
Dungeons & Dragons fortjener også at blive nævnt her i julekalenderen, hvor der dagligt har været præsenteret kendte, glemte og mærkelige rollespil, og Dungeons & Dragons er det første, det ældste, det største og det mest kendte rollespil af dem alle – og for nogen er Dungeons & Dragons synonym med rollespil. Ikke desto mindre er der sjældne og glemte versioner af Dungeons & Dragons, og det er dagens emne.
D&D’s oprindelse er mere knudret end man måtte regne med. Det første D&D udkom i 1974, hvor det byggedes oven på figurkrigsspillet Chainmail, men måden at spille rollespil på er en syntese af flere ideer, som florerede sidst i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne, og som var centreret omkring Gary Gygax og hans spilgrupper, omkring Dave Arneson og Braunstein – og det er en historie for en anden gang. Udfaldet var Dungeons & Dragons – men ikke et D&D, som vi nu kender. Vi spoler derfor nogle år frem.

I 1983 udkom tredje version af Dungeons & Dragons basis-reglerne. Det er den berømte røde æske, og den blev fulgte Expert, Companion, Master og Immortal æskerne under Frank Mentzer, og den kaldes derfor D&D becmi eller D&D (Frank Mentzer Edition eller Den røde æske). Anden udgave udkom i 1981 og blev suppleret med et Expert sæt. Det skete under Tom Moldway – det er D&D

(Tom Moldway Edition). Det er den, som optræder på billederne. Første udgave udkom tilbage i 1977, da Gary Gygax havde sat gang i udviklingen af Advanced Dungeons & Dragons (som udkom hen over årene 1977-1979 med en bog om året), og første udgave blev udviklet af J. Eric Holmes, og er kendt som D&D (The Holmes Edition).

For hardcore fans skelnes der mellem, om man spiller Holmes, Moldway, Mentzer eller Allston (1991 – i form af D&D Rules Cyclopedia) versionerne af D&D, fordi der er til tider hårfine forskelle mellem dem. Ligesom man også skelner med, om folk spiller oD&D (som er det oprindelige D&D fra 1974, der kom i adskillige oplag, blev løbende udbygget med ekstra regler, og som udgangspunkt baseredes på, at

Har man fat i Holmes udgaven kan man kun spille til level 3. Derefter var det tanken, at folk skulle skifte til AD&D, men sådan gik det ikke. Basis D&D var i sig selv en succes, og det blev med anden version suppleret med et Expert Set, som dækkede level 4-14, og med tredje udgaven kom endelig de sidste regler, så man kunne spille op til level 36 og derefter fortsætte som Udødelig.

Men nok om versionerne. Det er interessant at kigge i D&D basis-bogen. Bogen kommer med præ-trykte huller, så den er lige til at splitte op og sætte ind i et ringbind. Hele regelsystemet med alt fra karakterskabelse til dungeondesign og tips til bedre rollespil er håndteret på 64 sider (og det inkluderer en side med ordforklaringer, som ikke kun dækker spiltekniske betegnelser men også udtryk som ‘Dungeon’, ‘Quarrel’, ‘Secret Door’ og ‘Tinderbox’. Termer som nu er standard, men som man dengang endnu følte et behov for at forklare.
Allerede her optræder mange af de ting, som blev standard i det røde sæt, og som formede D&D-oplevelsen længe efter – og der er særheder, eller ting, som vi ser som særheder. F.eks. er der Callers, som er den spiller i gruppen, som taler på gruppens vegne med GM (men dette er også en tid, hvor spilgrupper nemt kunne rumme 6-8 spillere frem for denne tids grupper på 3-5 spillere). Der er også hele systemet for, hvordan møder udspiller sig i D&D, og interessant nok ligger eksemplerne tydeligt op til, at spillerne forhandler og snakker med monstrene. Et møde med monstre resulterer ikke nødvendigvis i kamp, men derimod ligger det op til, at spilleder først tjekker monstrenes indledende respons, og at spillerne derfra har muligheden for at forhandle, angribe, flygte osv.

Bag i regelbogen er et eksempel på dungeondesign i form af The Haunted Keep, hvilket er kuriøst for Known World/Mystara fans, da The Haunted Keep optræder på kortet over Karameikos, men det er kun her at tårnet og dets beboere er beskrevet.
I æsken følger også modulet B2 The Keep on the Borderlands (første gang udgivet i 1979), som var det første store sandkasse scenarie som generationer af rollespillere ville vokse op med. Med tredjeudgaven af D&D i 1983 erstattedes modulet af en ekstra regelbog, som indholdet introscenariet med Castle Mistamere, og i Expert Set blev nu suppleret med X1 Isle of Dread, som siden blev det Expert Level Wilderness Adventure, som generationer af rollespillere ville undre sig over og måske spille: En ø fyldt med dinosaurer?
One thought on “[24. dec] Dungeons & Dragons: Basic Rules Set – Det oprindelige?”