Dark Sun – et blik på den brændte verden

Vi har en Dark Sun kampagne på vej efter at vores Al-Qadim kampagne fik en brat afslutning. Inden selve kampagnen begynder, tager vi et blik på Dark Sun-verdenen.

TSR2400_Dark_Sun_Campaign_SettingDark Sun er en helt speciel verden til Dungeons & Dragons. Det er en udbrændt verden, hvor metal og vand er sjældenheder, hvor trolddom suger livskraften ud af jorden, hvor der ingen guder er, men i stedet mægtige troldkonger, der hver har et magtfuld præsteskab af templarer, og hvor alle latente psykiske kræfter, nogle mere aktive end andre. Det er en ørkenverden, hvor elverne er nomader, der løber gennem ørkenen, hvor kannibalistiske halvinger holder til i bjergene, mens halvkæmper og halv-dværge kæmper som slavekrigere og gladiatorer, og pak af knælerfolk konstant er på jagt. Det er en verden uden heste og kvæg, men hvor kæmpe insekter indtager de samme funktioner. Det er en verden, der har mere til fælles med John Carter of Mars historierne, Corbens DEN tegneserier og i et mindre omfang Mad Max-filmene (1979, 1981, 1985, 2015), end det har med Tolkiens middelalder-inspirerede univers. Det var en verden, der blev skabt også visuelt gennem brom_enchanterGerald Broms illustrationer.

Oprindeligt blev Dark Sun udgivet som et Box Set i 1991 til Advanced Dungeons & Dragons-reglerne, men det var ikke kun en ny, fremmed verden at udforske, men også en verden, som gjorde det gennem sin tolkning af AD&D 2nd edition reglerne. Det var en verden, der i et tidligt stadie var tænkt som War World, der gjorde god brug af Battlesystem reglerne (1985 – AD&D 1st; 1989 – AD&D 2nd) (dvs. regler for krigsførsel), men langt vigtigere var The Complete Psionics Handbook (1991), der reviderede psionics-reglerne fra AD&D 1st edition og introducerede dem til AD&D 2nd edition, men langt mere integreret end de tidligere havde været i systemet.

ds-cs2Med tiden udvikledes Dark Sun universet via sin indledende serie af kampagne-scenarier, der forandrede Dark Sun og de tilknyttede noveller, så revideret grundsæt blev udgivet i 1995. Denne rummede en del forandringer, som tog noget af broden af verdenen, og derfor ikke var helt velkomment for fans af settingen. Med D&D 3rd edition (2000-2003-2008) var der ingen understøttelse af verdenen udover artikler i Dragon Magazine. Med 4th edition D&D (2008-2013) kom en relancering af Dark Sun, der forsøgte at føre verdenen tilbage til dens rødder, men som også inddrog de nye elementer, som D&D 4th ed betragtede som en del af kernesystemet (f.eks. Dragonborn og Tieflings).

Men tilbage til reglerne for vi har sat os for at spille med AD&D 2nd edition-reglerne, og det er der en god grund til, hvor vi ellers bare konverterer AD&D-materialet til D&D 5th edition (2014-). Det skyldes ikke en lavpraktisk grund, at der er meget lidt D&D 5th materiale at arbejde med (f.eks. findes pt. kun et spinkelt udkast til psionics-regler, og der er ikke meget materiale at skabe nye racer og klasser med). Hovedårsagen er snarere, at Dark Sun er over the top ikke kun i form af fiktionsverdenen, men også den måde, som den behandler karaktererne på gennem regelsystemet. I stedet for at rulle evner på 3d6 ruller man 4d4+4, i stedet for at begynde på level 1, begynder man på level 3, og alle racer har lidt bedre evner og ekstra bonusser, alle klasserne kan lidt mere, og alle karakterer har som minimum mindst en psykisk kraft, de kan trække på.

Det giver noget ekstra at tage et wonky regelsystem og så lave over the top karakterer med det, og det får forvandlet karaktererne til noget ekstra ordinært. Med andre ord er vi vendt tilbage til AD&D 2nd edition (1989-2000).

Med Player’s Handbook, Complete Psionics, Dark Sun Boxed Set og supplementet The Will and the Way (hvorfra vi henter et par ekstra psionic powers) satte vi os for at lave karakterer, og derefter gik vi i gang med intro-scenariet i selve grundsættet. Vort selskab består af en halfling thief/psionicist, half-elf ranger og thri-kreen priest/psionicist. Der var noget charmerende i atter at sidde og slå op i tre forskellige bøger for at vælge skills (Dark Sun, Complete Psionics, Player’s Handbook).

Mere om vore hændelser næste gang.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “Dark Sun – et blik på den brændte verden

  1. Jeg kender ikke særlig meget til Dark Sun (udover grundfortællingen og lidt kanon), det kan derfor være at jeg spørger dum:
    Hvordan kan man være præst i en verden uden guder? Og er thri-kreen en slags kæmpemyrer?

    Like

  2. Præsterne tilbeder elementerne. De trækker alle på Kosmos for deres spells, og hver af dem er så specialiseret i et element (min er f.eks. knyttet til jord).

    Thri-kreens er lidt som knælere, lidt som myrer.

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: