[22. dec] Rollespil i 2010’erne: Du er helten bøger og spil

Lågen åbner til et valg mellem to cifre. Vil du gøre det ene og gå til 400, eller vil du gøre det andet og gå til 323? Valget er dit, men et af dem vil resultere i din karakters grusomme død, men heldigvis har du en finger i overskud, og du kan derfor trygt vælge. Velkommen til Du er helten.

I 80’erne og op til midten af 90’erne var der rige muligheder for at vælge sin egen vej gennem bøgerne. Der kom 24 Sværd & trolddom-bøger, to om Ensomme ulv, fire med Firewolf, otte i serien Magt og Magi, en i Mørkets magter, seks styk i Forums Eventyr Eventyrspil, seks styk i AD&D-serien, fem styk i Sommer & Sørensens spillebøger, 20 styk i Du er helten-serien og diverse andre foruden en række tegneserier inklusive en jumbobog. På biblioteket kunne man låne dem, og der florerede over 50 forskellige værker i vekslende kvalitet. Det var tider. På engelsk var der langt, langt flere.

I dag er situationen en anden, men interessen er der fortsat. På internationalt plan er der er stadig en loyal fanskare, og det er blevet fejret med relanceren af Fighting Fantasy (på dansk: Sværd & trolddom), som er oppe på over 60 værker foruden brætspil, apps, rollespil og andet godt – og flere bøger er på vej i 2018. I disse år er historien om bøgernes tilblivelse også ved at blive skrevet, og jagten på de ældste versioner er sat ind, og sporet fører tilbage til 1930’erne.

Men hvordan ser det så ud med udgivelserne i 2010’erne? Jeg kigger på blot nogle enkelte i denne omgang (på det engelske marked sker en del). På dansk er der faktisk sket noget, idet der er kommet hele to udgivelser!

Ankors amulet – Udgivet af DreamLitt i serien Tværveje i 2017 er det en portal fantasy-bog med et simpelt terningsystem, som fordrer en 20-sidet terning. (Anmeldelse følger inden længe).

De dødes nat – Udgivet af DreamLitt i serien Tværveje i 2016 er det en zombie apokalypse-bog med et semi-avanceret system, som kræver en 20-sidet terning. (Anmeldelse følger inden længe).

Det var de danske udgivelser. Her følger nu en håndfuld internationale udgivelser, som jeg har været i nærheden af.

Dungeon Saga: Rise of the Shadow King – i forlængelse af kickstarteren til brætspillet Dungeon Saga udgav forlaget også en klassisk fantasy ‘Du er helten’ type, hvor man skal standse den fæle skyggekonge.

Midnight Legion – Via kickstarter kom i 2016 Operation Deep Sleep, som er spillet i en æske, hvor man både har kort, terninger og forskellige hefter, man bevæger sig mellem, og i 2017 blev den fulgt op af bogen The World Reborn, og i 2018 er et tredje kapitel sat til at komme. Det er en post-apokalyptisk science fiction, hvor man vågner op fra en dvalekapsel i en besynderlig fremtid.

Vampire of Havena – Et eventyr om en tyv, der kommer på vildveje. Scenariet er en introduktion til rollespillet The Dark Eye (omtalt 19. dec.), men kan spilles uden kendskab til rollespillet. Det er en interessant størrelse og har nogle ret interessante mekanikker for udforskningen af den lokation, man er brudt ind i.

Alone Against the Flames – et eventyr om en efterforsker, der kommer på sporet af en mystisk kult. Det er et intro-eventyr til rollespillet Call of Cthulhu.

Knights og Captive – Det franske forlag Blue Orange besluttede i 2016 at lave to særtryk af deres ‘Du er helten’-tegneserier, som er to ret interessante serier, der gør spændende brug af billeder og struktureren i tegneserier, hvor man blandt andet skal søge hints i billederne. Bag de to engelske udgivelser er en hel serie af forskellige bøger med alt fra detektiv-mysterier til westerns til fortsættelsen af Knights historien. Uheldigvis på fransk, så læsningen af dem er ikke helt nem. Til gengæld er de nogle ret spændende størrelser.

Er ‘Du er helten’-bøger brætspil eller rollespil? Og hvad er en god betegnelse for dem på dansk? På engelsk kaldes de blandt andet game books. Nogle af dem har åbenlyst deres rødder i rollespil, og er udgivet af rollespilsforlag enten som spillebøger, som de forskellige D&D-bøger var det, eller som solitaire-scenarier (f.eks. The Vampire from Havena, Alone Against the Flames, men også gamle eventyr til D&D såsom Lathan’s Gold eller diverse scenarier til Tunnels & Trolls foruden mindst et modul til Star Wars d6). Forskellen mellem en spilbog og et solitaire-scenarie er det fysiske format (bog versus hefte) og regelsystemet, da solitaire-scenariet kræver kendskab til rollespillets regelsystem (og nogle rollespilssystemer har et solitaire eventyr indbygget i regelbogen, så man kan lære reglerne at kende (f.eks. både D&D basic set (3rd edition fra 1983, den såkaldte Røde æske) og Paranoia. Ligeledes er der af Ryan Rohde Hougaard forfattet et solo-eventyr til rollespillet Hinterlandet (omtalt 17. dec.).

På brætspilsfronten er der imidlertid også ‘Du er helten’-type spil. Mest kendt er nok Tales of the Arabian Nights, hvor man rejser rundt i middelhavet på må og få for at se, hvad der sker, når man ankommer til de forskellige lokationer. Spillet udkom første gang i 1985 og blev relanceret i 2009. Der er også kommet spil i 2010’erne:

Legacy of Dragonholt – Udgivet i 2017 og er en slags kollektiv Sværd & trolddom-type spil, hvor man har en flok eventyrere, som tager ud på forskellige quests. Spillet rummer en masse hefter, som man får adgang til alt efter hvilke opgaver, man påtager sig.

Above and Below – Udgivet via kickstarter i 2015, hvor man opbygger en landsby, og undervejs sender man sine folk ned i grotterne under landsbyen, og her dukker der forskellige situationer op, hvor man skal træffe et valg.

Near and Far – Udgivet via kickstarter i 2017 som en efterfølger til Above & Below. Man rejser nu gennem forskellige landskaber, og der følger en serie forskellige spilleplader med, som man rejser ud og udforsker, og undervejs bliver man konfronteret med forskellige valg.

Arkham Horror: The Card Game – Udgivet i 2016, og selvom det har meget få valgmuligheder i decideret game book stil så er der nogle, og der er stadig en hel del med at gå rundt mellem forskellige lokationer og se, hvad der sker, så ikke helt fjernt fra spillebogsstilen. (obs. Ikke at forveksle med Arkham Horror: The Board Game).

T.I.M.E. Stories – Udgivet i 2015 og er en slags kollektiv Du er helten-type spil, der minder om game books, men dog ikke helt er det. Ved snedig brug af kort, billeder og tekst udforsker man en historie og finder vej gennem mysteriet, og med en tidsrejsefunktion har man mulighed for at gøre sine valg om undervejs.

This War of Mine – Udgivet i 2017 via kickstarter og baseret på computerspillet af samme navn. Spiller bruger intensivt ‘Du er helten’-type mekanikker både via sit spillehefte og via spillets kort, som igen og igen aftvinger svære valg fra spillerne, og nogle gange åbner op for små sidehistorier.

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “[22. dec] Rollespil i 2010’erne: Du er helten bøger og spil

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: