig den tilsyneladende er.

P.P.P.S Blandt brætspillere er temaet med Rokoko ikke noget usædvanligt. Brætspil er nok det medie, der rummer nogle af de mest jordnære og dagligdags trivielle temaer.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

6 kommentarer til “Selvtillid, charme og lækkert hår for brætspillere

  1. Awesome indlæg! Mange tak for det 🙂

    En lille bemærkning herfra (udover at jeg får lyst til at spille spillene): Jeg synes at det er ret sjovt at begge spil er lavet udelukkende af mænd 😀

    Like

  2. Ja, det er værd at bemærke, at det er mænd, der har designet, men der er generelt ikke så mange kvindelige designere. Eneste jeg på stående fod kan komme i tanke om, er Inka og Doris, som begge designer sammen med deres ægtefæller.

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: