Spiel ’16 – EssenMessen med Bastard Tours

1446021064I år var jeg for første gang i mere end 20 år ikke forbi rollespilskongressen Viking-Con, da jeg i stedet var med Bastard Tour på mit syvende besøg til en af verdens største spilmesser, Spiel i Essen, som også går under navnet EssenMessen. En gang i mellem finder Spiel og Viking-Con sted samme weekend, og det gjaldt således for i år.

Udstyret med pressekort var jeg allerede inde om onsdagen for at følge pressekonferencen og siden se flere hundrede af årets spil udstillet i en hal særligt indrettet til fremvisning af de mange spil. Resten af Spiel finder sted torsdag til søndag, hvor i år mere end 170000 besøgte messen med sine mere end 1000 udstillere/stande og spilforlag og spildesignere fra alle egne af verden fra Korea til Finland, fra Sydamerika til Grækenland.

Indgangen dagen før det hele går amok. Den følgende dag vil der kl. 10 være sort af mennesker
Indgangen dagen før det hele går amok. Den følgende dag vil der kl. 10 være sort af mennesker

Turen til Essen var arrangeret igen i år af Bastardcafé, som med sin Bastard Tour samlede 100 brætspillere på et hotel, så man om eftermiddagen og aftenen let kunne finde andre brætspillere at spille dagens mange nye brætspil med. For mange ny brætspil er der. Ingen ved hvor mange. På Board Game Geek dækker den samlede liste over Essen-nyheder lige under 800 titler, men der er flere titler på messen, som ikke når med på listen, og så er der selvfølgelig også spil fra sidste og forrige år. Alt i alt er tusindvis af brætspil at kigge på – og nogle rollespil, tegneserier, udstyr til liverollespil, terninger, merchandise og andet godt.

Spil vises frem i en særlig pressehal om onsdagen. Kun pressefolk, udgivere og designere er samlet her.
Spil vises frem i en særlig pressehal om onsdagen. Kun pressefolk, udgivere og designere er samlet her.

Det er vanskeligt rigtig at give et billede af, hvad EssenMessen eller Spiel er for en størrelse. Det er enorme haller fyldt med boder, hvor der er stabler af brætspil. Der er overalt sat borde og stole op, hvor folk flokkes for at prøve udvalgte nye titler, og nogle gange vokser lange køer pludseligt frem, når der er muligheden for at få signeret et spil af en designer eller en kunster, som har stået for den visuelle side. Selv har jeg flere spil i brætspilssamling, som rummer signaturer eller bonus-illustrationer.

Overalt er en konstant summen. Hallerne er store, men gangene er stadigt tæt pakkede af folk, der møver sig frem med deres indkøb, tripper af sted i lange køer, folk, som netop er blevet færdige med at spille eller netop skal til at spille. Når man kommer frem til et bord med en ledig plads, får en god, international spiloplevelse, hvor folk forhører sig til, hvilke sprog introduktion og spil skal foregå på, og således har jeg dystet både med rejsefæller fra Bastars tours som med folk fra alle mulige egne af Europa. Trods gebrokkent engelsk og tunge dialekter er vi alle enige om, at vi er for at spille og prøve nogle af de mange nye titler, som man kan opleve. Undervejs blev det blandt andet til Inis, Virus, Meeple War, Le Secret des Sarens, Revenge of the Dictators og Vroom Vroom.

imag3184Pauserne mellem spillene bliver brugt på at vandre de mange gange og bevæge sig mellem de store haller. På en enkelt dag kan man sagtens vandre hele området igennem, men det kræver mere end et visit, hvis man skal nå rigtig at se det hele. Der er altid en stand eller et hjørne af en stand, man har overset, og som pludselig rummer et spil, man har glædet sig til, eller ikke anet fandtes. Den samme tur gennem hallerne kan sagtens afsløre detaljer, man ikke så tidligere.

Det handler om at shoppe. En stor del af oplevelsen for mange tilrejsende er at få spil med hjem. Her er årets nyheder, årets store udgivelser, årets overraskelser – og der er spil fra obskure forlag, entusiastiske hobby-udgivere og antikvariske spil, og der er spil, som sælges billigt, fordi de er sidste eller forrige års nyhed (med omtrent to nye brætspil og en ny udvidelse udgivet dagligt, så bliver forlagene ofte nødt til at dumpe de spil, som ikke brændte igennem, og spil, der ikke brænder igennem, er ikke nødvendigvis dårlige, de var bare ikke heldige at blive anmeldt, for ingen anmeldere kan nå alle udgivelserne igennem heller). Der er også enorme udvalg af terninger og ekstra brikker, stande som har specialiseret sig i ‘indlæg til æsker’, hvor man køber et særligt indlæg, som indsættes i spilæsken for at holde styr på brikker, og der er stande, som har specialiseret sig i at have kortlommer til selv de mest sære kortstørrelser.

Der er et særligt mylder nede ved den japanske stand. De har alt for få spil med, og mange er udsolgt allerede på forudbestilling. Det er spil, som det er vanskeligt at skaffe uden for Japan, og selv i Japan kan de være svære at skaffe, da de ofte kun udgives i små oplag og ikke bliver genoptrykt. Ikke alle er udsolgt straks, men hvis man vil have nogle af sære japanske spil med hjem, skal man være vaks. Er det nok med at få spil fra Asien hjem, er udvalget større, da der også er kinesiske, taiwanske og koreanske brætspil at opstøve.

Fans flokkes for signerede udgaver fra designere og kunstnere.
Fans flokkes for signerede udgaver fra designere og kunstnere.

Der er stande med kickstarter-spil – dvs. de har ikke noget spil med, allerhøjest en demo, da de enten skal til at lancere en kickstarter, netop har en kickstarter kørende eller har afsluttet deres kickstarter, men tager imod forudbestillinger. Dem har jeg valgt at springe over på min tur gennem hallerne – med hundredevis af nye udgivelser stående overalt omkring mig, er det væsentligt sjovere at kigge på, end at kigge på de spil, som måske udkommer om et halvt års tid.

For samlere gælder det ikke kun sjældne eller eksotiske udgivelser eller at få signerede udgivelser, men også at anskaffe promo’er. En promo er en mini-udvidelse eller et mini-tillæg til brætspillene, som nogle gange bare er en ekstra brik, og andre gange er noget unikt bonusmateriale til at udvide spillet med. Nogle foræres med ved køb, andre sælges til overpris eller foræres kvit og frit med. Hvert år kan man således få bonusbrikker til sit Carcassonne og nye spilleplader til Settlers fra Catan, eller man kan få en særlig messe-udgivelse eller lignende til en nyhed, som ellers ikke vil være til at skaffe – og nogle af disse bliver efterfølgende solgt dyrt af indsamlere over BGGs handelsfora.

Tilbage i 2013 da Firefly - The Game blev udgivet. Bunker af spil, og de blev udsolgt.
Tilbage i 2013 da Firefly – The Game blev udgivet. Bunker af spil, og de blev udsolgt.

Rollespil kan man også finde. Tyskerne er i stadig større omfang gennem de sidste 4-5 år begyndt at udgive flere spil på tysk, ligesom svenskerne er det. Opblomstringen i interessen for brætspil kan mærkes også i en øget interesse for rollespil, og med udgivelsen af det velfungerende Dungeons & Dragons 5th edition er interessen for rollespil generelt voksende, og det åbner for flere andre rollespilsudgivelser. I min egen samling er jeg i denne omgang nøjedes med at erhverve mig lidt til det tyske rollespil Splittermond, og ellers lidt materialer fra OSR-bølgen, herunder Cthulhu Black Hack, som er en variant af The Black Hack. For mig var en af de helt store bonusser dog tegneserierne Knights og Captive fra forlaget Blue Orange, som er to “Du er helten”-tegneserier, hvor man har sig i bedste Sværd & trolddom-stil et karakterark og nu skal finde vej gennem tegneserien, og det er ret interessant, da man nogle gange skal lede efter hints i billederne for at komme sikkert gennem historien. Forhåbentlig kommer der flere af denne slags udgivelser i takt med at både rollespil og brætspil er blevet mere populært.

Om aftenen blev der spillet brætspil i hotellets lounge. Hver aften, og det stakkels hotel og dets personale var på ingen måde klar til den store flok af brætspillere, som fyldte loungen og satte baren på overarbejde. Her kunne man gå rundt og se folks indkøb, og man sad ivrigt klar til at fortælle om deres spil. Ikke kun de mange danskere, der rejste med Bastard Tours men også alskens andre tilrejsende fra Europa og USA. Oplevelserne bød både på Not Alone og Evolution: Climate, 3 Wishes og What’s Up, Fields of Green og rollespil i form af D&D: Curse of Strahd.

At spille brætspil foregår ikke kun hjemme på hotellet, men også rundt om i boderne, hvor mange har sat demo-områder op, så man kan prøve spillene. Nogle steder går dog mere seriøst til det, og der afholdes turneringer. Årligt er der mesterskaber i skak, i Carcassonne og i Memory, og i en stand var man i gang med at samle verdens største puslespil, og sidste år blev afholdt verdens største omgang Settlers fra Catan, hvor folk spillede et og samme spil Catan ved flere rækker af langborde. Der er noget fascinerende ved at kigge ind på området, hvor folk dyster i Carcassonne. Med hver deres lille flag foran sig repræsenterer de forskellige lande i VM i Carcassonne.

Mellem de mange besøgende, som er der for at samle spil til deres egne samlinger, og hvor nogle ruller rundt med små vogne for at samle alt det op, som de skal have med hjem, foregår der også et spil i det skjulte. Inde bag standene hos de store forlag er indrettede små kontorer og stillerum. Her mødes distributører for at lave aftaler, og nogle gange går de ud mellem standene for at se, om der er noget interessant mellem de mange små privat-udgivere, og privat-udgiverne går på opdagelse hos hinanden, eller de mødes med distributører og forhandlere for at få aftaler på plads. Der er freelance spildesignere, som vandrer fra møde til møde med udgiverne for pitche deres prototyper, og der er træfs mellem designere, forhandlere, butiksfolk, distributører og kendte anmeldere, som mødes på messe-hotellerne for at kigge på spil, se på kommende udgivelser og mere til. Der er et helt skyggeliv ved siden af messen.

Hvor er de engelske spil?

One of the major languages of the world, German is the first language of about 95 million people worldwide and the most widely spoken native language in the European Union.[2][8] German also is the third most widely taught foreign language in both the US[9](after Spanish and French) and the EU (after English and French; at lower secondary level),[10] the second most commonly used scientific language[11] as well as the third most widely used language on websites (after English and Russian).[12] The German speaking countries are ranked fifth in terms of annual publication of new books, with one tenth of all books (including e-books) in the world being published in the German language

(kilde: wikipedia)

For mange danskere kommer det ofte som en overraskelse at brætspil, som de er vant til at se på engelsk, er udgivet på tysk og ikke til at finde på engelsk på Spiel. Hvor er de engelske titler, hvorfor er det alt sammen på tysk?

Mit ovenstående citat burde rumme svaret, og jeg bringer emnet på banen, fordi det er spørgsmål, som dukker frem hvert år. Med mange tysktalende folk, en praksis for at udgive ting på tysk og en praksis med at oversætte ting til tysk opdager man hurtigt at alle de store amerikanske brætspilstitler er vanskelige at finde på engelsk i Essen. Produkter fra Fantasy Flight Games, fra Plaid Hat Games, fra Rio Grande Games og mange flere er på tysk, og når man finder dem på engelsk, er det ikke sjældent, at det er i små spilforhandleres boder som specialimport til omtrent samme priser som i Danmark. Det tyske marked er stort nok til at de kan udgive tingene på engelsk og derfor ikke tager højde for danske spilentusiasters ønske om at få Android: Netrunner, Red Dragon Inn eller Seafall på engelsk.

Den snedige brætspiller, som ikke har lært sig tysk, lærer derfor hurtigt at kigge efter 1) de internationale stande – for der kan man som regel finde tingene på engelsk (f.eks. laver nogle af de små franske udgivere engelske særtryk af deres spil, så andre end fransktalende kan prøve dem, og de finske, japanske og brasilianske spil er på engelsk), 2) flersprogede spil fra Pegasus Spiele – for de udgiver flere af deres spil med tyske og engelske regler og 3) de sprogneutrale spil – som typisk bruger symboler i stedet for tekst (regelbogen downloader man fra forlagets side på engelsk, eller man finder en fan-oversættelse på BGG), og så man kan spille løs, selvom ens 7 Wonders: Duel er med tyske regler. Derudover kan man også finde visse ameriakanske stande, som f.eks. Stronghold Games, som har taget de engelske versioner af deres spil med.

Tag med til Essen

Til oktober næste år går det løs igen. Tusinder og atter tusinder flokkes til Essen for at jagte spil. Det er en messe uden lige. Det er ikke som rollespilskongresser a la Viking-Con, Fastaval og Con2 i Danmark eller RopeCon i Finland eller som Knudepunkt, det er ikke som Comic Con London eller bogmessen i Forum, det er ikke som Copenhagen Comics eller Artbubble, men det er oplevelsen værd. Om ikke andet så bare for at opleve et træf, hvor det myldrer med folk i alle aldre, som alle er brætspilsentusiaster, som er der for at dyrke deres hobby, og alt omkring en ånder og tænker brætspil.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “Spiel ’16 – EssenMessen med Bastard Tours

  1. Lidt økonomi frit efter hukommelsen:
    Fly tur/retur til Düsseldorf fra København er ca 1000.- og så skal der betales tog eller taxi til Essen by. Det er omtrent 15-20 euro med taxi.
    Hotel, entre til messe og togkort fra tirsdag til søndag med Bastard tours var ca 2500.- (man kan evt afkorte rejsetiden med en dag eller to).
    Dagligt skal der spises, og man ligger hurtigt 20 euro eller mere om dagen for forsyninger.

    Resten af udgifterne er lommepenge. Alt efter ens købelyst kan man let spendere flere hundrede euro om dagen. Det er ikke en billig tur, selvom spillene er billige, men oplevelsen er særegen og fantastisk.

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: