Kickstarter – Status vinteren 2015

IMG_20151228_234651Det er nogen tid siden, jeg sidst har skrevet op mine kickstartere, og her ved årets afslutning er det et godt tidspunkt at følge op på status siden sidste vinter.

I 2014 havde jeg tre kickstartere, som var forsinket, og som jeg ventede på skulle dukke op. Den ene ankom, det er Fief – France 1429, som jeg modtog tilbage i foråret. De andre venter jeg stadig på, mere om dem for neden. Kort før mit middelalderbrætspil ankom, fik jeg rollespillet The Clay that Woke ind af døren. Jeg fik desuden også figurerne fra Bones II.

Siden har jeg valgt at backe en stribe projekter:

Among Nobles, som ankom til tiden i oktober. Et fint dansk designet brætspil om adelsslægter og deres magtkampe og dynastiske ægteskaber i Europa i førmoderne tid, og et spil, der har den charme, at personerne i spillet er baseret på historiske personer, og anvender deres portrætmalerier. Lyt til podcasten papstinenser, hvis du vil høre mere Among Nobles inklusive et interview med en af designerne.

Mythos ABC forfattet af Mads Brynnum, som er en række finurlige, halvuhyggelige digte baseret på H.P. Lovecrafts Cthulhu Mythos, men som en ABC med et digt for hvert bogstav og akkompagneret af smukke og stemningsrige billeder. En god måde at lære alfabetet at kende på (skulle man have glemt det eller være for ung til endnu at have lært det), og en bog, der omkom omtrent til tiden her i efteråret.

Carrier Command, som ankom kort før jul. Et lille topersonernes mikro-brætspil, hvor to rumskibe duellerer med hinanden. Jeg valgte at backe den, da det hele ideen med at få et brætspil inklusive forsendelse for 3 dollars var for sjovt til ikke at lege med. Det er ankommet, og det skal nok blive sjovt at få prøvet.

… and then, we held hands., som er et topersoners brætspil om forhold og fornuft og følelser, hvor man ikke må snakke sammen, men stadig skal spille sammen. Spillet eksisterede som sådan allerede, blandt været promoveret på Spiel i Essen, så det var let at hoppe med på den relative billige kickstarter, der hovedsageligt skulle bruges til at finansiere trykningen af spillet. At det så også er illustreret af Marie Cordouat, der også har illustreret Dixit (og har signeret mit eksemplar af Dixit med en fin tegning) var en ren bonus, og det er et spil, jeg ikke kan påstå at have noget lignende af i min ellers omfangsrige samling.

Forude til næste år venter en stribe kickstartere mere, blandt andet nogle rollespil, hvor indledende pdf’er er begyndt at tikke ind, så noget materiale er sikret.

Ved siden af disse, er der de forsinkede kickstartere:

Blades in the Dark skulle være ankommet i november, men er blevet forsinket. Fra tid til anden kommer opdaterede pdf’er af reglerne, så spillet er fuldt spilbart, og jeg afventer bare den trykte udgave. Status er lovende, og jeg er spændt på at få det prøvet.

Mare Nostrum Empire skulle også være udkommet i november, men det er også blevet forsinket. Det er fra folkene bag Fief – France 1429, og de har flere kickstartere bag sig – som også har været forsinkede – så der er jeg fortrøstningsfuld. Det var et spil, som allerede var udviklet, og som bare manglede de sidste designs for at være helt færdigt. Det skal nok blive spændende at få prøvet.

13 Days: A Game of the Cuban Missile Crisis skulle have været her i december, men i skrivende stund forventer jeg ikke at modtage spillet inden årets udgang. Det er et historisk strategispil for to, og jeg backede det mest af alt, fordi jeg kender folkene bag det fine lille spil, og det var et spil, som allerede er udviklet, og som derfor alene skulle gennem de sidste layout faser. Også her er jeg fortrøstningsfuld.

Coriolis – Mörkret mellan stjärnorna er et svensk rollespil, og dem har jeg samlet nogle stykker op af på det seneste. Svenskerne har været ferme til at få udgivet ting blandt andet via kickstarter de sidste par år, så her stod jeg med et næsten færdigt rollespil fra nogle folk, der har erfaring med kickstartere, og der bliver også frigivet ting til spillet trin for trin. Settingen er en anderledes space opera, som jeg fandt tiltalende, og jeg håber det ankommer snart, men jeg forventer ikke, det når at ankomme i december, som ellers er lovet.

I min 2014 status omtalte jeg to forsinkede spil, og de er stadig ikke ankommet.

Det første er Burning Suns, der trin for trin nærmer sig afslutningen. Mange af de supplerende materialer ligger færdige, spillet kan prøves online, og det er selve plastikfigurerne, som mangler. Det skal nok ankomme, men der kan nok også gå en rum tid endnu. Det er eksempel på, hvor mange led der er i produktionen af et brætspil, og hvordan et af leddene kan forsinke hele spillet. Intet under at mange professionelle firmaer også er forsinkede med udgivelserne af deres spil.

Det andet er rollespillet Alas Vegas af James Wallis, som i det mindste har kunne levere grundreglerne i pdf-form til rollespillet, men ikke i deres helt endelige form, og uden scenarierne, som er ret vigtige for spillet. Alas Vegas er forsinket på ubestemt tid, og det er meget vanskeligt at sige, hvornår det udkommer, fordi James Wallis ikke overholder sine egne deadlines og kommer med mange løfter, som siden bliver ignoreret. Det forbedrede desuden ikke situationen, at han lod sig hyre til at være hovedforfatter på relanceringen af rollespillet Paranoia, som også udgives via kickstarter. De samme forsinkelser, de samme brudte løfter og de samme vage deadlines, som plager Alas Vegas, har ramt Paranoia, og det eneste positive er, at der bag Paranoia er en redaktion, som tvinger Wallis til faktisk at få indleveret manuskripterne. Med 2½ års forsinkelse, ingen deadlines og Paranoia-projektet som større prioritet er det fuldstændigt uklart, hvornår Alas Vegas vil foreligge.

Det er primært erfaringerne fra Alas Vegas, der fastsætter mine rammer for, hvad jeg vælger at backe. Nemlig projekter, hvor fundingen søges til at få trykt og udgivet spillene, frem for funde udviklingen af spillene. Der skal foreligge et ret færdigt produkt, førend jeg vælger at kaste mig ud i at bruge penge på det. Ikke desto mindre er det stadig et gamble af gå på kickstarter, men muligvis har jeg kun spildt pengene på et projekt, og det er ikke så slemt. Jeg har støttet flere end de nævnte kickstartere, men indtil de foreligger eller går over tid, vil jeg ikke bruge tiden på at omtale dem.

Hvilke kickstartere venter du på at få hjem? Har du brændt fingrene på nogle af dem?

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

6 kommentarer til “Kickstarter – Status vinteren 2015

 1. Jeg har backet The Trolltooth War som tegneserie (https://www.kickstarter.com/projects/pjmontgomery/steve-jacksons-the-trolltooth-wars/description) og Lobotomy (https://www.kickstarter.com/projects/1084608523/lobotomy-board-game/description). Status er der vist at Lobotomy virke til at gå nogenlunde som det skal og Trolltooth bliver ved med at blive forsinket. Det gør ikke mig det vilde, for den bliver alligevel sendt til min mor (da jeg backede den imens jeg gik og ledte efter en ny lejlighed). Lobotomy backede jeg vist mest pga figurerne (jeg mangler figurer at bruge til Lovecraft- agtigt rollespil), men jeg håber selvfølgelig på at selve spillet også bliver godt.

  Og apropos Lovecraft, så har jeg backet en film baseret på hans historier! THE DREAMLANDS!
  https://www.indiegogo.com/projects/the-dreamlands-h-p-lovecrafts-dream-cycle

  Like

 2. Held og lykke med projekterne.
  Spil med plastikfigurer er altid spændende, om de bliver til noget på kickstarter (erfarne folk som Cool Mini or Not undtaget), men det ligner bestemt noget, der er brugbart til Lovecraftian spil. Hvad er egentlig dine planer med figurerne?

  Like

 3. Tak!

  Planerne var vist bare at jeg har en del fantasy-figurer stående og som bekendt er ret så pjattet med at bruge figurer når jeg er GM. Og jeg har opdaget en stigende kærlighed for Lovecraft ift rollespil og så skulle jeg da have dem plus de plader som Lobotomy også inkluderede. Og hvis det så også er et bare nogenlunde brætspil, så er jeg sgu fint tilfreds.

  Like

 4. Aha, det er sådan, du tænker det.
  Så er der jo også Reapers Bone minier, hvor nogle af dem har tydelige referencer til CoC med både monstre og investigators (noget kommer først med Bones III-serien senere i 2016).

  Stigende interesse for Lovecraft er det så i form af Call/Trail of Cthulhu, eller er det cthulhuide monstre i andre settings?

  Like

 5. Nu ved jeg ikke hvor meget du læste med om min Nephilim-inspirede kampagne, men der brugte jeg en del Lovecraft-agtige figurer fra spillet Dreamblade (her er et eksempel på typen: http://mlb-s1-p.mlstatic.com/coleccionaveis-miniaturas-dreamblade-lote67-14137-MLB233646245_8814-F.jpg ).

  Men jeg kunne godt bruge ting som Deep Ones og andre med “the Innsmouth look”, hvor at Lobotomy passede godt. Derudover var der også nogle andre mere “normale” dæmoniske modeller, som også var rare at have ved hånden. Og ja….jeg går da til tider og leger med tanken om at gå i gang med noget Call/Trail ved lejlighed, men lige pt er det vist mest ved tanken. 🙂

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: