Tredje advent – Chicks dig Gaming – Kvinder i rollespil

Et lille udvalg af bøger om hobbyen, som ikke er regelbøger.
Et lille udvalg af bøger om hobbyen, som ikke er regelbøger.

Tredje advent afslører i dag en ny flok bøger om rollespil. Hver advent finder rollespilsjulekalenderen bøger frem, som ikke er rollespilsbøger men bøger om rollespil. Emnet er Chicks dig Gaming: A Celebration of Gaming by the Women Who Love It (red. Brozek, Smith?, Pearson; november 2014), som er en samling af essays forfattet af kvinder, som er en del af hobbyen som spillere, som designere, som forfattere.

Rollespil er som flere andre nørdhobbyer i den brede offentlighed ofte anset som værende hobbyer i mændenes domæne, og selvom kvinder har været med næsten fra dag et (læs om dem her), så har demografien typisk været vægtet i mændenes favør. Ikke fordi kvinder ikke spiller rollespil, brætspil eller

En tilfældig valgt artikel af fra Chicks dig Gaming af Filamena Young.
En tilfældig valgt artikel af fra Chicks dig Gaming af Filamena Young.

computerspil, langt fra, men fordi hobbies af denne art historisk synes at have værende betragtet som noget mænd gjorde, og fordi hobbyen var domineret af mænd har kvinder ikke altid været velkomne – fra at teenagedrenge ikke ville spille med tøser til at kvinder ikke føler sig velkomne grundet spilgruppens måder at omtale kvinder på, og forstærket af forsiderne på mange rollespilsbøger, som har haft og stadig har et stereotypt billede af kvinder, som skønmøer, der skal undsættes, eller som krigere i chainmail bikini og boobplate, og ydermere forstærket af at kvindelige rollespilsfigurer (for dem der nu en gang spiller med figurer) igen og igen begrænser sig til kvinder i halvnøgen, barmfager afbildning (det kan

Uddrag af indekset fra Chicks dig Gaming. Masser af spændende læsning forude.
Uddrag af indekset fra Chicks dig Gaming. Masser af spændende læsning forude.

faktisk være svært at finde en almindeligt klædt kvindelig rollespilsfigur, og dem man finder er typisk undtagelsen) – så er der langt fra så mange kvinder, som spiller rollespil, som der burde være.

Men kvinderne er der, og Chicks dig Gaming giver dem en stemme, fortæller os deres historier og deres oplevelser med branchen og med hobbyen, og hvorfor de ligesom resten af os elsker rollespil (og brætspil og computerspil). Det er historier om modgange, når de ikke måtte spille med, eller når deres medspillere var trælse eller sexistiske, men det er også historier om at gøre det godt, stå i spidsen for at udgive rollespil, vokse op med rollespil og at finde sig hjemme i rollespilsmiljøet. Alt i alt er det gode og insigtsfulde historier at læse.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “Tredje advent – Chicks dig Gaming – Kvinder i rollespil

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: