#RPGaDay – 30. august: Identify an Under-Represented Genre in RPGs

RPG-a-Day-2016 (4)Næstsidste dag i #RPGaDay, hvor der dagligt skrives om et udvalgt emne, som du kan finde via #RPGaDay på diverse medier. Bortset fra en belejligt anbragt ferie midt i forløbet har jeg haft bidraget med daglige indlæg med nogle enkelte undtagelser, hvor jeg gav op på de valgte emner. Der er flere, som jeg ikke har fundet videre interessante, men der er et udvalg af alternative spørgsmål, så i stedet for at beskrive det ideelle spillokale skulle budgettet være ubegrænset (det blev næste besvaret igår), så kommer her et alternativt emne:

Identify an Under-Represented Genre in RPGs

Franka_01Rollespil er domineret af de fantastiske genrer (horror, science fiction, fantasy), og af de genrer er det fantasy, som fylder absolut mest. For mange er rollespil synonymt med fantasy, men i lighed med alskens andre medier, så er der plads til mange flere genrer.

Nogle genrer er sværere end andre, dokumentarisk rollespil, found footage rollespil f.eks., nogle andre genrer er velrepræsenterede på danske rollespilskongresser, f.eks. tragedier, dramaer, skæbnefortællinger m.fl., men rent kommercielt er feltet af genrer inden for rollespil smallere, og de fleste rollespil er af de førstnævnte tre fantastiske genrer eller af nogle af deres undergenrer (apokalyptisk horror, cyberpunk, steampunk, space opera, low fantasy, high fantasy, urban fantasy etc.).

Splint & Co., Ned med diktatoren, rollespilI forlængelse af de genrer er nok den mest savnede genre en, som er velrepræsenteret blandt europæiske, ikke-engelske tegneserier, som ligger lige på grænsen til science fiction og nogle gange krydser ind over grænsen til horror. Det er action adventure-genren (uden pulp-elementet, uden 1930’er nazisme, uden steampunk, uden Indiana Jones), som den udspiller sig i tegneserier som Splint & Co., Tim & Thomas, Tintin, Blake & Mortimer, Franka, Natacha, Yoko Tsuno, Agent 327, Bob Moran, Pilot til leje og en god sjat flere.

Denne genre af action adventure er karakteriseret af intriger, forviklinger, forvekslinger, humoristiske underfundigheder, skæve personligheder og science fiction-elementer, der svinger fra de små detaljer som en gas, der blødgør metaller, til Natacha, Diamanter til Marty, rollespilrejser til Månen. Det er en genre, der har sin rod i det kontinentale Europa med sine middelalderbyer og gamle slotte, moderne hovedstæder og futuristiske forskningslaboratorier, og det er et Europa, der har forbindelser til andre dele af verden ofte gennem de enkelte landes kolonihistorie (således at forstå at der er historiske forbindelser til lande i Asien, Mellemamerika, Sydamerika og Afrika, og at kolonialismens arv kan spille en rolle i historierne, som når Splint & Co. er oppe imod fætter Svantes tredjeverdens diktatur).

Det er også en genre, hvor man ikke slår folk ihjel. Der er action, der er slagsmål, og skurke truer helte med våben, men vores helte dræber (generelt) ikke folk, og der er langt mellem at folk omkommer (men det forekommer). Det er en genre, som fint er Yoko Tsuno, Vampyren fra Rothenburg, rollespilrepræsenteret gennem talrige tegneserier, hvoraf mange aldrig er blevet oversat til engelsk eller kun i begrænset omfang, så de har aldrig haft en indflydelse på den amerikanske udvikling af rollespil – og derfor er genren underrepræsenteret. Det hjælper heller ikke, at rollespil i sin klassiske form er dårligt til at understøtte action eller slagsmål, men derimod vægter kamp til døden.

Med andre ord finder jeg ‘den europæiske action adventure’-genre (for mangel af bedre term) underrepræsenteret i rollespil.

— — — — —

Superserien, Den sorte ridder, Bob Moran, rollespilJeg har tidligere været inde på tegneserier og rollespil, og hvordan tegneserier er en inspiration i mit rollespil:

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: