[1. dec.] In Nomine – engle og dæmoner rollespil

Julekalenderen kigger på rollespilsbøger og bøger om rollespil. Jeg har plukket bøger ned fra reolen og tager en tur gennem min samling, hvor jeg har udvalgt en række nævneværdige, kendte, ukendte, glemte og mindeværdige bøger, som alle rummer en eller flere kvaliteter, der gør dem værd at kende.

In Nomine

In Nomine, rollespil
Sådan ser In Nomine ud.

Vi begynder med In Nomine fra Steve Jackson Games (dengang kendt for GURPS, nu kendt for Munchkin). Det blev udgivet i 1997, da alle var i gang med at tælle ned til årtusindskiftet (kan I huske det? Dengang all

e havde travlt med nedtællingen?). In Nomine blev relanceret til GURPS-reglerne i 2000, men den version, jeg har, er d666-udgaven.

Et kendetegn ved 90’erne i rollespil var rollespil, der handlede om en postmoderne skjult virkelighed, gnostisk horror og konspirationer. Inspiration fra film og tv var

In Nomine var helt usædvanligt for perioden trykt på glittet papir og i farver. Illustrationernes til genkender man fra Illuminati CCG spillet.
In Nomine var helt usædvanligt for perioden trykt på glittet papir og i farver. Illustrationernes til genkender man fra Illuminati CCG spillet.

X-Files, Millenium, God’s Army/The Prophecy, Interview with a Vampire, Highlander, Hellraiser, Bram Stoker’s Dracula, The Crow, Jacob’s Ladder og blandt rollespil kom det i form af Ravenloft, World of Darkness, Whispering Vault, Delta Green, Unknown Armies, SLA Industries, Kult, Nephilim og In Nomine. Både Nephilim og In Nomine var franske rollespil (ligesom Kult var svensk), der var blevet oversat til amerikansk, og oversættelsen var ikke kun fra det franske

d666-systemet visualiseret. God sammenhæng mellem tema og mekanik.
d666-systemet visualiseret. God sammenhæng mellem tema og mekanik.

sprog, men også fra regelsystemer, geografi og stemning. På fransk udkom spillet første gang i 1989, og det gik under titlen In Nomine Satanis/Magna Veritas.

In Nomine er et urban fantasy-rollespil, hvor der er en skjult verden, hvor engle og dæmoner kæmper imod hinanden, og deres kampe foregår blandt mennesker og inddrager mennesker. Spillerne tager rollerne som engle eller som dæmoner, og deres karakterer er organiseret under forskellige ærkeengle og ærkedæmoner, som udstikker karaktertyper og evner (ligesom klanerne i Vampire gør det).

En sjov ting ved In Nomine er, at spillet får faktisk skabt en kobling mellem mekanik og spillets tema. Systemet er bygget op over,

En god måde hurtig at få fornemmelsen for et rollespil er ved at kigge på karakterarket. In Nomine har to, et for engle og et for dæmoner. Opdelingen i tre kategorier af evner skal vi se mere til senere i julekalenderen.
En god måde hurtig at få fornemmelsen for et rollespil er ved at kigge på karakterarket. In Nomine har to, et for engle og et for dæmoner. Opdelingen i tre kategorier af evner skal vi se mere til senere i julekalenderen.

at man ruller 3d6 eller rettere d666, og det betyder noget ekstra, om man ruller 111 eller 666. Symbolikken i tallene er kendt fra kristendommen, og uanset ens standpunkt, så genkender man symbolikken, når man ruller terningerne, og ligesom at rulle ’20’ på en tyvesidet terning trækker særlig opmærksomhed, så tiltrækker 111 og 666 også en særlig opmærksomhed.

Blandt spillets andre detaljer var, at musik som tema gennemsyrer spillet. Englene og djævlene er organiseret i kor og bands, og deres overnaturlige, himmelske og infernalske evner referer til musik, sange og ord.

Det var dagens bog. Husk også at besøge de andre rollespilsblogge og deres julekalendere. Via Alexandria kan du se indlæggene. Vil du se mere til rollespil i 90’erne, så er Johs’ julekalender lige noget for dig.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “[1. dec.] In Nomine – engle og dæmoner rollespil

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: