[19. dec] Rollespil i 2010’erne: Rollespil i Tyskland

Lågen i julekalenderen vender vores blik mod syd, da den åbnes, og just syd for grænsen står en flok glade rollespillere med terninger i hænderne og stakke af både velkendte og fremmede bøger, men alt sammen på et sprog, som for mange danskere ikke er helt nemt. Velkommen til rollespil i Tyskland.

The Dark Eye – ligesom Drager og dæmoner var det store svenske rollespil, var Das Scwarze Auge det store tyske rollespil, som udkom første gang i 1984, og som siden har gennemløbet flere udgave og revideringer, og som har været oversat to gange til engelsk. Senest blev Das Schwarze Auge 5th edition (fra 2015) oversat til The Dark Eye i 2016 via kickstarter. The Dark Eye bruger et usædvanligt d20-baseret system, hvor man ruller flere 20-sidede terninger, og skal opnå flere succeser. Man ruller mod sine evner, og man spenderer point fra sine skills til at opnå succes. Karakterskabelse er omfattende og rigt detaljeret point-system, som enhver GURPS entusiast vil elske – og med den ekstra detalje at mange evner, færdigheder og baggrunde er koblet direkte på fiktionsuniverset, hvilket giver en ekstra rigdom, når man laver sine karakterer. Dertil har The Dark Eye sit helt eget high fantasy vibe, som på en gang er tysk midderalder-agtigt uden at være Warhammersk (Det ene er tysk, det andet romantiserer tysk pseudo-middelalder).

Ulisses Verlag er forlaget bag Das Schwarze Auge, og de har anden håndfuld rollespil, som de også står for eller har fået licensen til, således udgiver de også Dungeon Slayers – Ein Altmodisches Rollenspiel, Malmsturm – Sword & Sorcery für Fate Core og Equinox foruden Earthdawn 4th edition. Via deres afdeling Ulisses North America, som står for deres oversættelser og engelske udgivelser, har de ved siden The Dark Eye sendt Earthdawn 4th edition på markedet, og i skrivende stund er TORG Eternity på vej, måske inden nytår, men ellers i begyndelsen af det nye år. I 2018 lancerer de desuden også Fading Suns og Warhammer 40.000 Roleplay – Wrath & Glory, idet de har overtaget en del af licensen fra GW efter GWs brud med Fantasy Flight Games.

Splittermond – I 2013 udkom det tyske rollespil Splittermond, som udspiller sig i en fantasy-verden, som er kommet ud af balance, idet månen er splintret. Splittermond fra Uhrwerk-Verlag har ikke en engelsk oversættelse, og ligesom The Dark Eye har spillet sin egen fantasy-vibe, som muligvis udspringer sig af, at designerne lever i kontinental-Europa med middelalderruinerne af borge og byer omkring sig, mens amerikanske fantasy-rollespil er udviklet på kanten af den amerikanske frontier.

Ratten/Packs! – fra forlaget Prometheus kommer rollespillet om rotter – Ratten – som de via kickstarter har fået udgivet på engelsk i 2017 under titlen Packs!. Systemet er bygget på Savage Worlds-systemet, og man spiller et udvalg af forskellige rotter, der udforsker deres sære verden.

Jeg har ikke det store indblik i det tyske spilmarked, men to ting kendetegner den, og det er mængden af amerikanske/engelske rollespil, som bliver oversat til tysk (det er trods alt ikke noget lille sprogområde), og det er mængden af tyske udgivelser, som baserer sig på kendte amerikanske regelsystemer. Der er således gennem de sidste mange år udgivet tyske rollespil baseret på Savage Worlds, Fate og des lige, og der er ligefrem licenser, som tyske forlag har samlet op og holdt i live, herunder Shadowrun, Earthdawn og Fading Suns.

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

6 kommentarer til “[19. dec] Rollespil i 2010’erne: Rollespil i Tyskland

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: