Pokémon Go – De vildeste historier

pokemon-go-loading-screenPokémon Go er blevet umådeligt populært, og jeg har derfor samlet en række af Martinus Juuls historier fra sine oplevelser med spillet. Alle historierne er uddrag hentet fra hans værk om emnet (se nederst).

Denne uges historier var følgende:

Allerede i 2019 vandt burgerkæden sin første retssag om, at Pokémons fanget på spisestedets adresse tilhører stedet og skal returneres til stedets ejer, inden kunden forlader stedet.

I de efterfølgende år fulgte en serie af skandaler, når kunder eller besøgende forsøgte at forlade stedet, og enten stak af med vagter i hælene eller fik involveret politiet, når de nægtede at lade personalet gennemgå telefonen for fangne Pokémons. Det blev efterfølgende etableret, at spisestedet skulle påvise, at kunden havde haft telefonen fremme, førend de kunne gøre krav på de fangne Pokémons.

———————

I 2021 erklærede Fona, at deres butiksområder var Pokémon Go-reservater for fritgående Pokémon, og Pokémon, som kunderne rendte ind i, måtte de ikke fange, og hvis det skete, skulle sætte den fri, inden de forlod butikken igen. Tiltaget blev taget vel imod af Dansk naturfredningsforening, men interessant nok også af medlemmer fra Dyrenes befrielsesfront (der dog blev taget flere gange i Fonas butikker med fremmede folks telefoner – hver gang påstod aktivisten, at denne ‘bare’ var i gang med at sætte Pokémon fri, og at telefonen naturligvis ville blive leveret tilbage).

Efter tre år med fritgående Pokémon i deres butikker, begyndte Fona at tilbyde økologiske Pokémon til deres kunder. Der raser fortsat en debat om, hvorvidt økologiske Pokémon giver flere XP (og Dyrenes befrielsesfront tog straks afstand fra Fonas tiltag).

———————

Allerede i 2019 vandt burgerkæden sin første retssag om, at Pokémons fanget på spisestedets adresse tilhører stedet og skal returneres til stedets ejer, inden kunden forlader stedet.

I de efterfølgende år fulgte en serie af skandaler, når kunder eller besøgende forsøgte at forlade stedet, og enten stak af med vagter i hælene eller fik involveret politiet, når de nægtede at lade personalet gennemgå telefonen for fangne Pokémons. Det blev efterfølgende etableret, at spisestedet skulle påvise, at kunden havde haft telefonen fremme, førend de kunne gøre krav på de fangne Pokémons.

———————

Bankrøveriet mod Danske bank i 2018 var det første såkaldte ‘Lure-røveri’, hvor bankrøverne kort før lukketid distraherede personalet ved at smide adskillige lures inde i banken, og mens personalet var distraheret, tog bankrøverne for sig af bankens penge.

———————

Aktivister fra Dyrenes befrielsesfront stormede Niantics lokaler i 2024, hvor de stak af med adskillige servere, og derefter slap de alle de fangne Pokémon fri under stort påstyr. Talsmanden Mikkel Ræv optrådte i DR2’s Deadline efterfølgende, hvor han forklarede, at Niantic holdt Pokémons som slaver og arbejdsdyr, og de fortjente at blive sat fri i naturen. Adskillige Pokémon-avlere klagede i tiden, der fulgte, hvor de advarede om, at vilde Pokémon kunne sprede virusser.

———————

I 2020 slog Dansk naturfredningsforening første gang alarm. Mængden af Rattatas var truet i flere større byer, i 2022 kom Pokémon-arten på listen over truede Pokémons, men det var allerede for sent. I alle større byer var Rattatas uddøde, og i dag lever de sidste af dem i beskyttede reservater i Jyllands jungler. Samme skæbne har Pidgey og Magikarp lidt (selvom det i de sidste mange år har været forbudt at fange Magikarps ved Københavns søer).

Udryddelsen af Rattatas blev længe set som et tegn for indfødte københavnere på den gentrificering, der havde fundet sted gennem byen, og som i 2040’erne havde forbundet Hvidovre med Vesterbro i et langt butiks- og cafestrøg. Samme tiltag havde kvalt det lokale Pokémon-dyreliv.

———————

Allerede i 2018 indførte DSB deres Pokémon Go-tillægsbillet, som passagerer skulle indløse, hvis de ønskede at fange Pokémons, mens de rejste med toget. Hvis man ikke kunne fremvise billetten, fulgte en betragtelig kontrolafgift. Det fik i enkelte tilfælde Pokémon Go-spillere til at slippe alle deres indfangne Pokémons løs, så de kunne stikke af i det kaos, som opstod da de andre passagerer sprang op for at fange de talrige Pokémons.
Uber forsøgte samme år et lignende tiltag, men det kom for en domstol, og Uber tabte sagen, da domstolen vurderede personbilen for lille et område til at påvise, at passageren alene havde fanget Pokémonen inde i bilen (medmindre passageren havde begået den fejl at knipse et foto af Pokémonen inde i bilen, mens en blev fanget).

———————

Den første krimi-udgivelse til at bruge Pokémon Go endte i et kapløb mellem den, der brugte Pokémon Go til at placere et vidnes bevægelser kontra den, der brugte motivet med spilleren, der blev drevet til vanvid og dræbte i jalousi. De udkom begge i 2017.
Derefter syntes samtlige politi tv-serier at have mindst en episode om emnet, hvor et medlem af teamet fænges af konceptet, netop som spillet figurerer i en sag. Fælles for dem alle var, at afbildningen intet havde med Pokémon Go at gøre, men opfyldte folks behov for at være forskrækket over noget, de ikke kendte til. Elsket af fans var derimod ‘Pokémon Go, Love Go‘, men der skulle gå 12 år før den blev produceret, og den kørte i kun tre sæsoner. Den blev straks et kulthit, og forstærkede trenden med Pokémon Go slash fic.

———————

Huset på Rahbeks Allé blev landskendt, da spøgelsesjægeren Esmeralda Munioz begyndte at bruge Pokémon Go til at jage spøgelser med. Ifølge hende kunne man finde ånders aktiviteter gennem tilstedeværelsen af Pokémons. Det var på det tidspunkt almindeligt kendt, at Pokestops var baseret på punkter i Niantics Ingress-spil, men ifølge Munioz var der Pokestops, som ikke havde et tilsvarende Ingress-punkt, men i stedet var et udslag af åndelig aktivitet. Jagten på ikke-overlappende Pokestops førte hende til Huset på Rahbeks Allé – både lokale børn og spøgelsesjægere kender det; det er hjemsøgt – hvor hun havde flere mystiske oplevelser. Komikeren Sebastian Holm drev gæk med Munioz’ udsagn, da han erklærede, at han havde fanget adskillige spøgelses-pokémon i huset, men de forsvandt, når man tog telefonen ud i sollyset. Han havde ikke været morsom i årti.

Alle historierne er hentet fra bogen “Fang dem alle. Historier fra 50 år med Pokémon Go: Et erindringsværk fra en samler”. Martinus Juul, KBH 2066.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “Pokémon Go – De vildeste historier

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: