[18. dec] Rollespil i 2010’erne: Rollespil i Sverige

Mellem en klippehylde og et kuperet landskab dækket af graner ses himmelblå søer omkranset af dybe skove. Langs bredderne skjult under lavthængende grene sidder rollespillere. Velkommen til svensk rollespil i 2010’erne.

Der er sandt at sige noget at være misundelig på her. Sammenlignet med, hvad der er på svensk, er det danske marked pauvert, og det er trist, men fra den anden side af broen, der kommer en masse spændende og flotte udgivelser, så lad os tage et kig på en håndfuld af de svenske udgivelser på svensk og engelsk i 2010’erne.

Svavelvinter – I 2012 kom denne version af Svavelvinter, som er baseret på en svensk fantasyserie, og som tidligere har været udgivet til Drager og Dæmoner-reglerne, men i den nyeste version er der kommet et helt andet sæt regler til, som trækker på 00’ernes mange nye tiltag fra indie-bølgen til at skabe et interessant fantasy-rollespil, hvor det større politiske spil kommer med ind i spillet.

Symbaroum – I 2014 udkom Symbaroum fra det svenske forlag Järnringen, og i 2015 blev Symbaroum udgivet på engelsk og i 2017 på tysk. Det er et fantasy-rollespil, hvor man følger samfundene, der lever på kanten af den store skov, som har opslugt imperiet, der nu blot er ruiner i skovens dyb. Symbaroum anvender et simpelt skill-baseret system, hvor man ruller 20-sidede terninger, og hvor systemets vigtigste design-element er at holde sig ude af syne, mens man spiller.

Mutant: År Noll/Year 0 – Mutant er et af de ældste svenske rollespil, og det er i 10’erne vendt tilbage i en ny flot version, som efterfølgende er blevet oversat og udgivet på engelsk. Den første Mutant-bog dukkede op i 2014.

Til Mutant-settingen er kommet en række supplerende settings, som uddyber det samlede univers og som beskriver andre grupperinger fra muterede, intelligente dyr til robotter og kunstige intelligenser til de ikke-muterede menneskers isolerede samfund.

Ur Varselsklotet /Tales from the Loop – Udgivet i 2017 efter en hurtig kickstarter er der tale om et rollespil, som udspiller sig i 80’ernes provins inspireret af Simon Stålenhags malerier, hvor dinosaurer og robotter er en del af hverdagen, man må forholde sig til. Regelsystemet er taget fra Mutant: Year 0 og tilpasset stilen og stemningen i Tales from the Loop.

Coriolis: The Third Horizon/Mörkret mellan stjärnorna – Udgivet i 2016 først på svensk og siden i 2017 på engelsk, begge gange via en kickstarter, er der her tale om en persisk/tusind og en nats eventyr-inspireret space opera setting, som tidligere har været udgivet, men nu er kommet i en ny flot udgave, som anvender regelsystemet fra Mutant: Year 0 tilpasset settingen, dens overnaturlige kræfter og fokus på, at man har et rumskib at flyve rundt i.

Spelet om Morwhayle – I 2014 udkom Spelet om Morwhayle, som er baseret på en svensk fantasy-serie, og det er et kuriøst lille fantasy-rollespil beregnet til at introducere unge til rollespil. Sættet kommer med en minikampagne, færdiglavede spilpersoner og et sæt simple regler egnet til en fast-etableret historie.

Trudvang – Udkommer her i de sidste dage af 2017 via kickstarter til backerne (og nok først i 2018 til os andre) og er udgivet af Riotminds, der er folkene bag Drager og dæmoner, og som også stod for seneste svenske genudgivelse af det klassiske Drager og dæmoner.

Forbidden Lands – Udkommer i 2018 via kickstarter, og det er et fantasy-rollespil med hex crawl-elementer, hvor man skal udforske og opbygge en ødemark. Systemet anvender samme regelsystem Mutant: Year 0.

M-Space – Fra forlaget Frostbyte i Sydsverige kommer M-Space, som er et science fiction løseligt i space opera genren, som anvender Mythras-systemet, som er en klon af RuneQuest-reglerne, som er beslægtet med Basic-reglerne (kendt fra Call of Cthulhu m.fl.). Der er med andre ord tale om et d% skill-baseret regelsystem til at spille science fiction rollespil med, men uden særligt meget setting. Bogen så dagens lys i 2016.

Ligesom svenskerne markerede sig med Drager og Dæmoner i 80’erne og siden med Kult i 90’erne har de også i 10’erne forstået at lancere det ene spændende rollespil efter det andet. Om man jagter bøgerne på engelsk eller på svensk skal man ikke kimse af de mange spændende udgivelser.

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

11 kommentarer til “[18. dec] Rollespil i 2010’erne: Rollespil i Sverige

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: