4. advent: Julen før vi fik juletræ

Sådan blev julen fejret hos en husmandsfamilie i sidste del af 1800-tallet.

Vi havde ikke Juletræ i mit Hjem i Løjt Sogn, da jeg var Barn. 1876 var Juletræ endnu ikke almindeligt kendt. Der blev dengang talt om, at de paa Løjtgaard havde Juletræ. Vi nøjedes med at sætte en Tallerken paa Bordet, og heri blev saa Julegaverne lagt, det var Æbler, Nødder og Pebernødder. Vi lagde et Kneppe Hø og satte en Spand Vand ud ved Huset til Jesu Æsel, for at det skulde blive staaende roligt udenfor, mens Jesus var indenfor med Gaver til Børnene. Heller ikke de Fattige blev glemt til Jul. Der blev paa hver Gaard bagt nogle smaa Brød til dem, de blev kaldt “Julstuten”. I Juletiden blev, der ikke spist ret meget Rugbrød, men næsten kun Sigtebrød af Hvede. Juleaften og Juledag spiste man Grønlangkaal med røget Grisehoved til, om Juleaftenen ogsaa Risengrød med sødt Øl til. Kreaturer og Heste fik Juleaften hver sit Havreneg. (74aarig Husmand 1936 til L.)

Fra Dansk Folkemindesamling VI. Meddelelser og Optegnelser ved Hans Ellekilde. KBH 1938, side 136.

Der er mange interessante ting at bemærke i denne beretning. Alt fra hvilket brød, der blev spist, til serveringen af grønlangkål som julemad, hvilket man stadig kan opleve i Jylland (og Fyn?), og til hvorledes juletræet kun er ved at blive udbredt, og hvordan gaver (i form af lækre spiser – æbler, nødder og pebernødder) blev lagt på en tallerken, og hvordan man med tilknytning til tyske juleskikke gør klar til besøg af Jesus, der kommer med gaver. Her er ingen julemand. Beretningen er fra før krigsårene, men dens ramme er sidste halvdel af 1800-tallet, 1876 nærmere betegnet. Til sammenligning udkom Peters jul i 1866, og man kan næsten følge juletræets udbredelse fra de velhavende borgere i byerne til almuen på landet.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “4. advent: Julen før vi fik juletræ

  1. En overvurderet forfatter fra Odense (som han aldrig vendte tilbage til undtagen en enkelt gang for være egocentreret, hvor han ikke engang besøgte hans gamle mor) skrev Grantræet i 1844. Han har med garanti haft et andet publikum i sigte end den ukendte husmand, men jeg synes at det også er en interessant detalje ift tidspunkt.

    Sidenote: Juletræet har derudover været en sjov detalje for mig til rollespil, da jeg var i England og spillede live (som foregik i 1826-1831), hvor at min karakter var en af de eneste som virkelig gik op i julen (den var påsken vistnok en større højtid?), bl.a. med et juletræ (da han var Preusser), hvilket hans engelske hustro fandt lettere fjollet og meget charmerende samtidig. 🙂

    Liked by 1 person

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: