
I 1982 besluttede TSR sig for at lancere science fiction rollespillet Star Frontiers, som var et Space Opera-rollespil. I 1983 fik det undertitlen Alpha Dawn og kom nu i en lilla æske, der designmæssigt var magen til Dungeons & Dragons røde æske. TSR havde fundet sin egen stil for deres rollespil i en æske.
Star Frontiers: Alpha Dawn er en spøjs størrelse. Det første hefte præsenterer ekstremt simple regler for karakterskabelse,


og derefter kampregler, våben og bevægelse fulgt af små intro-scenarier, der bruger en ‘du er helten’-variant til at lære spillerne reglerne (meget det samme som D&D basic rules set gjorde det). På 16 sider havde man lær at kæmpe og fået en ide om, hvordan man som spiller kun vælge sig vej gennem en historie. I næste hefte fulgte alle de standard regler, som man måtte forvente, og det er de udvidede regler. Efter 60 sider har man fået introduceret Star Frontiers-universet, karakterracerne, udvidede regler for alt, samt intro-scenarier og vejledning til spilleder.
Det tredje hefte er et scenarie, SF-0: Crash on Volturnus, som følger heltene efter, at de er styrtet ned på planeten Volturnus, og det er begyndelsen på en større kampagne, som bliver fulgt op på i de næste moduler, SF-1: Volturnus, Planet og Mystery, og SF-2: Starspawn of Volturnus. Nedstyrtet på planeten lærer man de lokale primitive folk at kende, render ind i ruinerne af glemte civilisationer og kæmper mod rumpirater. Det er rumeventyr i bedste Jens Lyn-stil eller planetary romance-stil, som også historierne om John Carter leverer. Inden for rollespil er

denne genre ikke videre udbredt, og selvom regelssystemet til Star Frontiers ikke er værd at skrive hjem om – overordnet set er det et skill-baseret %-system, som kun anvender d10’ere, men ellers ikke er meget anderledes end Basic Roleplaying Game systemet. Til gengæld kunne jeg sagtens finde på at spille Volturnus-trilogien, men det ville blive med et andet regelsystem.
Star Frontiers fik en række supplementer de følgende år. I 1983 kom Star Frontiers: Knight Hawks æsken, som dækkede regler for rumskibe og rumskibskamp, som både kunne bruges til rent brætspil mellem rumskibe eller som

supplement til Star Frontiers – og observante Spelljammer fans kan se materiale, som har indflydelse på de senere Spelljammer-regler for magiske rumskibe og rumskibskamp fra 1989. Omkring 1985 uddøde Star Frontiers efter en delvis lancering af reglerne blev forsøgt med Zebulon’s Guide to Frontier Space (1985). Langt mere specielt var det, at TSR brugte Star Frontiers til at lave scenarierne 2001 – A Space Odyssey og 2010 – Odyssey Two – ja, de to science fiction-film 2001 og 2010 fik hver et rollespilsscenarie, hvor man kunne genspille handlingen fra filmen i rollespilsform med Star Frontiers-reglerne!
Racerne fra Star Frontiers og andet materiale blev siden genbrugt i d20 Modern, men inden da havde TSR forsøgt sig med science fiction rollespil via The Amazing Engine (14. dec.) og efterfølgende med Alternity og settingen Star*Drive (12. dec.).
Afslutningsvis skal det nævnes, at bøgerne er gennemgående illustreret af Jim Holloway, som med sin unikke streg får bragt eventyret til live i Star Frontiers.
One thought on “[21. dec] Star Frontiers: Alpha Dawn – en forgænger til Spelljammer?”